2/11/2024
Το βραζιλιάνικο κέικ είναι ένα ακαταμάχητο επιδόρπιο που συνδυάζει τις πλούσιες και έντονες γεύσεις σοκολάτας και καφέ , δίνοντας ζωή σε ένα απαλό και νόστιμο γλυκό χωρίς αυγά και ιδανικό για κάθε περίσταση. Με μια απαλή βάση από κακάο εμπλουτισμένη με στιγμιαίο καφέ και γυαλιστερή επικάλυψη από γκανάς μαύρης σοκολάτας, αυτό το κέικ θα σας κατακτήσει με την έντονη γεύση του και την απαλή υφή του. Είναι μια ιδανική συνταγή για τους λάτρεις της σοκολάτας και για όσους αναζητούν ένα επιδόρπιο με εξωτική και εκλεπτυσμένη γεύση.
Η προετοιμασία του είναι απλή, με εύκολα διαθέσιμα υλικά και με μερικά βασικά βήματα που εγγυώνται ένα αποτέλεσμα που θα σας ενθουσιάσει. Ο συνδυασμός καφέ με μαύρη σοκολάτα ενισχύει τις γεύσεις δημιουργώντας μια τέλεια ισορροπία μεταξύ γλυκύτητας και πικρής νότας, ενώ η γκανάς προσθέτει μια νότα κομψότητας και μια βελούδινη υφή.
Είτε ψάχνετε για ένα επιδόρπιο για να τελειώσετε ένα ιδιαίτερο δείπνο είτε ένα γλυκό για να απολαύσετε με τον απογευματινό σας καφέ, το βραζιλιάνικο κέικ δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες σας.
Υλικά
Για τη ζύμη
350 γρ. γάλα μη αποβουτυρωμένο
180 γρ. 00 αλεύρι
80 γρ. πικρό κακάο σε σκόνη
220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
16 γρ. μαγιά για κέικ
10 γρ. στιγμιαίος καφές
Για την κάλυψη
250 γρ. μαύρη σοκολάτα 55%
250 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Για τη βάση: Ζεσταίνουμε 100 γραμμάρια γάλα σε μια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και διαλύουμε τον στιγμιαίο καφέ. Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ σε ένα άλλο μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε επίσης τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Τώρα ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα και ταυτόχρονα ανακατεύουμε ζωηρά για να μην σχηματιστούν σβώλοι.
Όταν έχουμε ένα ομοιογενές, λείο και χωρίς σβόλους μείγμα, το αδειάζουμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ ή στρωμένη με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε στον φούρνο στους 170°C για 45 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γκανάς: Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα, όταν πάρει βράση, την ενώνουμε με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα γυαλιστερό γλάσο. Το αφήνουμε να φτάσει στους 34°C
Σύνθεση: Τοποθετούμε τη βάση σε μια σχάρα, τοποθετημένη πάνω από ένα ταψί που στάζει για να πιάσει τυχόν περίσσεια της γκανάς που μπορεί να πέσει. Περιχύνουμε με τη γκανάς που έχει πάρει θερμοκρασία και αφήνουμε την επικάλυψη να σφίξει. Το κέικ είναι έτοιμο. Καλή απόλαυση.
Συμβουλές
- Ο καφές είναι ένα απαραίτητο συστατικό που ενισχύει τη γεύση της σοκολάτας. Αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ δημοφιλής όχι μόνο στη Βραζιλία, αλλά και σε πολλές άλλες γαστρονομικές παραδόσεις. Ο καφές, μάλιστα, δεν υπερισχύει της σοκολάτας, αλλά ενισχύει το άρωμά της, κάνοντας τη γεύση του κέικ πιο έντονη και πολύπλοκη.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα γάλακτος αν προτιμάτε μια πιο γλυκιά γεύση ή 70% μαύρη σοκολάτα για ακόμα πιο έντονη γεύση. Ωστόσο, η μαύρη σοκολάτα 50% είναι ιδανική για να εξισορροπήσει τη γλυκύτητα του κέικ με τις ελαφρώς πικρές νότες.
- Αν δεν σας αρέσει η γεύση του καφέ, μπορείτε να παραλείψετε τον στιγμιαίο καφέ. Ωστόσο, ο καφές προσθέτει μια αρωματική νότα που ενισχύει τη γεύση της σοκολάτας. Μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με έξτρα κακάο αν θέλετε μια πιο σοκολατένια εκδοχή ή να προσθέσετε μια-δυο κουταλιές ρούμι ή άλλο λικέρ της επιλογής σας αντί για τον καφέ.
- Είναι σημαντικό η βάση να κρυώσει εντελώς πριν προσθέσετε τη γκανάς, γιατί αυτό επιτρέπει στην κάλυψη να κολλήσει σωστά χωρίς να λιώσει.
Πηγή: https://jenny.gr