ΚεντρικήΚοινωνικά

Newsletter: Όλες οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις μέχρι τώρα 4/1

4/1/2022

Ένα «μπόνους» της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ θα προκύψει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για τις τράπεζες που θα έχουν θετική πιστωτική επέκταση. Σύμφωνα με όσα έχουν προβλεφθεί από την ΕΚΤ, η χρηματοδότηση των τεσσάρων τραπεζών μέσα από τα προγράμματα TLTRO προσφέρει ένα μπόνους στην περίπτωση που τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας από τον Οκτώβριο του 2020 ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 έχουν πετύχει θετική πιστωτική επέκταση. Μέσω των TLTRO η χρηματοδότηση των τεσσάρων τραπεζών από την ΕΚΤ, όπως αυτή προκύπτει με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον Σεπτέμβριο του 2021, διαμορφώνεται ως εξής:

* Eurobank: 9 δισ. ευρώ

* Εθνική Τράπεζα: ΕΤΕ+0,34% 11,5 δισ. ευρώ

* Alpha Bank: 13 δισ. ευρώ

* Τράπεζα Πειραιώς: 13,5 δισ. ευρώ.

Από την παραπάνω χρηματοδότηση για τις τράπεζες θα προκύψουν τόκοι-έκτακτα έσοδα καθώς η ΕΚΤ δίδει 0,5% εφόσον οι εκταμιεύσεις μείον τις αποπληρωμές για το διάστημα που προαναφέρθηκε είναι άνω του μηδενός, αν δηλαδή η πιστωτική επέκταση είναι θετική. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για όλες τις τράπεζες και έτσι υπολογίζεται πως οι 4 συστημικές θα καταφέρουν να έχουν ένα μπόνους όχι μεγαλύτερο των 250 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, μέσα στο 2022 εκτιμάται πως η ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνεται, δεδομένου πως οι τράπεζες διαθέτουν σημαντικά αποθέματα ρευστότητας και δεν θα προκύψει ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης γι’ αυτές στον συγκεκριμένο τομέα.

Εν τω μεταξύ, την προσεχή εβδομάδα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα συναντηθούν με τους θεσμούς. Σε πρώτο πλάνο στη συνάντηση αυτή παραμένει η πιστωτική επέκταση, αφού αυτός είναι ο τομέας ο οποίος θα οδηγήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις τράπεζες σε κέρδη και τελικώς και την οικονομία της χώρας σε ανάπτυξη.

Μείωση των NPEs

Τα πλάνα για την περαιτέρω μείωση των NPEs είναι κι αυτά όπως όλα δείχνουν εξαιρετικά σημαντικά για την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών. Με βάση τις οδηγίες της ΕΚΤ θα πρέπει να υπάρχει σαφής αποτύπωση και όχι γκρίζες ζώνες στα δάνεια των stage (στάδια) 2 και 3, κυρίως δε για όσα προέρχονται από μορατόριουμ που λήγουν ή από επιδοτήσεις που ολοκληρώνονται.

Στο επίπεδο αυτό οι τράπεζες εκφράζουν την ανησυχία τους κυρίως για τα δάνεια που επανέρχονται σε «κανονικότητα» πληρωμών μετά τη λήξη των προγραμμάτων Γέφυρα Ι και ΙΙ στο τέλος του 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε η EBA, τετραπλάσιο είναι το ποσοστό των δανείων που εμφανίζουν καθυστέρηση, μολονότι εντάχθηκαν σε προγράμματα αναστολής δόσεων ή επιδοτήσεων. Ο δείκτης επαναθέτησης αυξήθηκε το β’ τρίμηνο στο 15,6% από 14,1% το α’ τρίμηνο του έτους, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη κυμαίνεται γύρω στο 4%.

Οι επανακτήσεις δανείων αποτελούν, τέλος, πολύ σημαντικό κομμάτι της ατζέντας στη συνάντηση τραπεζών-θεσμών. Η πορεία της τρέχουσας κατάστασης σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της διαδικασίας πλειστηριασμών και γενικότερα των αναγκαστικών μέτρων για την ανάκτηση του ιδιωτικού χρέους συμπεριλαμβάνεται στις συζητήσεις που θα έχουν με τους τραπεζικούς φορείς οι θεσμοί.

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

1.http://Άγιος Παντελεήμονας: Στον ανακριτή κατέθεσε το θύμα ομηρίας του Αιγύπτιου

2.http://Ενισχύσεις 15,9 εκατ. σε παραγωγούς χοίρων, αυτόχθονων μαύρων χοίρων και μελιού

3.http://Ανοίγουν οριστικά στις 10 του μήνα τα σχολεία με 3 έως 5 self test την εβδομάδα

4.http://Μενίδι: Βρέθηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη τυλιγμένο σε κουβέρτα

5.http://Ανοίγουν οριστικά στις 10 του μήνα τα σχολεία με 3 έως 5 self test την εβδομάδα

Related posts

Περιποίηση προσώπου για την επιδερμίδα άνω των 40

xristiana

Healthy ομελέτα με μπρόκολο

xristiana

Προβιοτικά: Η συμβολή τους στη θεραπεία της ακμής

xristiana