ΚεντρικήΠεριβάλλον

To Ελ Νίνιο έχει γίνει 40% ισχυρότερο τα τελευταία 40 χρόνια από όσο τα προηγούμενα χίλια έτη

28/8/2026

Καθώς διαμορφώνεται αυτό που χαρακτηρίζεται ως ένα σούπερ Ελ Νίνιο μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα φαινόμενα Ελ Νίνιο ενισχύονται εδώ και δεκαετίες.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μελέτησαν κοράλλια στα Νησιά Γκαλαπάγκος για να εκτιμήσουν την ένταση προηγούμενων φαινομένων Ελ Νίνιο. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι τα Ελ Νίνιο έχουν γίνει σχεδόν 40% ισχυρότερα τα τελευταία 40 χρόνια σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων χιλίων ετών.

«Δεν βλέπουμε κάποια περίοδο στο παρελθόν κατά την οποία τα Ελ Νίνιο να ήταν τόσο ισχυρά όσο είναι σήμερα. Δείχνουμε ότι η ένταση του Ελ Νίνιο μεταβάλλεται παράλληλα με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα ισχυρά Ελ Νίνιο των τελευταίων 40 ετών δεν είναι φυσιολογικά, αν τα εξετάσουμε στο πλαίσιο των τελευταίων χιλίων ετών»  δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Τζούλια Κόουλ.

«Τα ισχυρά Ελ Νίνιο συνήθως προκαλούν ήπιους αλλά θυελλώδεις φθινοπώρους και αρχές χειμώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι ακολουθούνται από έντονο ψύχος, αν και αυτό δεν είναι απόλυτο» λέει ο καθηγητής Μπιλ ΜακΓκουάιρ ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικών Κινδύνων.

Τι είναι το Ελ Νίνιο;

Το Ελ Νίνιο είναι ένας φυσικός κλιματικός κύκλος, κατά τον οποίο εναλλάσσονται θερμές περίοδοι (Ελ Νίνιο) και ψυχρές περίοδοι (Λα Νίνια) περίπου κάθε δύο έως επτά χρόνια. Όταν εισερχόμαστε σε φάση Ελ Νίνιο οι ισχυροί αληγείς άνεμοι που κανονικά μεταφέρουν θερμά επιφανειακά νερά στον Ειρηνικό προς την Αυστραλία εξασθενούν ή ακόμη και αντιστρέφονται.

Αυτό εμποδίζει τα ψυχρά νερά από τα βαθύτερα στρώματα του ωκεανού να ανέβουν στην επιφάνεια. Έτσι μεγάλες ποσότητες θερμού νερού συσσωρεύονται κοντά στην επιφάνεια στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Νότιας Αμερικής. Τελικά, το θερμό αυτό νερό αρχίζει να εξαπλώνεται, ανεβάζοντας τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία και προκαλώντας σημαντικές διαταραχές στα καιρικά μοτίβα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τα κοράλλια ως «αρχεία» του κλίματος

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς έχει αλλάξει η ένταση των Ελ Νίνιο με την πάροδο των αιώνων. Η ομάδα πήρε δείγματα-πυρήνες από 13 κοράλλια στα Γκαλαπάγκος, από αρχαίους βράχους που περιείχαν κοραλλιακό υλικό μέχρι ζωντανές αποικίες.

Επειδή τα Ελ Νίνιο εμφανίζονται κάθε λίγα χρόνια οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε δείγματα που κάλυπταν τουλάχιστον 20 χρόνια. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα ισχυρά Ελ Νίνιο εμφανίζονται κυρίως κατά τα τελευταία 40–50 χρόνια.

Πριν από αυτή την περίοδο αντίθετα υπήρχε ένα «αρκετά σταθερό μοτίβο χαμηλότερης έντασης Ελ Νίνιο». «Συνεχίζαμε να προσθέτουμε δεδομένα, πιστεύοντας ότι η εικόνα θα γινόταν πιο περίπλοκη, αλλά στην πραγματικότητα δεν έγινε. Είναι μια τόσο ξεκάθαρη ιστορία» δήλωσε η καθηγήτρια Κόουλ .

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ενισχύει το Ελ Νίνιο;

Για να καταλάβουν γιατί τα Ελ Νίνιο γίνονται ισχυρότερα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κλιματικά μοντέλα που προσομοιώνουν τα τελευταία 1.000 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία όπως οι ιστορικές ηφαιστειακές εκρήξεις και οι μεταβολές της ηλιακής δραστηριότητας. Τα μοντέλα δεν βρήκαν ενδείξεις ότι οι φυσικές διεργασίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν τόσο μεγάλες αλλαγές.

Αυτό υποδηλώνει ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ενίσχυση του Ελ Νίνιο. Η καθηγήτρια Cole πρόσθεσε: «Το El Niño αποτελεί πολύ σημαντική πηγή κλιματικών ακραίων φαινομένων και, επομένως, αν γίνεται ισχυρότερο, γίνονται ισχυρότερες και οι επιπτώσεις του».

Αυτές περιλαμβάνουν:

* ξηρασίες
* πλημμύρες
* δασικές πυρκαγιές
* επισιτιστική ανασφάλεια
* καταστροφές σε υποδομές
* προβλήματα στη διαχείριση των υδάτων
* επιπτώσεις στη δημόσια υγεία

Οι αλλαγές στον υδρολογικό κύκλο μπορούν, για παράδειγμα, να προκαλέσουν πλημμύρες που καταστρέφουν σπίτια, αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικές γραμμές, αλλά και να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως η χολέρα.

«Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση υπερφορτίζει Ελ Νίνιο και αν αυτό ισχύει τότε αναμένουμε ισχυρότερα ακραία κλιματικά φαινόμενα, τα οποία θα εντείνουν τις ζημιές σε υποδομές καθώς και τις οικολογικές αλλά και ανθρώπινες απώλειες. Καμία χώρα δεν διαθέτει τους πόρους ώστε να προστατευτεί πλήρως από αυτές τις επιπτώσεις.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πρέπει να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, που αποτελούν τη ρίζα του προβλήματος» δήλωσε η Κόουλ.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

8 απλοί τρόποι για να μην αρρωσταίνεις

xristiana

JobDay Δήμου Παύλου Μελά

xristiana

Η καθημερινή ενασχόληση που μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» στη νόσηση από κορονοϊό

xristiana