5/1/2022
Υλικά Συνταγής
- 1 φλιτζάνι ξινόγαλα ή αριάνι
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 1 ασπράδι αυγού
- 1 καρότο τριμμένα σε λεπτό τρίφτη
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κουταλιές σταρένιο αλεύρι
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 180 γρ. χαλούμι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
- 1 κουταλάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
- λάδι για το τηγάνισμα (ηλιέλαιο ή ό,τι χρησιμοποιείτε)
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το ξινόγαλα ή το αριάνι, το ασπράδι του αυγού, το βούτυρο λιωμένο και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα να σταθεί για 10′.
- Σε άλλο σκεύος αναμειγνύετε τους 2 τύπους αλευριού, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνετε το μείγμα των στερεών υλικών στο μείγμα του γάλακτος-αυγού και ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά. Προσθέτετε το καρότο, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμυδάκια, το χαλούμι και το δυόσμο και ανακατεύετε πάλι. Το μείγμα θα είναι παχύρρευστο.
- Ζεσταίνετε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα. Αν θέλετε βάζετε στο τηγάνι 4 τσέρκια και ρίχνετε εκεί το χυλό για να γίνουν οι τηγανίτες χοντρές και αφράτες και να πάρουν στρογγυλό σχήμα.
- Ελέγχετε τις τηγανίτες από την κάτω πλευρά να μη καούουν, αφαιρείτε τα τσέρκια και τις γυρίζετε από την άλλη με μία μεγάλη σπάτουλα. Τηγανίζετε για άλλα 3΄-4΄για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
- Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Αφήνετε και τις υπόλοιπες τηγανίτες να στραγγίσουν και σερβίρετε.