ΚεντρικήΚοινωνικά

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να διεκδικεί ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δομές υγείας

11/1/2022

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρόνιες παθήσεις.

Με αφορμή το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με την μηνιαία παράταση που δόθηκε για την εφαρμογή της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών υγείας, η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει για ακόμη μία φορά τη διαμαρτυρία της για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η εφαρμογή του άρθρου 38 του Ν.4865/2021.
Πιο αναλυτικά, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε δελτίο Τύπου, μετά από πιέσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ., της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν) και των οργανώσεων μελών τους, επισημαίνοντας ότι «Η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου του 2022, για την αποφυγή περαιτέρω πίεσης στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες, λόγω της έξαρσης της πανδημίας COVID-19».
Με αυτό τον τρόπο δίνεται μία μικρή ανάσα στους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, και πάλι όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η πανδημία παραμένει ανεξέλεγκτη και κατά συνέπεια η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει σε ένα μήνα.
Με την υπ΄ αριθ. πρωτ. 1665/08.12.2021 επιστολή μας που σας είχαμε απευθύνει, είχαμε επισημάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και είχαμε αναλύσει τους κινδύνους στους οποίους θα εκτεθούν οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, εάν τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις του άρθρου 38 του Ν.4865/2021, οι οποίες θα τους οδηγήσουν σε συνωστισμό στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Υγειονομικών Δομών για τη συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμάκων για την επιβίωσή τους, καθώς τα αποδεκατισμένα πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό αλλά ούτε και τις αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες.
Οι δε νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση, λόγω COVID 19 σε ιδιωτικές δομές, θα αναγκαστούν να περιφέρονται στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας του COVID 19 και των επιπλοκών του, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. η Π.Ο.Ν. και οι οργανώσεις μέλη τους, συνεχίζουν να διεκδικούν την τροποποίηση του άρθρου 38 του του Ν.4865/2021, για την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, κυρίως των χρονίως πασχόντων, όπως και πρότινος σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και ιδιώτες ιατρούς για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού τους και την εκτέλεση του συνόλου των συνταγών τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Τονίζουμε ότι πρέπει να βρεθεί επιτέλους μια μόνιμη λύση για τους ανασφάλιστους αιμοκαθαρόμενους ώστε ή να έχουν μόνιμη θέση αιμοκάθαρσης στα δημόσια νοσοκομεία (και όχι να περιφέρονται στις εφημερίες) ή να εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα.
Με την πεποίθηση του απόλυτα εύλογου, δίκαιου και επείγοντος χαρακτήρα του ανωτέρω αιτήματος μας, αναμένουμε την θετική ανταπόκριση σας.

Πηγή: https://www.esamea.gr

Related posts

«Μικροί Μεγάλοι Έλληνες»: Μια μεγάλη μουσική εκδήλωση στην πλατεία Μητροπόλεως

xristiana

Σε εξέλιξη φωτιά στο Άγιον Ορος

xristiana

Το 3ο Τουρνουά Αγάπης Στην Καλαμαριά

xristiana