7 παράγοντες που προκαλούν πρόωρη εμμηνόπαυση (εικόνες)

48

21/1/2022

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη έκθεση των γυναικών σε χημικές ουσίες συσχετίζεται με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης κατά 2 έως 4 χρόνια νωρίτερα, σε σύγκριση με τις γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης.

Τέτοιες χημικές ουσίες περιέχονται σε αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, όπως καλλυντικά και πλαστικές συσκευασίες.

Οι εν λόγω χημικές ουσίες θεωρείται πως προκαλούν διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος.

Η σταδιακή έκθεση στις ουσίες αυτές από πολλά διαφορετικά προϊόντα οδηγεί σε συσσώρευση των υπολειμμάτων στον οργανισμό.

Δείτε ποια προϊόντα περιέχουν συχνότερα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), φυτοφάρμακα ή φθαλικές ενώσεις (phthalates) που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην πρόωρη έλευση της εμμηνόπαυσης:

photo
Πλαστικά δοχεία φαγητού: Κατασκευάζονται συχνά από φθαλικές ενώσεις ώστε το πλαστικό να είναι μαλακό και εύκαμπτο. Μην ζεσταίνετε φαγητό σε πλαστικά δοχεία, εκτός κι αν το δοχείο φέρει σχετική ένδειξη ότι είναι ασφαλές προς χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων. Οι φθαλικές ενώσεις μπορεί να «διαρρεύσουν» στο φαγητό όταν το δοχείο εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
photo
Προϊόντα περιποίησης: Σαμπουάν, λοσιόν καθαρισμού και αφρόλουτρα μπορεί να περιέχονται σε συσκευασίες από φθαλικές ενώσεις ή να περιέχουν τεχνητά αρώματα (fragrance).
photo
Έτοιμα γεύματα: Οι πλαστικές συσκευασίες στις οποίες τοποθετούνται έτοιμα γεύματα, γιαούρτια, βούτυρο κ.α. μπορεί να περιέχουν φθαλικές ενώσεις. Προτιμήστε τις γυάλινες ή χαρτονένιες συσκευασίες.
photo
Ψάρια: Ορισμένα είδη πολυχλωριωμένων διφαινυλίων έχουν απαγορευθεί προς χρήση, ωστόσο η έκθεση είναι πιθανή μέσω των ψαριών, καθώς τα χημικά έχουν διαρρεύσει σε υδάτινους πόρους.
photo
Γαλακτοκομικά και κρέας: Όπως συμβαίνει και με τα ψάρια, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια μπορεί να σκαρφαλώσουν ψηλότερα στην τροφική αλυσίδα μέσω των προϊόντων ζωικής προέλευσης που καταναλώνουμε.
photo
Φρούτα και λαχανικά: Αρκετά προϊόντα καλλιεργούνται με τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων. Προτιμήστε τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας για να αποφύγετε την έκθεση σε υπολείμματα.
photo
Κεριά και αποσμητικά χώρου: Ελέγξτε την ετικέτα του προϊόντος ώστε να διαπιστώσετε εάν περιέχει φθαλικές ενώσεις ή τεχνητά αρώματα.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr