ΚεντρικήΠεριβάλλον

350 βυθιζόμενοι κάδοι τοποθετούνται στην Αθήνα – Πού θα εγκατασταθούν οι πρώτοι

21/1/2022

Στην εγκατάσταση 350 συστημάτων βυθιζόμενων κάδων στο κέντρο και τις γειτονιές της πρωτεύουσας προχωρά ο Δήμος Αθηναίων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος καθαριότητας και την αισθητική αναβάθμιση της Αθήνας.

Έχοντας εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο δήμος θα τοποθετήσει τους βυθιζόμενους κάδους και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα αντικαθιστώντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 1.750 συμβατικούς κάδους απορριμμάτων και εξοικονομώντας κοινόχρηστους χώρους σε περίπου 1.400 σημεία της πόλης. Το πρόγραμμα, που θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριετίας, στοχεύσει στη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν σε ταφή, αλλά και η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης.

Αυτή την περίοδο, τα τεχνικά συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης προχωρούν στη διαδικασία της χωροθέτησης, ώστε μέσα στους επόμενους 5 μήνες να έχουν τοποθετηθεί τα πρώτα 46 συστήματα υπόγειων κάδων, με προτεραιότητα στα εμπορικά σημεία του κέντρου. Στο ίδιο πρόγραμμα, ύψους 22,6 εκατ. ευρώ, εντάσσεται και η τοποθέτηση 50 «γωνιών ανακύκλωσης» και στις επτά δημοτικές κοινότητες με διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και μία σειρά εντατικών δράσεων ενημέρωσης για τα οφέλη της ανακύκλωσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Σύστημα πολλαπλών κάδων με διαχωρισμό στη συλλογή απορριμμάτων

Οι νέοι βυθιζόμενοι κάδοι θα έχουν τη δυνατότητα -μέσα από διαφορετικά «κανάλια»- να συλλέγουν όλα τα είδη απορριμμάτων: Σύμμεικτα, ανακυκλώσιμα και βιοαπόβλητα, ενώ η δυνατότητα που παρέχει κάθε σύστημα να λειτουργεί με διπλούς ή τετραπλούς κάδους, πολλαπλασιάζει τη δυναμική των 350 συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης των απορριμμάτων.

Ειδικότερα, θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες:

 • 134 συστήματα υπόγειας αποθήκευσης, συνολικής χωρητικότητας 2.200 λίτρων, με 2 κάδους. (134×2 κάδοι).
 • 109 συστήματα υπόγειας αποθήκευσης, συνολικής χωρητικότητας 4.400 λίτρων, με 4 κάδους. (109×4 κάδοι).
 • 107 συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων συνολικής χωρητικότητας 2.200 λίτρων (σύστημα 2 κάδων) σε κάδους κοινής χρήσης. (107×2 κάδοι).

Για τη λειτουργία των νέων βυθιζόμενων κάδων δεν απαιτείται μετατροπή ή προσθήκη εξαρτήματος στα υπάρχοντα απορριμματοφόρα, κι επομένως τα ίδια οχήματα είναι σε θέση να εξυπηρετούν και τους υπόγειους κάδους των νέων συστημάτων. 

Τα οφέλη για την πόλη 

Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, τα οφέλη για την πόλη από την τοποθέτηση των βυθιζόμενων κάδων είναι τα εξής:

 1. Λιγότεροι συμβατικοί κάδοι στην πόλη – απελευθέρωση εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων δημόσιου χώρου.
 2. Αισθητική αναβάθμιση πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και πλατειών και τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας.
 3. Μείωση του φαινομένου της «λεηλασίας» των ανακυκλώσιμων υλικών από τους κάδους ανακύκλωσης.
 4. Δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης με διαχωρισμό στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών.
 5. Μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταφοράς των υλικών προς ανακύκλωση.
 6. Αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας μέσω της διαβαθμισμένης συμπίεσής τους.
 7. Εξοικονόμηση και καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων για την αποκομιδή των απορριμμάτων (μείωση κόστους αποκομιδής).
 8. Λιγότερα δρομολόγια των απορριμματοφόρων με όφελος για το περιβάλλον.

«Πιστοί στο όραμά μας για μία καθαρή και βιώσιμη πόλη κι έχοντας εξασφαλίσει αυτή την πολύ σημαντική χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους, ρίχνουμε στη μάχη της καθαριότητας και της ανακύκλωσης το μεγάλο ‘όπλο’ των σύγχρονων βυθιζόμενων κάδων» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Όπως σημείωσε, «με τη σταδιακή τοποθέτησή τους στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης, περνούμε στη νέα εποχή της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιούμε τη διαλογή των υλικών στην ‘πηγή’ και μειώνουμε το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς των υλικών προς ανακύκλωση. Παράλληλα, μέσω της αισθητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, ενισχύεται η οικονομία της πόλης και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της».

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σεισμός τώρα στη Θήβα – 3,4 ρίχτερ

xristiana

8η Διεθνής Επαγγελματική Έκθεση Beauty Macedonia

xristiana

Τουρνουά ποδοσφαίρου στη μνήμη του Άλκη Καμπανού

xristiana