ΚεντρικήΟμορφιά

Clean Beauty: Ποια καλλυντικά είναι vegan, cruelty free και πράσινα – Αναλυτικός οδηγός!

4/2/2022

Δεν είναι μία νέα μόδα. Ξεκίνησε σαν τάση αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Όχι ένας απλός τρόπος ζωής αλλά μία φιλοσοφία που μπορεί να αλλάξει τον πλανήτη και το αποτύπωμα που αφήνουμε πάνω του αν γίνουμε όλοι το ίδιο υπεύθυνοι.

Το clean beauty, όμως, δεν αφορά μόνο την πλανήτη, αλλά και την δική μας ασφάλεια, των ανθρώπων.

Μιλώντας, λοιπόν, συγκεκριμένα για τα καλλυντικά, το clean beauty ορίζει όλα εκείνα τα συστατικά που περιέχονται σε ένα προϊόν, την συσκευασία αυτού και το τι αφήνει πίσω του μετά το τέλος του.

Όμως, κάποιοι από τους όρους που ακούμε καθημερινά μας μπερδεύουν, μας κάνουν να μην ξέρουμε τι θέλουμε πραγματικά από ένα προϊόν και σίγουρα δεν μας επιτρέπει να κάνουμε μία συνειδητή επιλογή.

Πάμε, λοιπόν, λίγο να τα ξεκαθαρίσουμε:

  • Τι σημαίνει ”vegan”;

Ένα προϊόν θεωρείται vegan αν δεν περιέχει ζωικά υποπροϊόντα ή συστατικά που προέρχονται από ζώα.

Πολλοί συγχέουν το clean με το vegan, όμως αυτό δεν ισχύει γιατί ένα προϊόν μπορεί να μην περιέχει συστατικά προερχόμενα από ζώα αλλά μπορεί να έχει στη σύνθεσή του άλλα ”ύποπτα”.

  • Τι σημαίνει ”cruelty free”;

Τα προϊόντα αυτά δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα για τη διαδικασία της παραγωγής τους ή πριν πωληθούν ή και δεν έχουν εξαχθεί σε βάρος της ευημερίας ενός ζώου (όπως πχ πινέλα από τρίχες ζώων).

  • Τι είναι ”πράσινο”;

Ένα πράσινο προϊόν δεν βλάπτει το περιβάλλον. Αυτό βέβαια ακουμπάει δύο τομείς, και τα συστατικά, όπως πολύς λόγος γίνεται για τα αντηλιακά και το αποτύπωμά τους στους υφάλους της θάλασσας, αλλά και τις συσκευασίες τους, αν αυτές ανακυκλώνονται, είναι βιοαποικοδομήσιμες, δηλαδή δε θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποσυντεθούν στο περιβάλλον ή και μέρος τους προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά και πολλά άλλα.

Μην ξεχνάς όμως, φυσικό δεν σημαίνει και απαραίτητα καλό για την επιδερμίδα ή το περιβάλλον. Στον βωμό του φυσικού μπορεί διάφορες μάρκες να περνούν υπόγεια άλλες διεργασίες που τους κοστίζουν λιγότερο ή βολεύουν τα συμφέροντά τους, για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υποψιασμένες και προσεκτικές.

Πηγή: https://www.faysbook.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρόγραμμα θερινής απασχόλησης για παιδιά 4-12 ετών τον Ιούνιο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

xristiana

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς επιβαρύνουν την ψυχική υγεία τα βίαια γεγονότα – Ο ειδικός απαντά

xristiana

Τα ζώδια σήμερα: «Τοξότη, θα υπάρξει μια σημαντική ευκαιρία για νέα σχέδια»

xristiana