ΚεντρικήΚοινωνικά

Newsletter: Όλες οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις μέχρι τώρα 10/1

10/1/2022

Χρονιά φοροελαφρύνσεων είναι το 2022 για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξημένες τις μηνιαίες αποδοχές τους λόγω της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της επέκτασης του κουρέματος των ασφαλιστικών εισφορών, οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τα κέρδη τους με μειωμένο φορολογικό συντελεστή, ενώ θα έχουν μικρότερη παρακράτηση φόρου.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα από μερίσματα ή από εκμίσθωση ακινήτων θα επιβαρυνθούν με λιγότερο φόρο λόγω της «παγωμένης» εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ οι φορολογούμενοι με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να είναι ελαφρύτερος, παρά το άλμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι βασικότερες φοροαλλαγές που θα ξεδιπλωθούν εντός του έτους είναι οι εξής:

Νέος ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένονται τα «αποκαλυπτήρια» του νέου φόρου ακινήτων, ενώ τέλη Μαρτίου θα φθάσει ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ σε πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πληρωμή του θα γίνει σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.Η άσκηση υπολογισμού του νέου φόρου που θα πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πολλές δυσκολίες εντοπίζονται στην ενσωμάτωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στον κύριο φόρο. Η νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει μείωση, έστω και μικρή, στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες η τιμή ζώνης αυξήθηκε από την Πρωτοχρονιά. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι φέτος στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Αυτοί που αναμένεται να πληρώσουν περισσότερο φόρο το επόμενο έτος συγκριτικά με φέτος είναι οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Στους χαμένους του 2022 θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν έως και 250%. 

«Κατάργηση» εισφοράς αλληλεγγύης – διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες για τον ιδιωτικό τομέα. Στα εισοδήματα που απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης περιλαμβάνονται:

– Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Εδώ υπάγονται και οι αμοιβές που λαμβάνουν οι απασχολούμενοι με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, όσοι έχουν «μπλοκάκια», καθώς και οι περιστασιακά απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

-Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος.
-Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.
-Τα εισπραχθέντα ενοίκια ακινήτων.
-Τα τεκμαρτά εισοδήματα από δωρεάν παραχώρηση ή ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων.
-Τα μερίσματα.
-Οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων, repos / reverse repos.
Επιχειρήσεις:  Τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με κουρεμένο φορολογικό συντελεστή, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στο 22% από 24%.Επίσης ισχύει η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες στο 80%.

Συντελεστές ΦΠΑ: Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων έχουν παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Επίσης μέχρι τέλος Ιουνίου ισχύει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και σε όσες σχολές χορού δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Μόνιμο μέτρο είναι η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές στον υπερμειωμένο 6%.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: https://www.in.gr

Κάντε κλικ στους τίτλους για να διαβάσετε την είδηση που σας ενδιαφέρει.

  1. «Πρεμιέρα» για την ιστοσελίδα του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης
  2. ΟΑΣΘ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της Όμικρον
  3. Άνοιξε η πλατφόρμα για απαλλαγή των νέων από τα τέλη κινητής
  4. ΔΕΔΔΗΕ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες όσων καλούνται σε συνέντευξη για θέσεις απασχόλησης
  5. Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test αύριο 11 Ιανουαρίου
  6. Σε λειτουργία το anagnorisi.emvolio.gov.gr για δήλωση εμβολιασμών που έγιναν στο εξωτερικό
  7. Μήνυμα 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα: Σε ποιες περιοχές εστάλη
  8. Μ. Γκάγκα: Το Παίδων Πεντέλης θα εξακολουθήσει να δέχεται τακτικά περιστατικά

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Related posts

Λακωνία: Έκδοση Νέων Δελτίων Μετακίνησης Ατόμων Με Αναπηρία – Προθεσμίες

xristiana

Έρχεται το Thessaloniki Wine Selfie στο λιμάνι

xristiana

Kickboxing: Γιατί αποτελεί ιδανική επιλογή άσκησης για την ψυχική σας υγεία

xristiana