ΚεντρικήΚοινωνικά

Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου: Επιστρέφει με νέες δράσεις το 2022

8/1/2022

 Το «Open Plan», η πλατφόρμα χειμερινών δράσεων και συνεργασιών του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που συστήθηκε στο κοινό με μεγάλη επιτυχία την περσινή σεζόν, επιστρέφει και το 2022 δυναμικά, με ανανεωμένο πρόγραμμα και σημαντικές καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.

Η νέα σειρά δράσεων εστιάζει στη σύνδεση της μόδας με το αρχαίο δράμα, δίνει έμφαση σε εφηβικά εργαστήρια για το θέατρο και τον χορό και αναδεικνύει τη γοητεία της λογοτεχνίας στο ραδιόφωνο, με όχημα ατμοσφαιρικές «Αλλόκοτες Ιστορίες». Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Open Plan θα υλοποιηθούν τέσσερις δράσεις, εκ των οποίων οι δύο πρώτες ξεκινούν τον Ιανουάριο:

– Το εργαστήριο Μόδας «Morphés» υπό την καθοδήγηση του καταξιωμένου σχεδιαστή Χρήστου Κωσταρέλλου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ενδύματα εμπνευσμένα από τη μορφή της «Ελένης» του Ευριπίδη.

– Το πολύπλευρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Youthquake» υπό την καθοδήγηση της Γιώτας Αργυροπούλου και της θεατρικής ομάδας blindspot, που απευθύνεται σε εφήβους 14 – 17 ετών, με στόχο να αποτυπώσει τη δική τους, ιδιαίτερη σχέση με τον σύγχρονο κόσμο, απελευθερώνοντας την εκφραστική τους δύναμη.

Με υλικό τις ανησυχίες, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα των εφήβων, το «Youthquake», που θα διεξαχθεί από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, θα οδηγηθεί κατόπιν σε παράσταση με τη συμμετοχή των εφήβων αλλά και επαγγελματιών ηθοποιών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022.

Λίγο αργότερα, εντός της χειμερινής περιόδου, θα ξεκινήσουν δύο ακόμα αγαπημένες δράσεις του Open Plan, με ανανεωμένη φόρμα και περιεχόμενο: τα «Radio Plays» με θέμα, φέτος, «Αλλόκοτες Ιστορίες», σε καλλιτεχνική επιμέλεια Διονύση Καψάλη και της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ, Κατερίνας Ευαγγελάτου και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Χορού για εφήβους με τη Μαριάννα Καβαλλιεράτου «Ancient Future Chorus».

Η επιλογή του φεστιβάλ, εν μέσω πανδημίας, να ανταποκριθεί στην ανάγκη κοινού και δημιουργών για πρωτότυπο, ποιοτικό θέατρο με όχημα τη ραδιοφωνική δημιουργία, έτυχε πέρσι πολύ θερμής υποδοχής. Συνδυάζοντας φέτος το ραδιοφωνικό θέατρο με τη λογοτεχνία του φανταστικού, τα «Radio Plays» θα συνεχιστούν ως πρωτότυπη σειρά αυτοτελών έργων, με ενιαία σύλληψη και αφετηρία: πέντε ξεχωριστοί σκηνοθέτες /ιδέες θα δώσουν ο καθένας τη δική του δημιουργική πνοή σ’ ένα λογοτεχνικό έργο από το σύμπαν του «φανταστικού». Ταυτόχρονα, για το σύνολο των έργων θα γραφτούν, όπως και πέρσι, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις.

Ακόμη, συνεχίζεται το εργαστήριο που εμψύχωσε το 2021, για λογαριασμό του φεστιβάλ, η χορεύτρια και χορογράφος Μαριάννα Καβαλλιεράτου με τους συνεργάτες της, με στόχο να μυήσει το εφηβικό κοινό στη δημιουργική γλώσσα του σύγχρονου χορού. Με αφετηρία έργα του αρχαίου δράματος, οι έφηβοι μαθητές 13 – 17 ετών που θα συμμετάσχουν στο φετινό «Ancient Future Chorus» (αντί για Ancient Future Solo που ήταν πέρσι), θα δημιουργήσουν μια δική τους χορογραφική δημιουργία. Οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν, ταυτόχρονα, με τη θεατρολόγο Παρασκευή Τεκτονίδου. Αναλυτικότερες πληροφορίες για τις δύο αυτές δράσεις θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.

Η συμμετοχή σε όλες τις Οpen Plan δράσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα Open Plan επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πηγή: https://www.thebest.gr

Related posts

22/06: Τάση υπερβολής – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana

Το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Ν.Ημαθίας «ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ» παρουσιάζει το βιβλίο “Ποντικίνα την Πικασίνα” στο πνευματικό κέντρο Αλεξάνδρειας.

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana