ΚεντρικήΚοινωνικά

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την εξαίρεση των χρονίως πασχόντων από το άρθρο 38 του ν.4865/2021, για την ισότιμη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των χρονίως πασχόντων

24/2/2022

κ. Α. Πλεύρη, Υπουργό Υγείας

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρόνιες παθήσεις.

Με το παρόν και στο πλαίσιο της εφαρμογής του άρθρου 38 του Ν.4865/2021, σχετικά με την υποχρεωτική συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών υγείας, η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει για ακόμη μία φορά τη διαμαρτυρία της για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτή η νέα κατάσταση στους χρόνιους πάσχοντες.
Εάν τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις του άρθρου 38 του Ν.4865/2021, οι χρόνιοι πάσχοντες οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, θα εκτεθούν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο, διότι θα οδηγηθούν σε συνωστισμό στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Υγειονομικών Δομών για τη συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμάκων για την επιβίωσή τους.
Οι δε νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση, λόγω COVID 19 σε ιδιωτικές δομές, θα αναγκαστούν να περιφέρονται στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας του COVID 19 και των επιπλοκών του, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.
Επιπλέον, οι ανασφάλιστοι χρόνιοι πάσχοντες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι αυτήν τη στιγμή να λαμβάνουν αποκλειστικά από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων τα αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικά υλικά, όπως είναι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, έρχονται αντιμέτωποι τις περισσότερες φορές με την αδυναμία των φαρμακείων των Νοσοκομείων να τους τα χορηγήσουν με αποτέλεσμα αφενός την επιβάρυνση της υγείας τους και αφετέρου την οικονομική τους επιβάρυνση. Αν σε όλο αυτό προστεθεί και η φαρμακευτική τους αγωγή, τότε θα ξαναζήσουμε καταστάσεις με ανασφάλιστους πολίτες να αναμένουν μέρα με τη μέρα να λάβουν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα, όπως ακριβώς συνέβαινε και πριν το 2016, με ανεξέλεγκτες συνέπειες τόσο για την υγεία και τη ζωή των πολιτών, όσο και για το ίδιο το Σύστημα Υγείας.
Κύριε Υπουργέ,
Ως εκ τούτου, κρίνουμε απολύτως απαραίτητη την εξαίρεση των χρονίως πασχόντων από το άρθρο 38 του ν.4865/2021, για την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, κυρίως των χρονίως πασχόντων, όπως και πρότινος σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και ιδιώτες ιατρούς για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού τους και την εκτέλεση του συνόλου των συνταγών τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Τονίζουμε ότι πρέπει να βρεθεί επιτέλους μια μόνιμη λύση για τους ανασφάλιστους αιμοκαθαιρόμενους εδώ και τώρα, ώστε ή να έχουν μόνιμη θέση αιμοκάθαρσης στα δημόσια νοσοκομεία (και όχι να περιφέρονται στις εφημερίες) ή να εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα.
Με την πεποίθηση του απόλυτα εύλογου, δίκαιου και επείγοντος χαρακτήρα του ανωτέρω αιτήματος μας, αναμένουμε την θετική ανταπόκριση σας.

Πηγή: https://www.esamea.gr

Related posts

Βιταμίνη στα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί θέτει σε κίνδυνο την καρδιά – Ανησυχητική μελέτη

xristiana

Στις τέσσερις τα ξημερώματα, ο σύζυγος σηκώνεται σιγά σιγά…

xristiana

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο Επαναλειτουργεί Στο Δήμο Βύρωνα

xristiana