Τηγανίτες με λαχανικά και χαλούμι

19

5/1/2022

Υλικά Συνταγής

  • 1 φλιτζάνι ξινόγαλα ή αριάνι
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 1 καρότο τριμμένα σε λεπτό τρίφτη
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουταλιές σταρένιο αλεύρι
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 180 γρ. χαλούμι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
  • 1 κουταλάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
  • λάδι για το τηγάνισμα (ηλιέλαιο ή ό,τι χρησιμοποιείτε)

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το ξινόγαλα ή το αριάνι, το ασπράδι του αυγού, το βούτυρο λιωμένο και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα να σταθεί  για 10′.
  • Σε άλλο σκεύος αναμειγνύετε τους 2 τύπους αλευριού, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνετε το μείγμα των στερεών υλικών στο μείγμα του γάλακτος-αυγού και ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά. Προσθέτετε το καρότο, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμυδάκια, το χαλούμι και το δυόσμο και ανακατεύετε πάλι. Το μείγμα θα είναι παχύρρευστο.
  • Ζεσταίνετε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα. Αν θέλετε βάζετε στο τηγάνι 4 τσέρκια και ρίχνετε εκεί το χυλό για να γίνουν οι τηγανίτες χοντρές και αφράτες και να πάρουν στρογγυλό σχήμα.
  • Ελέγχετε τις τηγανίτες από την κάτω πλευρά να μη καούουν, αφαιρείτε τα τσέρκια και τις γυρίζετε από την άλλη με μία μεγάλη σπάτουλα. Τηγανίζετε για άλλα 3΄-4΄για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
  • Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Αφήνετε και τις υπόλοιπες τηγανίτες να στραγγίσουν και σερβίρετε.