3/9/2022
Υλικά
Μερίδες: 6
- 2 κιλά αρνάκι γάλακτος (από σπάλα και μπούτι), κομμένο σε κύβους 4-5 εκ. περίπου
- 1 κουτ. γλυκού, μπαχάρι κοπανισμένο σε σκόνη
- 4 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 800 γρ. κριθαράκι, μέτριο
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 μικρό καρότο, σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, κοπανισμένο
- 2.400 ml νερό
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 γρ. περίπου γραβιέρα τριμμένη
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το αρνί γιουβέτσι, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το αρνάκι για περίπου 8 – 10 λεπτά, γυρίζοντάς το με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
- Αδειάζουμε το αρνάκι με τα λαχανικά και το λάδι του σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία του αέρα.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ανακατεύουμε, σε χαμηλή φωτιά, με ένα σύρμα, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί ο πελτές στο υγρό.
- Αδειάζουμε τη σάλτσα στο σκεύος με το αρνάκι και ψήνουμε στο φούρνο, χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί, για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Προσθέτουμε, προσεκτικά για να μην καούμε, το κριθαράκι, ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά ακόμη ή μέχρι να πιει το κριθαράκι τα υγρά και να γίνει.
- Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αφήνουμε το γιουβέτσι περίπου 10 λεπτά, να «σταθεί» και να κρυώσει λίγο.
- Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και σερβίρουμε.