ΚεντρικήΠεριβάλλον

Γερμανία: «Λάθος» να χαρακτηριστεί από την ΕΕ «πράσινη» η πυρηνική ενέργεια

2/1/2022

Η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Στέφι Λέμκε, τόνισε ότι απορρίπτει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαρακτηριστεί «πράσινη» η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Πιστεύω ότι είναι απολύτως λάθος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στην ταξινόμηση της ΕΕ για βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες» δήλωσε η «πράσινη» υπουργός στις εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

«Μια μορφή ενέργειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες και να αφήσει πίσω της μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων, εξαιρετικά ραδιενεργών αποβλήτων δεν μπορεί να είναι βιώσιμη» συμπλήρωσε.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εξέφρασε επίσης την αποδοκιμασία του για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Οι προτάσεις της Κομισιόν αμαυρώνουν τους στόχους για τη βιωσιμότητα» δήλωσε ο Χάμπεκ στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. «Κατά την άποψή μας, δεν θα χρειαζόταν αυτή την προσθήκη στους κανόνες ταξινόμησης. Δεν βλέπουμε καμία έγκριση των νέων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Προστασίας του Κλίματος.

Ο Χάμπεκ διαμαρτυρήθηκε ότι ο χαρατηρισμός της πυρηνικής ενέργειας ως βιώσιμης είναι «λάθος με αυτή την τεχνολογία υψηλού κινδύνου». Αυτό συσκοτίζει την άποψη των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των πυρηνικών αποβλήτων στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Δεν παρέχονται επίσης αυστηρά κριτήρια ασφαλείας. «Αυτό είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολο» είπε ο Χάμπεκ. «Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιο αν αυτή η επιλογή θα βρει καν αποδοχή στην χρηματοπιστωτική αγορά» τόνισε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αξιολογήσει το σχέδιο της Επιτροπής για τις επιπτώσεις του.

Αντίθετη και η Αυστρία

Την αποφασιστική της αντίθεση εξέφρασε και η κυβέρνηση της Αυστρίας. «Η Επιτροπή της ΕΕ έκανε ένα βήμα προς το  πράσινη ξέπλυμα της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, μέσα στη νύχτα και την ομίχλη» τόνισε  η Αυστριακή υπουργός Προστασίας του Κλίματος, Λεονόρας Γκέουσλερ, στη Βιέννη. Η πολιτικός των Πρασίνων απείλησε να καταθέσει μήνυση εάν οι δύο πηγές ενέργειας ενταχθούν στη λεγόμενη ταξινόμηση της Ε.Ε.

«Ο χρόνος της δημοσίευσης και μόνο δείχνει ότι η ίδια η Επιτροπή της ΕΕ προφανώς δεν είναι πεπεισμένη για την απόφασή της» εξήγησε η Αυστριακή υπουργός. «Για την Αυστρία, ωστόσο, είναι πολύ σαφές: η πυρηνική ενέργεια και η καύση φυσικού αερίου είναι επιβλαβείς για το κλίμα και το περιβάλλον και καταστρέφουν το μέλλον των παιδιών μας».

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πότε η κατανάλωση κόκκινης πιπεριάς αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας – Nέα μελέτη

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Κολύμβηση: Για να αδυνατίζεις ακόμα και στις διακοπές

xristiana