8/4/2022
Υλικά Συνταγής
- 800 γρ. πατάτες
- 100 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα ψιλοτριμμένα
- 170 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 80 γρ. βούτυρο
- 3 αυγά
- αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο
- αλεύρι για το πασπάλισμα
- καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 200 ml γιαούρτι στραγγιστό
- 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 αγγουράκι μικρό τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού
- Βάζετε σε σουρωτήρι το αγγούρι με λίγο αλάτι και το στύβετε για να φύγουν τα υγρά του.
- Αναμειγνύετε το γιαούρτι με το λάδι, το αγγούρι, το σκόρδο, τον άνηθο και λίγο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το ντιπ στο ψυγείο.
Ετοιμάζετε τις κροκέτες
- Πλένετε τις πατάτες καλά και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό (με τις φλούδες τους) 45’-50’ μέχρι να μαλακώσουν. Ελέγχετε το βράσιμο τρυπώντας τις πατάτες με πιρούνι. Στραγγίζετε κατόπιν τις πατάτες, τις ξεφλουδίζετε και μόλις κρυώσουν λίγο τις λιώνετε καλά με πιρούνι ή τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ. Προσθέτετε στον πουρέ το τυρί.
- Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα και τα μανιτάρια 8’-9’ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε σε αντικολλητικό χαρτί και τα προσθέτετε στον πουρέ της πατάτας μαζί με το μυρωδικό, τα δύο αυγά και το αλατοπίπερο.
- Ανακατεύετε και ζυμώνετε το μείγμα με τα χέρια σας. Πλάθετε κυλινδράκια μήκους 5-6 εκ. και τα αφήνετε στο ψυγείο 30’-35’. Κατόπιν τα πανάρετε, περνώντας τα πρώτα απ’ το τρίτο αυγό χτυπημένο και στη συνέχεια απ’ το αλεύρι.
- Τηγανίζετε τις κροκέτες σε καυτό λάδι. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρετε με τη σάλτσα γιαουρτιού.
Πηγή: https://www.icookgreek.com