ΚεντρικήΠεριβάλλον

Καταφτάνει ο πρώτος ουράνιος επισκέπτης της Γης για το 2022 (βίντεο)

13/1/2022

Συνεπής στο ραντεβού του θα είναι ο αστεροειδής 1994 PC1 που αναμένεται να πλησιάσει σε σχετικά κοντινή απόσταση τη Γη στις 18 Ιανουαρίου. Πρόκειται για ένα αστεροειδή με μέγεθος 2-3 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ, τον διάσημο ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης που για 40 χρόνια ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

Ο αστεροειδής που έχει διάμετρο λίγο μεγαλύτερο από ένα χλμ. έχει ήδη εισέλθει στη διαστημική μας γειτονιά και αναμένεται να πλησιάσει τη Γη στις 18 Ιανουαρίου σε απόσταση περίπου δύο εκατ. χλμ. με ταχύτητα περίπου 70 χιλιάδων χλμ./ώρα. Το Κέντρο Μελετών Γεωπλήσιων Αντικειμένων της NASA έχει καταχωρήσει τον αστεροειδή ως «δυνητικά καταστροφικό αντικείμενο» αλλά η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έσπευσε να αναφέρει ότι δεν αποτελεί, αυτή τη φορά τουλάχιστον, κίνδυνο για εμάς.

Δεν πρόκειται λοιπόν να βιώσουμε καταστάσεις όπως αυτές που παρουσιάζονται στην πρόσφατη και εμπορικά πετυχημένη ταινία «Don’t Look Up» στην οποία ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Τζένιφερ Λόρενς που υποδύονται δύο αστρονόμους προειδοποιούν την ανθρωπότητα ότι καταφτάνει Αρμαγεδδώνας με την μορφή ενός κομήτη αλλά αποτυγχάνουν να πείσουν πολιτικούς και κοινή γνώμη

Μετά την φετινή του επίσκεψη ο αστεροειδής αυτός αναμένεται να πλησιάσει ξανά τη Γη το 2105. Το πέρασμα του δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι στον ουράνιο θόλο αλλά θα μπορεί κάποιος να τον δει με ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο τοποθετημένο σε μια ταράτσα ή μια αυλή σπιτιού.

Οι αστρονόμοι θα βρουν ευκαιρία να τον παρατηρήσουν για να αποκτήσουν νέες πληροφορίες τόσο για αυτόν όσο και γενικότερα για τους διαστημικούς βράχους του ηλιακού μας συστήματος.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Μάης των Παραμυθιών

xristiana

Ελαστικά αυτοκινήτων: Τα πιο τοξικά τους χημικά καταλήγουν στο πιάτο μας

xristiana

Η ΕΥΔΑΠ κάνει πράξη το μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού «Επιταχύνοντας την Αλλαγή»

xristiana