ΚεντρικήΥγεία

Μπορεί η σόγια να προκαλέσει καρκίνο του μαστού; Τι απαντούν οι επιστήμονες του Κλίβελαντ

13/11/2024

Δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης για προϊόντα και ροφήματα από σόγια, πολύς κόσμος αναρωτιέται αν κάνει πράγματι καλό στην υγεία, ενώ οι φωνές που πιστεύουν ότι συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού πληθαίνουν. Τι λένε οι ειδικοί;

Η σόγια είναι ένα όσπριο που προέρχεται από την Ασία και αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής σε πολλές χώρες, ιδίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή ποικίλων προϊόντων, όπως το τόφου, το γάλα σόγιας και τα υποκατάστατα κρέατος, που την καθιστούν πολύ δημοφιλή ειδικά στη χορτοφαγική και vegan διατροφή.

Ας δούμε λοιπόν τι δείχνουν οι έρευνες και τι σημαίνουν για εσάς, με τη βοήθεια δύο ειδικών στον καρκίνο του μαστού, των ογκολόγων Erin Roesch, MD, και Tiffany Onger, MD συνεργατών της Cleveland Clinic.

Γιατί συνδέεται η σόγια με τον καρκίνο του μαστού;

Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες, μόρια που μοιάζουν με την ορμόνη του οιστρογόνου. Αυτό οδήγησε σε θεωρητικές ανησυχίες ότι η σόγια θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνων που εξαρτώνται από τα οιστρογόνα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Οι υποδοχείς (πρωτεΐνες) στα καρκινικά κύτταρα του μαστού μπορούν να προσκολληθούν στα οιστρογόνα στο σώμα σας και να επιταχύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Γι’ αυτό τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Όμως, ενώ οι ισοφλαβόνες μοιάζουν με τα οιστρογόνα, δεν σχηματίζουν την ίδια σύνδεση με αυτούς τους υποδοχείς ώστε να ενεργούν ως καταλύτης για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. «Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά», λέει η Dr. Roesch.

Οι κλινικές μελέτες δείχνουν με συνέπεια ότι η πρόσληψη ισοφλαβονών δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτές οι μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φυσικής σόγιας και της ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ακόμη ότι η σόγια μπορεί να παρέχει προστατευτική δράση.

Η έρευνα για τη σόγια παράγει περίπου 2.000 νέες μελέτες κάθε χρόνο στο PubMed, μια βάση δεδομένων της βιοϊατρικής και των επιστημών της ζωής που διατηρείται από το National Institutes of Health.

Καρκίνος μαστού: Νέα μέθοδος τον ανιχνεύει σε 2 λεπτά

Τι προκαλεί τις ανησυχίες για τη σόγια;

Οι έρευνες που εξετάζουν τη σχέση της σόγιας με τον κίνδυνο καρκίνου δείχνουν ελάχιστους λόγους ανησυχίας όταν πρόκειται για μελέτες που περιλαμβάνουν ανθρώπους. Όταν όμως η έρευνα περιλαμβάνει μικρά ζώα, τα ευρήματα είναι κάπως διαφορετικά.

Τα τρωκτικά που εκτίθενται σε υψηλές δόσεις ισοφλαβονών μπορεί να εμφανίσουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτες. «Έχουν προκύψει ζητήματα σε μοντέλα με ζώα», λέει η Dr. Onger.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ίδια αποτελέσματα δεν εμφανίζονται στις μελέτες ανθρώπων. Όταν, όμως, οι μελέτες υποδεικνύουν οποιαδήποτε πιθανή συσχέτιση μεταξύ τροφών και καρκίνου, η παραπληροφόρηση και η ανησυχία μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα.

Διατροφή πλούσια σε σόγια και ποσοστά καρκίνου

Ενώ τα τρόφιμα από σόγια μπορεί να είναι τάση στις Ηνωμένες Πολιτείες, το φυτό αποτελεί βασικό διατροφικό στοιχείο εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες περιοχές του κόσμου ιδιαίτερα στην Ασία.

Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Τα ποσοστά καρκίνου του μαστού ήταν ιστορικά πολύ χαμηλότερα στις ασιατικές χώρες σε σχέση με τις Η.Π.Α., γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σόγιας και της ασθένειας.

Αυτές οι χώρες έχουν επίσης συνήθως μια διατροφή με λιγότερα λιπαρά και διαφορές στα ποσοστά γεννήσεων, τα οποία επίσης επηρεάζουν τα ποσοστά καρκίνου.

Καρκίνος του μαστού: 200 χημικές ουσίες που τον προκαλούν βρίσκονται στα τρόφιμά μας – Έρευνα σοκ

Είναι λοιπόν ασφαλές να τρώμε σόγια;

Είναι σημαντικό να πούμε ότι η κατανάλωση σόγιας δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές έρευνες που υποστηρίζουν ότι η σόγια μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από την ασθένεια.

Δεν χρειάζεται να βγάλετε από την κουζίνα σας το γάλα σόγιας, το τόφου ή άλλα προϊόντα από σόγια. Αυτές οι τροφές είναι ασφαλείς. Αν σας αρέσουν, συνεχίστε να τις καταναλώνετε.

Αλλά είναι καλύτερο να τρώτε σόγια με μέτρο, μέσα σε μια ισορροπημένη διατροφή, όπως αναφέρουν οι Dr. Roesch και Dr. Onger. Οι ομοσπονδιακές συστάσεις δείχνουν οφέλη για την υγεία με την κατανάλωση 25 γραμμαρίων πρωτεΐνης σόγιας την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1 1/4 φλιτζάνια τόφου ή 1 έως 2 φλιτζάνια γάλα σόγιας. Προτιμήστε πιο φυσικές επιλογές αντί για πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τι γίνεται με τα συμπληρώματα σόγιας;

Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη διατροφή σας από πηγές τροφίμων αντί για συμπληρώματα σόγιας ή εκχυλίσματα ισοφλαβονών.

«Οι δόσεις ισοφλαβονών από καταστήματα με βιταμίνες μπορεί να είναι πολλές εκατοντάδες φορές υψηλότερες από αυτές που θα λαμβάνατε καταναλώνοντας τόφου ή γάλα σόγιας και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικό πρόβλημα», προειδοποιεί η Dr. Roesch. Είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα συμπλήρωμα.

Σημαντικοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο του μαστού

Γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα από μικρή ηλικία, η καθιστική ζωή ή η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, αποτελούν πολύ μεγαλύτερες ανησυχίες από την κατανάλωση τροφών από σόγια. «Η απόσπαση της προσοχής από αυτούς τους παράγοντες είναι ένας πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος», δηλώνει η Dr. Roesch.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Βασίλης Ρώτας

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Η αφρικανική σκόνη γέμισε με κόσμο τα επείγοντα των νοσοκομείων – Συμβουλές από τους ειδικούς

xristiana