ΚεντρικήΠεριβάλλον

Cenergy Holdings: «Πράσινο» από ΥΠΕΝ για την ένταξη της νέας επένδυσης της Fulgor στο Produc-E Green

8/10/2024

Σε επενδυτικό μπαράζ με στόχο την επέκταση και ενίσχυση εντός και εκτός συνόρων των δύο κεντρικών παραγωγικών πυλώνων της προχωρά η Cenergy Holdings.Ειδικά για τον κλάδο των καλωδίων, την ώρα που έχει ήδη δρομολογηθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έως του ποσού των 200 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του νέου εργοστασίου της Ελληνικά Καλώδια στις ΗΠΑ, έρχεται το «πράσινο φως» του ΥΠΕΝ για την υπαγωγή της επένδυσης προς αναβάθμιση της μονάδας της Fulgor, στο Produc-E Green.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία φέρει την υπογραφή του υπουργού κ. Θ. Σκυλακάκη, αποφασίστηκε η υπαγωγή της σχετικής αίτησης της Fulgor, -η οποία υπεβλήθη στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023-, στις διατάξεις της δράσης με τίτλο «Παραγωγικές Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας – Produc-E Green», που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την ενίσχυση του επενδυτικού της σχεδίου μέσω επιχορήγησης.

Η συνολική ενισχυόμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 20.219.906 ευρώ ενώ το ύψος της επιχορήγησης στο ποσό των 8.087.962,40 ευρώ.

Τι περιλαμβάνει Το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης αφορά σε επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας κατασκευής ηλεκτρικών καλωδίων, και περιλαμβάνει δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων για την επέκταση των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων παραγωγής, καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση καινούργιων, σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.

Η επένδυση θα υλοποιηθεί στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της Fulgor, οι οποίες βρίσκονται σε ιδιόκτητα ακίνητα, στο Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων, του δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Όπως σημειώνεται, το σύνολο του ενισχυόμενου κόστους αφορά σε δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων και το ποσό της επιχορήγησης συνάγεται με ένταση ενίσχυσης 40,00%. Ωστόσο, το ποσό της επιχορήγησης θα καθοριστεί επακριβώς με την ολοκλήρωση της ενισχυόμενης επένδυσης και της πιστοποίησης του πραγματικού κόστους της

.Πάντως, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος για ενδιάμεση καταβολή ενίσχυσης, με ελάχιστο ποσοστό υλοποίησης το 50% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Ακόμη, διευκρινίζεται ότι θα καλύψει το τμήμα του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου της, πέραν της επιχορήγησης, εξ’ ολοκλήρου με εξωτερική χρηματοδότηση/δάνειο. Το τραπεζικό δάνειο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ανέρχεται στο ποσό των 12.131.943,60 ευρώ, ήτοι ποσοστό 60,00% τόσο του συνολικού υποβαλλόμενου προς ενίσχυση προϋπολογισμού όσο και του ενισχυόμενου κόστους επένδυσης.Η αύξηση της δυναμικότηταςΤα αποτελέσματα από την υλοποίηση της επένδυσης περιγράφονται εντυπωσιακά με βάση τα σχετικά μεγέθη.Έτσι, η συνολική υφιστάμενη ετήσια παραγωγική δυναμικότητα, ανά παραγόμενο προϊόν, ανέρχεται σε 60.000 τόνους καλώδια και 36.500 τόνους βέργες αλουμινίου. Η συνολική ετήσια παραγωγική δυναμικότητα, κατόπιν υλοποίησης της επένδυσης, θα ανέλθει σε 104.000 τόνους καλώδια και 36.500 τόνους βέργες αλουμινίου.

Επίσης, η συνολική υφιστάμενη εγκατεστημένη ισχύς παραγωγικού εξοπλισμού, βάσει της εν ισχύ έγκρισης λειτουργίας, ανέρχεται σε 23.981,04 kW (19.162,09 kW κινητήρια ισχύς, 4.818,95 kW θερμική ισχύς). Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς παραγωγικού εξοπλισμού, κατόπιν υλοποίησης της επένδυσης, θα ανέλθει σε 25.750,34 kW (20.731,39 kW κινητήρια ισχύς, 5.018,95 kW θερμική ισχύς).

Η πορεία της FulgorTo 1957 ξεκίνησε η μακρά διαδρομή της Fulgor στην ελληνική αγορά, με «βάση» στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Το 1972, ωστόσο, η ιταλικών συμφερόντων εταιρεία θα μετεγκατασταθεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 190.000 τ.μ. στο Σουσάκι Κορινθίας και έναν χρόνο αργότερα θα ολοκληρώσει τις πρώτες υποβρύχιες διασυνδέσεις Κως-Κάλυμνος (25,4 χλμ.) και Πάρος-Νάξος (15 χλμ.) για λογαριασμό της ΔΕΗ.

Το 1978 θα προχωρήσει στην παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων Μέσης Τάσης και το 1981 θα ολοκληρώσει την υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Καβάλας – Πρίνου (Oil rig).Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1990 θα ξεκινήσει η παραγωγή χερσαίων καλωδίων Υψηλής Τάσης.

Το επόμενο έτος θα συνεργαστεί με τη Siemens για την κατασκευή και τοποθέτηση υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών στα νησιά του Αιγαίου, συνολικού μήκους 770 χλμ.

Το 2007 η Fulgor, κατόπιν διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού της ΔΕΗ, θα αναλάβει το έργο «με το κλειδί στο χέρι» της υποβρύχιας διασύνδεσης «Κως – Κάλυμνος» με δύο υποβρύχια καλώδια 12/20kV συνολικού μήκους 32 χλμ., έναντι τιμήματος περίπου 95 εκατ. ευρώ.

Ήταν εκείνη τη χρονιά που έφτασε στο peak με τον κύκλο εργασιών της να αυξάνεται στα 230 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια όμως εισήλθε σε έντονα καθοδική τροχιά μέχρι το 2011, όταν και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου εξαγοράστηκε από την Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables).

Το 2012 με ένα πρώτο επενδυτικό σχέδιο ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ η μονάδα παραγωγής της Fulgor γίνεται μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα εργοστάσια υποβρύχιων καλωδίων στον κόσμο.

Τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα μέσω διαρκών επενδύσεων η θυγατρική της Hellenic Cables ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της παραμένοντας στην κορυφή του κλάδου διεθνώς.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Το 2100 η Ελλάδα θα έχει 37 ημέρες καλοκαιρίας λιγότερες σε σχέση με φέτος

xristiana

Δράση Βελτίωσης ικανοτήτων & διαβίωσης των ΑΜΕΑ

xristiana