ΚεντρικήΥγεία

Γιατί πρήζονται οι αστράγαλοί μου;

8/8/2024

Οι πρησμένοι αστράγαλοι, γνωστοί και ως περιφερικό οίδημα, εμφανίζονται όταν συσσωρεύεται υπερβολικό υγρό στους ιστούς των κάτω άκρων.

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει πρήξιμο στους αστραγάλους, αλλά οι ηλικιωμένοι, όσοι ακολουθούν μια καθιστική ζωή ή το αντίθετο – όσοι ασκούν ένα επάγγελμα που απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας, τα άτομα με παχυσαρκία και οι έγκυες γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτό το πρόβλημα.

Σε πολλές περιπτώσεις, το πρήξιμο των αστραγάλων μπορεί επίσης να είναι ένδειξη κάποιου άλλου προβλήματος υγείας. Για αυτό, είναι σημαντικό να αναζητήσετε την αιτία και την αντίστοιχη θεραπεία.

Το πρήξιμο μπορεί να εμφανιστεί σε έναν ή και στους δύο αστραγάλους και δεν προκαλεί πάντα πόνο. Μπορεί, όμως, να αισθάνεστε μια μικρή ενόχληση, ένα βάρος ή μια δυσκολία στην κίνηση. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις το περπάτημα γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες

Το λεμφικό μας σύστημα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των υγρών στο σώμα μας. Όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά το υπερβολικό υγρό (λόγω μιας υποκείμενης κατάστασης), τότε προκαλείται ένα οίδημα που γίνεται αντιληπτό ως πρήξιμο στους αστραγάλους. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες, σύμφωνα με το Health είναι:

Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

Μέσα στις φλέβες σας υπάρχουν βαλβίδες που κάνουν το αίμα σας να κινείται σωστά προς την καρδιά σας. Η φλεβική ανεπάρκεια συμβαίνει όταν τα τοιχώματα των φλεβών εξασθενούν και προκαλείται δυσκολία στην κίνηση του αίματος. Καθώς το αίμα δεν ρέει σωστά, καταλήγει να συσσωρεύεται, αρχής γενομένης από τα χαμηλότερα σημεία του σώματος, λόγω της βαρύτητας, και έτσι προκαλείται το πρήξιμο των αστραγάλων.

Παρενέργειες φαρμάκων

Οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν οίδημα. Κοινά φάρμακα που μπορούν να συμβάλουν στο πρήξιμο των αστραγάλων είναι:

  • τα αντικαταθλιπτικά,
  • οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου,
  • ορμόνες όπως το οιστρογόνο και η τεστοστερόνη,
  • τα κορτικοστεροειδή.

Προφανώς δεν πρέπει να σταματήσετε κανένα φάρμακο χωρίς την έγκριση του γιατρού. Μπορεί όμως να τον ενημερώσετε για το πρήξιμο και ο γιατρός σας θα προσαρμόσει τη θεραπεία σας.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Όταν η καρδιά είναι πολύ αδύναμη, για να αντλεί αποτελεσματικά το αίμα, τότε αυτό συσσωρεύεται σε μέρη όπως τα κάτω άκρα (π.χ., πόδια, πατούσες, αστράγαλοι). Αν η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί το πρήξιμό σας, πιθανότατα θα παρατηρήσετε πρήξιμο και στα δύο πόδια.

Κίρρωση ήπατος

Σε αυτή την περίπτωση το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά και εμποδίζει τη ροή του αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στα κάτω πόδια και την κοιλιά.

Νεφρική νόσος

Τα νεφρά σας είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των αποβλήτων προϊόντων και των υγρών από το αίμα σας. Όταν ένα άτομο υποφέρει από χρόνια νεφρική νόσο, χάνετε η ικανότητα σωστού φιλτραρίσματος του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι το πλεονάζον υγρό να συσσωρεύεται στο σώμα και να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους.  

Παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστή θέση

Αν και δεν αποτελεί υγειονομική κατάσταση από μόνη της, η καθιστή ή όρθια θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στους αστραγάλους, κυρίως λόγω της βαρύτητας και της έλλειψης κίνησης του αίματος πίσω στην καρδιά σας.

Λεμφοίδημα

Όταν το λεμφικό σύστημα δυσλειτουργεί, οι ιστοί στο σώμα γεμίζουν με υγρό που προκαλεί πρήξιμο. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως λεμφοίδημα.

Φλεβική θρόμβωση (ΘΕΒΦ)

Σε αυτή την περίπτωση θρόμβοι αίματος σχηματίζονται στις βαθιές φλέβες των ποδιών σας, με αποτέλεσμα να πρήζονται οι αστράγαλοι. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι σοβαρές. Εάν ένας θρόμβος σπάσει και μεταφερθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή ή και να βλάψει τις βαλβίδες της καρδιάς, προκαλώντας χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρηθεί πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους, τις πατούσες και τα δάχτυλά σας. Κάποιο πρήξιμο είναι φυσιολογικό, επειδή το σώμα κατά την εγκυμοσύνη κρατά περισσότερο νερό.

Ωστόσο, το πρήξιμο μπορεί να είναι και σημάδι μιας πιο επικίνδυνης κατάστασης, ιδιαίτερα εάν παρατηρείται και στο πρόσωπο και τα χέρια. Το ξαφνικό οίδημα μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση, για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο των αστραγάλων

Η θεραπεία για τους πρησμένους αστραγάλους εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Εάν δεν πρόκειται για κάποια σοβαρότερη πάθηση, κάποιες από τις άμεσες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε είναι:

  • μείωση της πρόσληψης αλατιού στη διατροφή,
  • λήψη φαρμάκων (όπως διουρητικά) για τη μείωση του υπερβολικού υγρού,
  • διατήρηση ενός υγιούς βάρους,
  • ανύψωση των ποδιών πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, όταν ξαπλώνετε για να απομακρυνθεί το υγρό από τα πόδια,
  • ασκήσεις για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια,
  • κίνηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εάν το πρήξιμο προκαλείται από την ορθοστασία ή την πολύωρη καθιστική θέση,
  • αποφυγή στενών ρούχων που πιέζουν τους μηρούς και μπορεί να μειώνουν την κυκλοφορία,
  • κάλτσες συμπίεσης για τη βελτίωση της κυκλοφορίας,
  • μασάζ για την αύξηση της ροής του αίματος,
  • καθημερινή άσκηση.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μεγάλη Φιλανθρωπική Συναυλία Για Παιδιά Με Αναπηρία Στην Κοζάνη

xristiana

Σημαντικό επίτευγμα: Tο πρώτο στον κόσμο έμβρυο γαϊδάρων με εξωσωματική γονιμοποίηση

xristiana

Εθελοντική Δεντροφύτευση Διοργανώνει Ο Όμιλος Αστυνομικών Θεσσαλονίκης Με Τον Δήμο Χαλκηδόνας

xristiana