24/12/2025
Η Wildlife Trusts ανακήρυξε το 2025 «Έτος του Χταποδιού», καθώς οι πληθυσμοί στη νοτιοδυτική Αγγλία έφτασαν σε ιστορικό υψηλό, λόγω θερμότερων θαλασσών και κλιματικής αλλαγής
Η ομοσπονδία οργανώσεων προστασίας της άγριας ζωής Wildlife Trusts ανακήρυξε το 2025 ως «Έτος του Ακμάζοντος Χταποδιού», έπειτα από την καταγραφή αριθμού-ρεκόρ στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Αγγλίας.
Στην ετήσια θαλάσσια ανασκόπησή της, η ομοσπονδία σημειώνει ότι οι πληθυσμοί χταποδιών το καλοκαίρι του 2025 έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1950. Όπως μετέδωσε και το BBC, η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στους ηπιότερους χειμώνες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, προκαλώντας το φαινόμενο της λεγόμενης «άνθισης» (bloom).
Κατακόρυφη αύξηση μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια
Τα ευρήματα επιβεβαιώνονται και από επίσημα αλιευτικά στοιχεία: περισσότεροι από 1.200 τόνοι χταποδιού αλιεύθηκαν σε βρετανικά ύδατα το καλοκαίρι του 2025, αριθμός εντυπωσιακά υψηλότερος σε σύγκριση με προηγούμενα έτη. Από το 2021 και μετά, μόνο μία φορά είχε καταγραφεί εκφόρτωση άνω των 200 τόνων.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα περισσότερα δείγματα ανήκουν στο είδος Octopus vulgaris, το οποίο συναντάται παραδοσιακά στα θερμότερα νερά της Μεσογείου. Εθελοντές της Wildlife Trusts στην Κορνουάλη και το Ντέβον κατέγραψαν αύξηση εμφανίσεων άνω του 1.500% σε σχέση με το 2023 σε τμήμα της νότιας ακτής.
«Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό», δήλωσε ο Ματ Σλέιτερ από το Cornwall Wildlife Trust. «Τα είδαμε να κινούνται με ώθηση σαν τζετ, να καμουφλάρονται σαν φύκια, να καθαρίζονται και ακόμη και να “περπατούν” με δύο πλοκάμια για να απομακρυνθούν από δύτες».
Θερμότερες θάλασσες και επιστημονικά ερωτήματα
Η Ρουθ Γουίλιαμς, επικεφαλής θαλάσσιας προστασίας στη Wildlife Trusts, εξηγεί ότι η πληθυσμιακή έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, με βασικότερο την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων.
«Στη νοτιοδυτική Αγγλία, η θερμοκρασία της θάλασσας είναι 1,5 έως 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το φυσιολογικό, ενώ οι πιο ήπιοι χειμώνες αυξάνουν την επιβίωση των αυγών», ανέφερε στο Euronews Green, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
