ΚεντρικήΥγεία

Ο τύπος αλκοόλ που προκαλεί το χειρότερο hangover

1/1/2022

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις παρενέργειες.

Αν και η έξοδος με την παρέα μπορεί να μοιάζει καλή ιδέα και τα αγαπημένα σας cocktail το καλύτερο ηρεμιστικό για τις δύσκολες ημέρες στη δουλειά, το hangover πάνταπαραμονεύει με το σώμα σας το επόμενο πρωί να σας λέει ότι δεν ήταν και τόσο ωραία ιδέα! Γι’ αυτό η καλύτερη λύση είναι να καταναλώνετε, στην καλύτερη περίπτωση, ελάχιστο ποτό ή αν δεν μπορείτε να επιλέγετε ποτά που δεν θα σας προκαλέσουν ένα κακό hangover. Ποια είναι αυτά;

Γυναίκα υποφέρει από hangover

Τι είναι το hangover

Η έννοια του hangover υπάρχει εδώ και πάνω από 3.000 χρόνια και αποδίδεται για πρώτη φορά σε ένα σανσκριτικό ιατρικό εγχειρίδιο που ονομάζεται Sushruta Samhita. Σύμφωνα με τον The Guardian, η Sushruta Samhita περιγράφει «μια κατάσταση μετά το ποτό που χαρακτηρίζεται από δίψα, πόνο στο κεφάλι και τις αρθρώσεις και βάρος του σώματος, χωρίς γνωστή θεραπεία». Η σύνδεση της λέξης «hangover» και αλκοόλ, ωστόσο, εμφανίστηκε μόλις στις αρχές του 1900.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί έναν «χείμαρρο» χημικών αντιδράσεων στο σώμα που οδηγούν στα συμπτώματα του hangover, αναφέρει το healthdigest.com. Αυτές περιλαμβάνουν την καταστολή της ορμόνης βαζοπρεσσίνης, η οποία κανονικά κατευθύνει τα νεφρά να κατακρατούν υγρά. Αυτό οδηγεί σε συχνή ούρηση και αφυδάτωση. Τα συμπτώματα του hangover οφείλονται, επίσης, σε γαστρεντερικό ερεθισμό, φλεγμονή του ήπατος και άλλων οργάνων και σε διαταραγμένο ύπνο, μεταξύ άλλων.

Γυναίκα πίνει κοκτέιλ

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το hangover

Εάν πίνετε αλκοόλ και έχετε την τάση να αισθάνεστε hangover την επόμενη μέρα, η κατανάλωση καθαρού αλκοόλ μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τα συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιστήμονες αποδίδουν, επίσης, συμπτώματα hangover σε συγγενείς ουσίες, χημικές ενώσεις που βρίσκονται στο αλκοόλ. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic «Οι ομοειδείς ουσίες βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σκούρα λικέρ, όπως το κονιάκ, το μπέρμπον, τη μαύρη μπύρα και το κόκκινο κρασί, από ό,τι σε διαυγή λικέρ, όπως η βότκα, το τζιν και οι πιο ανοιχτόχρωμες μπίρες. Ένα συγκεκριμένο συγγενικό συστατικό -η μεθανόλη- διασπάται στις τοξίνες φορμαλδεΰδη και μυρμηκικό οξύ, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν το hangover».

Παρέα απολαμβάνει κοκτέιλς

Επειδή οι ομοειδείς ουσίες δίνουν, επίσης, στα οινοπνευματώδη τα εγγενή τους αρώματα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η μυρωδιάπερισσότερο από το χρώμα, μπορεί να είναι ένδειξη κακού hangover. «Όσο πιο αρωματικό είναι το ποτό, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει hangover», εξηγεί ο Lewis Nelson, πρόεδρος του τμήματος επείγουσας ιατρικής και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή Rutgers New Jersey. Για παράδειγμα, το τζιν είναι πιο πιθανό να σας προκαλέσει hangover σε σύγκριση με τη βότκα όταν καταναλώνεται στις ίδιες ποσότητες επειδή είναι πιο αρωματικό.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει επιστημονικά υποστηριζόμενη θεραπεία για το hangover. Το σώμα χρειάζεται απλώς χρόνο για να ενυδατωθεί και να εξισορροπηθεί. Φυσικά, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγετε το hangover είναι να πίνετε λογικά ή να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Έκθεση ζωγραφικής για το θέατρο στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου

xristiana

Η δίμετρη ξανθιά και τα γαλάζια μάτια

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana