ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ρεύμα: Μικρή «ανάσα» με… πρόσκαιρη επιστροφή της χονδρικής σε χαμηλές τιμές

7/7/2024

Μια μικρή «ανάσα» από το σερί των υψηλών τιμών αποτελεί η σημερινή (7/7) Κυριακή σε επίπεδο χονδρεμπορικής αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν και παραδοσιακά με χαμηλότερη ζήτηση, λόγω Σαββατοκύριακου, για σήμερα 7 Ιουλίου η τιμή διαμορφώνεται στα 64,67 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 0,04 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 175 ευρώ/MWh, καταγράφοντας πτώση κατά 27,41% σε σχέση με χθες Σάββατο όταν η τιμή βρισκόταν στα 89,10 ευρώ/MWh.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα υπάρχει μια έστω και πρόσκαιρη επιστροφή στο έδαφος των μηδενικών τιμών καθώς για διάστημα 5 ωρών, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι η χαμηλότερη τιμή δεν ξεπέρασε τα 0,04 ευρώ/MWh.

Ασφαλώς αυτό οφείλεται στην υπερπαραγωγή των ΑΠΕ που κυριαρχούν απόλυτα στο ενεργειακό μίγμα. Έτσι οι ΑΠΕ οδηγούν την κούρσα με ποσοστό 55,07%, ενώ ακολουθεί το φυσικό αέριο στη δεύτερη θέση και σε μεγάλη απόσταση με ποσοστό 27,03%. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι εισαγωγές με ποσοστό 9,89% και τέλος τα υδροηλεκτρικά κλείνουν τη λίστα με ποσοστό 6,07%.

Από τα 148,7 ευρώ της Δευτέρας

Όλα αυτά σε μια περίοδο εκτόξευσης των τιμών της χονδρικής γεγονός που έχει το αποτύπωμά του και στη λιανική αγορά ρεύματος.

Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη Δευτέρα 1 Ιουλίου η χονδρεμπορική τιμή βρισκόταν στα 148,7 ευρώ/MWh, ακολουθώντας έκτοτε μια σταδιακά καθοδική πορεία μέχρι τα σημερινά επίπεδα των 65 ευρώ/MWh.

Την ίδια στιγμή, πάντως, όλα δείχνουν ότι αυτή η «ανάσα» δεν θα διαρκέσει για πολύ, καθώς το πιθανότερο είναι από αύριο να επανέλθουμε σε ρυθμούς «κανονικότητας», που το τελευταίο διάστημα ερμηνεύονται σε ανοδική τροχιά.

Ένα «παρήγορο» στοιχείο, πάντως, είναι ότι το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά διατηρείται σε σταθερά επίπεδα. Έτσι, με βάση τα τελευταία στοιχεία της περασμένης Παρασκευής 5 Ιουλίου, τα συμβόλαια παράδοσης τον Αύγουστο έκλεισαν στα 33,05 ευρώ/MWh. Μάλιστα από την 1η Ιουλίου μέχρι τώρα οι τιμές είναι κάτω από τα 34 ευρώ, διολισθαίνοντας μάλιστα στις 3 Ιουλίου μέχρι και τα 32,7 ευρώ/MWh.

Αυτά δημιουργούν ένα περιβάλλον σχετικά προβλέψιμο τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τριήμερη Ανθοκομική Έκθεση Στο Επαρχείο

xristiana

4ος Κύκλος της Σειράς «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί» από το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία»

xristiana

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

xristiana