ΚεντρικήΚοινωνικά

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στο Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

26/1/2022

Όταν κάποιος φτάνει στο κτίριο του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης έξω από την αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ, περνάει μπροστά από μια αναμνηστική πλάκα η οποία αποτίει φόρο τιμής στους μαθητές του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης που εκτοπίστηκαν το 1943. Η μνήμη παραμένει ζωντανή εντός των τοιχών μας και είναι ιστορικής σημασίας. Είναι σημαντικό για όλους να γνωρίζουν την ιστορία της ανθρωπότητας για να χτίσουν τη ζωή τους ως πολίτες του αύριο.

Στις 18 Οκτωβρίου 2002, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Παιδείας καθιερώνουν την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και της πρόληψης των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε είναι η 27η Ιανουαρίου.

Στις 27/01/1945, και ώρα 15.00, οι στρατιώτες του εξηκοστού σώματος στρατού, του πρώτου ουκρανικού μετώπου, απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκέντωσης Άουσβιτς, όπου βρίσκουν 7.000 επιζώντες. Όλος ο κόσμος πλέον ξέρει…

Από το 2020, το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε μια σημαντική δράση για τη μνήμη των μαθητών του. Η γνώση της Ιστορίας (ακόμα και της δραματικής Ιστορίας) καθιστά δυνατή την ανάπτυξη επαγρύπνησης στη σημερινή κοινωνία και την προσέγγιση των γεγονότων από την οπτική γωνία της ανθεκτικότητας.

Οι δράσεις του Γαλλικού Σχολείου:

2020-2021

•             Απόκτηση γνώσεων σχετικά με την ιστορική πτυχή του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με το Μνημείο Ολοκαυτώματος της Γαλλίας.

•             Συνεργασία του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, του Εβραïκού Σχολείου – Ιωσήφ Νισσήμ και του 43ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

•             Συμμετοχή στον εθνικό διαγωνισμό Γαλλίας με θέμα την Αντίσταση και την Απέλαση.

•             Μαρτυρίες: ανάμεσα στις οποίες και αυτή της κυρίας Ρίνας Ρεβάχ.

•             Δημιουργία ζωγραφικών έργων μετά την μαρτυρία.

2021-2022

•             Οι δράσεις συνεχίζονται. Θεματική της ανθεκτικότητας

•             Συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να τοποθετηθούν τα ονόματα των εκτοπισμένων μαθητών στην αναμνηστική πλάκα.

2022-2023

•             Δημιουργία πρωτότυπου θεατρικού έργου. Σκηνοθεσία της διαδρομής πρώην μαθητών του σχολείου.

27/01/22 – Πρόγραμμα της Ημέρας Μνήμης

Πιο συγκεκριμένα, στις 27 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί μια κοινή εκδήλωση με το Εβραïκό σχολείο Ιωσήφ Νισσήμ, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τραγούδια, φυτεύσεις λουλουδιών και συμβολικά, λέξεις ανθεκτικότητας γραμμένες επάνω σε χάρτινες πεταλούδες που θα κρεμαστούν σε ένα δένδρο ελιάς από τα δύο σχολεία ταυτόχρονα.

Στη συνέχεια, όλες οι πεταλούδες θα συγκεντρωθούν επάνω σε μία αφίσα. Το κάθε ένα από τα δύο σχολεία θα έχει το ίδιο αντίγραφο.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης μνήμης της 27ης Ιανουαρίου

10.15-10.30: Φυτεύσεις από τους μαθητές των τάξεων CM1-CM2

10.30-10.40: Εκφώνηση της διεύθύντριας του γαλλικού σχολείου κυρίας Καρολίν Ζοφρέ και χαιρετισμός

10.40-10.45: Η χορωδία του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης ερμηνεύει το τραγούδι του Jean-Jacques Goldman « Comme toi ».

10.45-10.50: Συμβολική ανάρτηση πεταλούδων στα κλαδιά δένδρου ελιάς.

11.00-11.20: Οι μαθητές παρουσιάζουν τις εργασίες τους πάνω στην συγκεκριμένη θεματική.

11.30-12.30: Συμμετοχή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στη διαδικτυακή διάλεξη της Delphine Barré (από το Μνημείο Ολοκαυτώματος Γαλλίας) με θέμα «Τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν το Άουσβιτς».

12.45: Απευθείας σύνδεση με το Εβραïκό Σχολείο Θεσσαλονίκης – Ιωσήφ Νισσήμ.

Πηγή: https://www.thestival.gr

Related posts

ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

xristiana

Πώς θα αφαιρέσεις το αδιάβροχο μακιγιάζ ματιών εύκολα και αποτελεσματικά

xristiana

ΑμεΑ: Ανοιχτή Πλατφόρμα Αιτήσεων Σε Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Για Κατοίκους Πελοποννήσου

xristiana