ΚεντρικήΠεριβάλλον

Γιατί βλέπουμε άγρια ζώα στο αστικό περιβάλλον της Αττικής; – Υπάρχει διατάραξη της ισορροπίας

12/2/2022

«Δεν μιλάμε για εμφάνιση αλλά για επανεμφάνιση των λύκων» ξεκαθαρίζει η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Μαρία Γανωτή.

Λύκοι στον Διόνυσο, αγριογούρουνα στην Εκάλη, αλεπούδες στα Πατήσια και στο Γαλάτσι, νυχτερίδες στο κέντρο της Αθήνας και εκατοντάδες είδη πτηνών στον αθηναϊκό ουρανό. Ζώα άγρια που δεν πιστεύαμε ή καλύτερα δεν γνωρίζαμε πως μπορούν να συνυπάρξουν με το ανθρώπινο είδος κυκλοφορούν γύρω μας και αποτελούν κομμάτι του αστικού περιβάλλοντος της Αττικής.

Γιατί τα τελευταία χρόνια τα άγρια ζώα πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές; Τι έχει επηρεάσει την αύξηση του πληθυσμού τους και πώς πρέπει να αντιδράσουμε εάν έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιο από αυτά;

«Άγρια ζώα μέσα στην πόλη υπήρχαν πάντα απλά καμιά φορά δεν ξέρουμε να τα βλέπουμε» τονίζει μιλώντας στο Newsbeast η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Μαρία Γανωτή.

Η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ Μαρία Γανωτή

«Για παράδειγμα μέσα στην Αθήνα έχουν καταγραφεί σχεδόν 200 είδη άγριων πουλιών, από μικρόπουλα μέχρι γεράκια και νυκτόβια μεγάλα. Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται τώρα αλλά γινόταν από πάντα. Μέσα στην πόλη πάντα υπήρχαν πολλά είδη νυχτερίδων όπως επίσης και φίδια.

Το ζώο του οποίου η παρουσία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια είναι η αλεπούΤον τελευταίο καιρό τη βλέπουμε και στα Πατήσια και στο Γαλάτσι και σε πολλές συνοικίες της Αθήνας που είναι κοντά σε ορεινούς όγκους όπως η Ηλιούπολη ή ο Κορυδαλλός» εξηγεί η Μαρία Γανωτή.

Γιατί αυξάνονται οι αλεπούδες που συναντάμε στην Αττική

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΑΝΙΜΑ οι αλεπούδες αυξάνονται γιατί υπάρχει διαθεσιμότητα τροφής αλλά και εξαιτίας της αύξησης των ποντικιών κοντά στις αστικές περιοχές που αποτελούν λεία για αυτές.

Αλεπού
Αλεπού που περιέθαλψε η ΑΝΙΜΑ

«Επίσης έχει αυξηθεί η φιλοζωία και βλέπουμε πολλούς να αφήνουν τροφές για αδέσποτα παντού οπότε μαζί με τα αδέσποτα τρώνε και οι αλεπούδες. Υπάρχει γενικότερα μεγάλη “έκρηξη” του πληθυσμού των αλεπούδων και ακριβώς γι’ αυτό κατεβαίνουν από το βουνό επειδή δεν φτάνει η τροφή που υπάρχει εκεί για όλα τα ζώα» σημειώνει.

Τι συμβαίνει με τους λύκους στην Αττική;

Εστιάζοντας στις μαρτυρίες κατοίκων που αναφέρουν πως έχουν δει λύκους στην Πάρνηθα και τον Διόνυσο η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ Μαρία Γανωτή ξεκαθαρίζει αρχικά πως δεν πρέπει να μιλάμε για «εμφάνιση» αλλά για «επανεμφάνιση» λύκων στην Αττική. «Οι λύκοι έχουν επανεμφανιστεί περίπου τα τελευταία 10 χρόνια στην Αττική. Υπήρχαν από πάντα στο Λεκανοπέδιο αλλά για μία περίοδο ή δεν τους βλέπαμε καθόλου γιατί ήταν λίγοι ή είχαν εξαφανιστεί για διάφορους λόγους και επανέκαμψαν» επισημαίνει.

Πώς η επανεμφάνιση του λύκου συνδέεται με την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων

«Βεβαίως η επανεμφάνιση του λύκου σε μεγάλους πληθυσμούς σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του πληθυσμού του αγριογούρουνου. Τα αγριογούρουνα αυξάνονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Ένας λόγος είναι γιατί κάποια εποχή απελευθερώνονταν αγριογούρουνα από εκτροφεία από τους κυνηγετικούς συλλόγους για να υπάρχει θήραμα.

Τα αγριογούρουνα όμως ζευγαρώνουν και με κατοικίδια γουρούνια τα οποία βόσκουν έξω οπότε αυτό σημαίνει ότι γεννάνε περισσότερες φορές τον χρόνο και κάνουν περισσότερα μικρά. Υπάρχει δηλαδή μία διατάραξη της ισορροπίας πίσω από την οποία υπάρχει βρίσκεται ο άνθρωπος κάπου στην άκρη» αναφέρει.

Λύκος

«Οι λύκοι ακολουθούν τα αγριογούρουνα οπότε όταν αυξάνεται πολύ το αγριογούρουνο αυξάνονται και αυτοί» συμπληρώνει η Μαρία Γανωτή.

«Το 2021 περιθάλψαμε 8.000 άγρια ζώα»

«Ο σύλλογός μας το 2021 περιέθαλψε πάνω από 8.000 άγρια ζώα. Όταν όμως λέμε άγρια ζώα εμείς εννοούμε από σπουργίτια μέχρι γύπες και από νυχτερίδες μέχρι τσακάλια. Άγριο ζώο είναι και το σπουργίτι και το χελιδόνι.

Από αυτά πάνω από τα μισά βρίσκονται στην Αττική και πάρα πολλά στην αστική περιοχή όχι δηλαδή μόνο από τον Σχοινιά, είναι και στην Αθήνα μέσα ή από συνοικίες τις γύρω γύρω ή και από όμορους δήμους όπως είναι το Χαλάνδρι και η Ηλιούπολη» αναφέρει η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ στο Newsbeast.

Στην Αθήνα έχουμε τουλάχιστον 200 είδη άγριων πουλιών

Βραχοκιρκίνεζο

Σύμφωνα με τη Μαρία Γανωτή μόνο στην Αθήνα και όχι γενικά στην Αττική, δηλαδή σε περιοχές που είναι χτισμένες (βάζοντας όμως μέσα και το Πάρκο Τρίτση, τον Λυκαβηττό αλλά και τα μεγάλα άλση της πόλης), μπορεί κανείς να συναντήσει τουλάχιστον 200 είδη άγριων πουλιών.

«Τα περισσότερα θηλαστικά που εμείς στην ΑΝΙΜΑ έχουμε περιθάλψει είναι νυχτερίδες, τουλάχιστον τρία είδη, σκαντζόχοιρους και αλεπούδες, μερικές φορές και κάποια κουνάβια. Ξέρουμε επίσης ότι έχει εμφανιστεί ασβός στον Λόφο του Αρδηττού και από εκεί και πέρα τουλάχιστον τέσσερα είδη φίδια, χελώνες που όμως πολλές φορές τις βρίσκουν στην εξοχή άνθρωποι και τις φέρνουν στην Αθήνα νομίζοντας πως θα τις σώσουν και τις αφήσουν στα άλση ή τις παίρνουν σπίτι τους» προσθέτει.

«Στην πόλη υπάρχει πλούσια πανίδα, απλώς οι άνθρωποι δεν έχουν τον χρόνο να την παρατηρήσουμε και δεν την βλέπουμε παρά μόνο όταν γίνει εμφανής» τονίζει η Μαρία Γανωτή.

Σκαντζοχοιράκι
Σκαντζόχοιρος που περιέθαλψε η ΑΝΙΜΑ

Επηρέασαν οι φωτιές στην Αττική τα ζώα; Τα έκαναν να κατέβουν προς την πόλη;

«Δεν νομίζω πως οι πρόσφατες φωτιές στην Αττική έκαναν τα ζώα να έρθουν πιο κοντά στην πόλη. Η φωτιά δημιουργεί μια αναταραχή τις πρώτες ημέρες. Μετά τα ζώα ξαναβρίσκουν άμεσα την ισορροπία τους και μάλιστα πολλές φορές η καμένη περιοχή για μερικά είναι πιο ευνοϊκή στο να βρουν την τροφή τους.

Για παράδειγμα μπορούν να κυνηγήσουν καλύτερα γιατί έχουν λιγότερες κρυψώνες τα θηράματά τους.

Οι άνθρωποι νομίζουν πως τα άγρια ζώα είναι μακριά στα βουνά και πως εάν τα δούμε κοντά μας συμβαίνει κάτι έκτακτο, αυτό δεν ισχύει. Τα άγρια ζώα πλησιάζουν τον άνθρωπο αλλά και αυτός επεκτίνεται. Το άστυ επεκτίνεται όπως επίσης και η οικιστική δραστηριότητα και καταλαμβάνει και μέρη όπου προϋπήρχαν τα ζώα. Ανεβαίνοντας προς το βουνό της Βούλας οι άνθρωποι λένε “μα καλά τι δουλειά έχουν εδώ οι αλεπούδες;” Πώς δεν έχουν δουλειά; Εκεί ήταν από πάντα» εξηγεί η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ.

Τι να κάνουμε εάν δούμε αγριογούρουνο, λύκο ή αλεπού

«Εάν δούμε ένα αγριογούρουνο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και καλό είναι να μην ανακατευθούμε. Εάν το δούμε όμως σε πολύ αστικό μέρος όπως κοντά σε σπίτια του Διονύσου ή της Ερυθραίας θα πρέπει να ενημερώσουμε το Δασαρχείο για να γίνει μια ομάδα απομάκρυνσης ώστε να μην συμβεί ατύχημα. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί εάν δούμε και λύκο. Μιλάμε για δύο ζώα που εάν τα πλησιάσει ο άνθρωπος μπορεί να έχει πρόβλημα» ξεκαθαρίζει η Μαρία Γανωτή.

«Τα Δασαρχεία είναι αρμόδια για αυτά τα θέματα θεσμικά. Εάν χρειαστούν βοήθεια από ομάδες όπως η δική μας και χρειαστεί να δημιουργηθούν ομάδες απώθησης θα το οργανώσουν τα ίδια» λέει.

«Εάν οι πολίτες βρουν τραυματισμένη μία αλεπού ή άρρωστη μας ειδοποιούν συχνά» και μπορούμε να την περιθάλψουμε. «Αν απλά τη δουν δεν παρεμβαίνουμε εάν το ζώο είναι υγιές γιατί θα κάνουμε μεγαλύτερο κακό. Δεν πιάνεται καταρχάς το ζώο εάν είναι υγιές. Έχουμε πάει δύο τρεις φορές για μία αλεπού στην Νέα Ιωνία η οποία είναι πολύ εξοικειωμένη με το περιβάλλον τρώει με τις γάτες και δεν μπορεί να πιαστεί» σημειώνει η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ.

Νυχτερίδα
Νυχτερίδα που περιέθαλψε η ΑΝΙΜΑ

«Όπως σε όλα τα κέντρα περίθαλψης τα περισσότερα ζώα που έρχονται εδώ είναι πουλιά και αμέσως μετά σε αριθμό είναι οι χελώνες. Από τα πιο κοινά μέσα στην πόλη που είναι από σπουργίτια, χελιδόνια μέχρι και γύπες και αετούς και γεράκια από όλη τη χώρα. Γεράκια υπάρχουν και μέσα στην πόλη, φωλιάζουν ή έρχονται να κυνηγήσουν τα άλλα πουλιά» υπογραμμίζει.

«Επίσης χελώνες έχουμε φροντίσει πάρα πολλές γιατί πολλοί έχουν το κακό συνήθειο να τις παίρνουν στην αυλή τους και γεννάνε και ξαναγεννάνε. Έχει τύχει να πεθάνει μία γιαγιά και να βρούμε στην αυλή της 60 χελώνες. Από θηλαστικά τα πιο πολυπληθή είναι οι σκαντζόχοιροι και οι αλεπούδες. Έχουμε όμως φροντίσει τσακάλια και κουνάβια και μικρά ελάφια και ζαρκάδια» σημειώνει κλείνοντας η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή.

Τσαλαπετεινός
Τσαλαπετεινός που φρόντισε η ΑΝΙΜΑ

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Δωρεάν Μαθήματα με τον Dr Joe Dispenza!

xristiana

Τουρνουά τένις για καλό σκοπό στο Δ. Ωραιοκάστρου

xristiana

Οι 5 top τροφές γεμάτες αντιοξειδωτικά – Η μία είναι η σοκολάτα

xristiana