ΚεντρικήΥγεία

Ποια συμπληρώματα δεν πρέπει να συνδυάζονται – Τοξικοί συνδυασμοί που βλάπτουν τα όργανα

29/11/2024

Οι πιθανές βλάβες από την ανάμειξη δημοφιλών βιταμινούχων χαπιών κυμαίνονται από ανεπάρκειες έως και βλάβες οργάνων.

Ο πιο επικίνδυνος συνδυασμός αφορά τη λήψη μαγιάς κόκκινου ρυζιού και νιασίνης, μια μορφή της βιταμίνης B3, που λέγεται ότι συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης.

Ο Todd Sontag, οικογενειακός γιατρός στη Φλόριντα, προειδοποιεί ότι και τα δύο προϊόντα μαζί θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν ηπατική βλάβη.

Επιπλέον, όπως εξηγεί, τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία της καρδιάς από τη λήψη των συμπληρωμάτων δεν βασίζονται σε επαρκή επιστημονικά στοιχεία.

«Ο διπλασιασμός δεν αυξάνει τα οφέλη και μπορεί να είναι επιβλαβής για το συκώτι», αναφέρει.

Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται αν στο μείγμα προστεθούν και άλλες ουσίες που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως οι στατίνες.

Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ασθενείς υπέστησαν σοβαρή ηπατική βλάβη από τη λήψη συμπληρωμάτων εκχυλίσματος μαγιάς κόκκινου ρυζιού.

Ένας συνήθης κίνδυνος από την ταυτόχρονη λήψη διαφορετικών βιταμινών ή συμπληρωμάτων είναι ότι αλληλοεξουδετερώνονται, γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει πιθανή έλλειψη βιταμινών ή μετάλλων.

Η ταυτόχρονη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου και ασβεστίου είναι ένα παράδειγμα.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να μεσολαβούν τουλάχιστον δύο ώρες μεταξύ των υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων μαγνησίου και ασβεστίου, καθώς δυσκολεύει η απορρόφησή τους.

Το μαγνήσιο βοηθά τον οργανισμό να μετατρέψει τις τροφές που τρώμε σε ενέργεια, ενώ η πρόσληψη ασβεστίου είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών.

Παρόμοια αλληλεπίδραση συμβαίνει επίσης με το κάλιο, ένα μέταλλο-κλειδί για την καλή υγεία της καρδιάς, και το ασβέστιο, καθώς και με τον ψευδάργυρο και τον χαλκό.

Το NHS προειδοποιεί ότι ο πολύς ψευδάργυρος μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του χαλκού – ενός μετάλλου που χρειαζόμαστε για την παραγωγή κυττάρων του αίματος και την υποστήριξη της υγείας των οστών.

Εάν δεν λαμβάνουμε αρκετό χαλκό μπορεί να πάθουμε αναιμία και να αποδυναμωθούν τα οστά μας, προειδοποιούν οι ειδικοί. Και πάλι, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μεσολαβούν κατά δύο ώρες για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος.

Μια σειρά από βιταμίνες που απορροφώνται με το λίπος κατά την πέψη, γνωστές ως λιποδιαλυτές βιταμίνες, δεν πρέπει επίσης να λαμβάνονται μαζί.

Πρόκειται για τις βιταμίνες A, D, E και K και αν χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα αυτών των βιταμινών, βεβαιωθείτε ότι αφήνετε να μεσολαβούν δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφησή τους.

Αν πίνετε μπίρα, αποφύγετε την ταυτόχρονη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, λένε οι ειδικοί.

Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα.

Ωστόσο, εάν ληφθούν μαζί με ένα φλιτζάνι μαύρο ή πράσινο τσάι, τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να προσδεθούν στις τανίνες, τις φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο τσάι, αντί να απορροφηθούν από τον οργανισμό.

Αυτή η αλληλεπίδραση βέβαια συμβαίνει μόνο εάν τόσο το τσάι όσο και τα συμπληρώματα σιδήρου λαμβάνονται ταυτόχρονα.

Είναι επίσης σημαντικό να είστε προσεκτικοί στο συνδυασμό ουσιών που ενισχύουν τον ύπνο, όπως η μελατονίνη, και φυτικών συμπληρωμάτων όπως η βαλεριάνα και το βαλσαμόχορτο, καθώς ο συνδυασμός μπορεί να αυξήσει επικίνδυνα την υπνηλία.

Αν και δεν πρόκειται για συνδυασμό συμπληρωμάτων, οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης τους κινδύνους από τη λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων με συγκεκριμένα φάρμακα.

Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το βαλσαμόχορτο και τα αντικαταθλιπτικά.

Και τα δύο μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί «ευεξία», στο σώμα σε επικίνδυνα επίπεδα οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο σεροτονίνης.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, διέγερση, συσπάσεις, εφίδρωση, ρίγος και διάρροια, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά επικίνδυνες επιληπτικές κρίσεις και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Τέλος, τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν να επηρεάσουν ορισμένα αντιβιοτικά, σταματώντας τη δράση τους.

Πηγή https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Χαρτογραφώντας την παιδική κακοποίηση”

xristiana

Βρες το σουτιέν που σου ταιριάζει

xristiana

Καιρός: Επιδείνωση με πτώση θερμοκρασίας, βροχές και ισχυρούς ανέμους

xristiana