ΚεντρικήΥγεία

Πρησμένοι λεμφαδένες μασχάλης: Αιτίες και πώς να κάνετε αυτοέλεγχο

17/10/2024

Φιλτράρουν επιβλαβείς ουσίες, όπως βακτήρια και ιούς, και περιέχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού, που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Οι λεμφαδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι οι λεμφαδένες, τις πιθανές αιτίες των διογκωμένων λεμφαδένων στην μασχάλη, πώς να κάνετε αυτοέλεγχο για πρήξιμο και πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό.

Αιτίες διογκωμένων λεμφαδένων στην μασχάλη

Οι πρησμένοι λεμφαδένες στην μασχάλη (μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια) μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες. Το πρήξιμο εμφανίζεται όταν οι λεμφαδένες μεγεθύνονται, καθώς καταπολεμούν τις λοιμώξεις ή ανταποκρίνονται σε άλλες ιατρικές καταστάσεις. Εδώ είναι οι κύριες αιτίες:

Βακτηριακές λοιμώξεις

  1. Δερματικές λοιμώξεις: Βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η κυτταρίτιδα και η ωοθυλακίτιδα, που επηρεάζουν το δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση των λεμφαδένων στην μασχάλη, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στα βακτήρια.
  2. Νόσος από γρατσουνιές γάτας: Αυτή η βακτηριακή λοίμωξη, που προκαλείται από το βακτήριο Bartonella henselae, μεταδίδεται μέσω γρατσουνιών ή δαγκωμάτων γάτας. Μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένους λεμφαδένες μασχάλης, ειδικά εάν η γρατσουνιά βρίσκεται κοντά στο μπράτσο ή το στήθος.
  3. Αποστήματα: Τα αποστήματα και άλλες εντοπισμένες βακτηριακές λοιμώξεις κοντά στην μασχάλη μπορεί να οδηγήσουν σε διογκωμένους λεμφαδένες, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εργάζεται για να περιορίσει την μόλυνση.

Ιογενείς λοιμώξεις

  1. Κοινό κρυολόγημα και γρίπη: Οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στους λεμφαδένες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην μασχάλη, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος καταπολεμά την μόλυνση.
  2. Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Αυτή η ιογενής λοίμωξη, που συχνά προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr, μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση των λεμφαδένων σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην μασχάλη.
  3. HIV/AIDS: Η μόλυνση από τον ιό HIV μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των λεμφαδένων σε όλο το σώμα, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε κίνδυνο.

Ασθένειες

  1. Αυτοάνοσα νοσήματα: Καταστάσεις όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσουν σε διογκωμένους λεμφαδένες ως μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος στη φλεγμονή.
  2. Καρκίνος μαστού: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διογκωμένοι λεμφαδένες στην μασχάλη μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του μαστού. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εξαπλωθούν σε κοντινούς λεμφαδένες, καθώς η νόσος εξελίσσεται.
  3. Λέμφωμα: Αυτός ο τύπος καρκίνου προέρχεται από το λεμφικό σύστημα και συχνά προκαλεί οίδημα στους λεμφαδένες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην μασχάλη.

Άλλες αιτίες

  1. Αντιδράσεις σε εμβόλιο: Οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να είναι παρενέργεια εμβολίου, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου κατά της COVID-19 και του εμβολίου κατά της γρίπης. Αυτό είναι γενικά προσωρινό και συμβαίνει καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στο εμβόλιο.
  2. Φαρμακευτικές αντιδράσεις: Ορισμένα φάρμακα, όπως αντισπασμωδικά ή αντιβιοτικά, μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση των λεμφαδένων ως παρενέργεια, λόγω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς να κάνετε αυτοέλεγχο για πρησμένους λεμφαδένες μασχάλης

  1. Ψηλάφηση για εξογκώματα: Με τις άκρες των δαχτύλων σας εφαρμόστε απαλή πίεση, για να νιώσετε τυχόν εξογκώματα κάτω από το δέρμα στην μασχάλη σας. Οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να αισθάνονται ευαίσθητοι, σταθεροί ή ελαστικοί.
  2. Συγκρίνετε και τις δύο πλευρές: Είναι σημαντικό να ελέγξετε και τις δύο μασχάλες και να τις συγκρίνετε. Εάν η μία πλευρά μοιάζει πιο διογκωμένη ή διαφορετική, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει πρήξιμο.
  3. Τον νου σας σε σχετικά συμπτώματα: Οι διογκωμένοι λεμφαδένες συχνά συνοδεύονται από συμπτώματα όπως πόνος, ερυθρότητα, ζέστη ή γενική ασθένεια, όπως πυρετός ή κόπωση.

Διαβάστε επίσης: Πώς ψηλαφίζουμε τους λεμφαδένες – Τι σημαίνει το πρήξιμο

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Αν και οι πρησμένοι λεμφαδένες είναι συχνά σημάδι λοίμωξης ή ήπιας ασθένειας, υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Επικοινωνήστε με γιατρό εάν:

  1. Το πρήξιμο επιμένει για περισσότερο από 2 εβδομάδες ή συνεχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος.
  2. Ο λεμφαδένας αισθάνεται σκληρός ή ακίνητος, καθώς αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει μια πιο σοβαρή υποκείμενη πάθηση, όπως καρκίνο.
  3. Έχετε άλλα σχετικά συμπτώματα, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, νυχτερινές εφιδρώσεις, πυρετό ή κόπωση.
  4. Υπάρχει έντονος πόνος ή σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα ή πύον στο περιβάλλον δέρμα.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί το άγχος να προκαλέσει διόγκωση των λεμφαδένων στην μασχάλη;”

Το άγχος από μόνο του δεν προκαλεί άμεσα διόγκωση των λεμφαδένων. Ωστόσο, το χρόνιο στρες μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, δυνητικά καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, που μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο λεμφαδένων.

“Μπορεί το πρήξιμο στους λεμφαδένες μασχάλης να υποχωρήσει από μόνο του;”

Ναι, οι πρησμένοι λεμφαδένες μασχάλης συχνά υποχωρούν από μόνοι τους, ιδιαίτερα εάν προκαλούνται από ήπιες λοιμώξεις, όπως κρυολόγημα και γρίπη. Ωστόσο, εάν το οίδημα επιμένει ή επιδεινώνεται, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Σύνοψη

Οι πρησμένοι λεμφαδένες μασχάλης μπορεί να προκληθούν από διάφορες λοιμώξεις, ιατρικές καταστάσεις, ακόμη και από αντιδράσεις σε φάρμακα ή εμβόλια. Αν και συχνά υποχωρούν μόνοι τους, οι επίμονοι ή σκληροί λεμφαδένες -ειδικά όταν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα- απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ονδούρα: Μέσα σε έντεκα χρόνια έχασε το 10% των δασών της

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Εξετάσεις Ιατρικής.

xristiana