ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΟΗΕ: Οι ακραίες πυρκαγιές θα είναι συχνότερο φαινόμενο

23/2/2022

Ο πλανήτης που υπερθερμαίνεται και οι αλλαγές στα πρότυπα χρήσης γης σημαίνουν ότι περισσότερες πυρκαγιές θα κατακαίουν μεγάλα μέρη του πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες, προκαλώντας επιβάρυνση στην ήδη ανθυγιεινή ρύπανση από καπνό και άλλα προβλήματα που οι κυβερνήσεις δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Οι δυτικές ΗΠΑ, η βόρεια Σιβηρία, η κεντρική Ινδία και η ανατολική Αυστραλία ήδη βλέπουν περισσότερες πυρκαγιές και η πιθανότητα καταστροφικών πυρκαγιών παγκοσμίως θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο από 50% μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Οι περιοχές που κάποτε θεωρούνταν ασφαλείς από μεγάλες πυρκαγιές δεν θα είναι απρόσβλητες, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής, η οποία σύμφωνα με την έκθεση ήταν «πολύ πιθανό να παρουσιάσει σημαντική αύξηση της καύσης».

Τα τροπικά δάση στην Ινδονησία και στο νότιο Αμαζόνιο της Νότιας Αμερικής είναι επίσης πιθανό να δουν αυξημένες πυρκαγιές, κατέληξε η έκθεση.

«Οι ανεξέλεγκτες και καταστροφικές πυρκαγιές γίνονται αναμενόμενο μέρος των εποχικών ημερολογίων σε πολλά μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Άντριου Σάλιβαν, με τον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία, έναν από τους συντάκτες της έκθεσης.THODORIS NIKOLAOU / SOOC/THODORIS NIKOLAOU

Ωστόσο, οι ερευνητές του ΟΗΕ είπαν ότι πολλά έθνη συνεχίζουν να ξοδεύουν πολύ χρόνο και χρήμα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και όχι αρκετά προσπαθώντας να τις αποτρέψουν. Οι αλλαγές στη χρήση γης μπορούν να επιδεινώσουν τις πυρκαγιές, όπως η υλοτομία που αφήνει πίσω τους συντρίμμια που μπορούν εύκολα να καούν και τα δάση που αναφλέγονται σκόπιμα για να καθαρίσουν τη γη για καλλιέργεια, ανέφερε η έκθεση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αξιωματούχοι αποκάλυψαν πρόσφατα μια προσπάθεια 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μείωση των κινδύνων πυρκαγιάς την επόμενη δεκαετία με πιο επιθετική αραίωση των δασών γύρω από «καυτά σημεία» όπου η φύση και οι γειτονιές «συγκρούονται».

Οι ερευνητές του ΟΗΕ ζήτησαν επίσης περισσότερη ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους από την εισπνοή καπνού, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, καθώς οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές περνούν χιλιάδες μίλια πέρα ​​από τα διεθνή σύνορα.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr με πληροφορίες από ABC, Guardian

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΙΕΑ για Ελλάδα: Να γίνουν περισσότερα για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

xristiana

«Κατασκηνώσεις ΑμεΑ» Του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

xristiana

2ο Vyronas Street Art Festival

xristiana