13/10/2026
Ο πληθυσμός των λύκων έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία στην ΕΕ στην οποία γενικότερα επεκτείνεται η παρουσία των μεγάλων σαρκοφάγων. Τη διαπίστωση έκανε ο υπεύθυνος πολιτικής για τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Michele Nori μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Συνύπαρξη ανθρώπου και μεγάλων σαρκοφάγων στην Ελλάδα: Δημόσιος διάλογος και συνδιαμόρφωση πολιτικής» που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Εθνική Πλατφόρμα για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα.
«Σε 12 κράτη μέλη, η παρουσία μεγάλων σαρκοφάγων που προκαλούν θηρεύσεις αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για την εκτατική βόσκηση. Οι επιπτώσεις αφορούν επίσης την ευζωία των ζώων, καθώς και τη διαχείριση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων» είπε ο κ.Nori προσθέτοντας ότι τα πρόβατα αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των ζώων που θηρεύονται από λύκους, με έμμεσο υψηλό κόστος που συχνά δεν λαμβάνεται υπόψη.
Παραθέτοντας στοιχεία με βάση την αξιολόγηση των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ, τόνισε ότι η παρουσία των μεγάλων σαρκοφάγων δεν αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα στα νησιωτικά κράτη μέλη όπου ενδέχεται να υπάρχουν επιθέσεις από σαρκοφάγα ζώα, όχι όμως από είδη που εντάσσονται στο πλαίσιο προστασίας των μεγάλων σαρκοφάγων. Στην περιοχή των Βαλκανίων τα μέτρα επικεντρώνονται κυρίως στην αρκούδα, ενώ στις σκανδιναβικές χώρες στον λύγκα.
«Συνοψίζοντας, 18 από τα 28 κράτη μέλη αξιοποιούν την ΚΑΠ για τη στήριξη μέτρων πρόληψης και συνύπαρξης με τα μεγάλα σαρκοφάγα. Τα κυριότερα μέτρα περιλαμβάνουν επενδύσεις σε περιφράξεις, αποτρεπτικές συσκευές, σκύλους φύλαξης και μαντριά, κάλυψη δαπανών εργασίας, συντήρησης και λειτουργίας».
100% αποζημιώσεις
Όσον αφορά τα συστήματα αποζημιώσεων των κρατών μελών, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει στα κράτη μέλη να αποζημιώνουν και να καλύπτουν έως και το 100% των άμεσων και έμμεσων ζημιών που προκαλούνται από προστατευόμενα είδη, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ζωικού κεφαλαίου, των ζημιών σε αγροτικές υποδομές και εξοπλισμό, καθώς και των κτηνιατρικών δαπανών.
