ΚεντρικήΚοινωνικά

Newsletter: Όλες οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις μέχρι τώρα 8/2

8/2/2022

Ανατροπές στον φόρο ακινήτων για πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες. Ποιοι και πόσοι θα δουν ελαφρύτερα εκκαθαριστικά από την άνοιξη. Τι θα πληρώσουν όσοι έχουν οικόπεδα

Εκκαθαριστικά τριών ταχυτήτων φέρνουν οι ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ για πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογούμενους. Για περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν από την άνοιξη θα είναι μειωμένο ακόμη και πάνω από 30%, για περίπου 900.000 δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ενώ περίπου 350.000 θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με το 2021.

Οι κερδισμένοι του νέου φόρου

Στους κερδισμένους του νέου φόρου περιλαμβάνονται:

  • όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας λόγω των αλλαγών στα κλιμάκια, της μείωσης του συντελεστή του κύριου φόρου και της επέκτασης της έκπτωσης για τους έχοντες ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ
  • οι φορολογούμενοι με συνολική ατομική περιουσία που φθάνει τις 300.000 ευρώ λόγω της ενσωμάτωσης του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο
  • οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που θα δουν σημαντικές ελαφρύνσεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες κατά μέσον όρο κυμαίνονται στο 50% λόγω της δραστικής μείωσης των συντελεστών για τον υπολογισμό του φόρου.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί

Αντίθετα «φουσκωμένο» θα δουν φέτος τον λογαριασμό του νέου φόρου οι φορολογούμενοι με ακίνητα σε περιοχές με σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών καθώς και σε εκείνες που η τιμή ζώνης υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν φέτος για περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων.

Διαβάστε: Ο νέος ΕΝΦΙΑ

Ο φόρος που θα πληρώσουν θα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις έως και διπλάσιος σε σύγκριση με το 2021, κάτι όμως που θα διαπιστωθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ενσωμάτωση όλων των περιοχών στην άσκηση που συνεχίζουν να «τρέχουν» το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Επιβαρυντικοί συντελεστές

Μπορεί η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα να ξεφουσκώνει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες, αλλά πολλοί θα δουν το ποσό του φόρου να εκτοξεύεται στα ύψη. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου για πολύ μεγάλες περιουσίες θα ενεργοποιούνται «επιβαρυντικοί» συντελεστές, οι οποίοι θα λειτουργούν αντίθετα από τους εκπτωτικούς συντελεστές.

Με τις νέες ρυθμίσεις, για ακίνητη περιουσία μέχρι 100.000 ευρώ θα υπάρχει έκπτωση 30% επί του φόρου που προκύπτει από την κλίμακα ενώ για το τμήμα από 100.000 – 150.000 ευρώ εφαρμόζεται έκπτωση που περιορίζεται στο 25%. Όσο αυξάνεται η ακίνητη περιουσία τόσο θα μειώνονται οι εκπτωτικοί συντελεστές.  Σε κάποιο ύψος της ακίνητης περιουσίας οι συντελεστές θα μηδενίζονται. Μετά τον μηδενισμό όμως θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία, δηλαδή οι εκπτώσεις μετατρέπονται σε επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες.

Μετά το Πάσχα τα νέα εκκαθαριστικά

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα φθάσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων μετά το Πάσχα. Ο φόρος που θα προκύψει για τους φορολογούμενους θα μπορεί να καταβληθεί σε έως 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Μαΐου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Πηγή ΟΤ

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: https://www.in.gr

Κάντε κλικ στους τίτλους για να διαβάσετε την είδηση που σας ενδιαφέρει.

  1. Επεκτείνεται σε 43 δήμους το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» – Οι ωφελούμενες ομάδες
  2. ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία θα γίνονται δωρεάν rapid tests την Τετάρτη
  3. Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών σε τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θήβας
  4. Άγιο Όρος: Αναβάλλεται η Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας λόγω έξαρσης κρουσμάτων covid-19
  5. Επιτυχής η Άσκηση Ετοιμότητας Ευρείας Κλίμακας στο Ελ. Βενιζέλος

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Related posts

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα €40 ανά MWh η επιδότηση για το 90% των νοικοκυριών τον Φεβρουάριο

xristiana

Arrhythmias Update 2024

xristiana

Δήμος Πετρούπολης: «Λαϊκός Αγώνας Δρόμου» για παιδιά, ενήλικες και ΑμεΑ

xristiana