ΚεντρικήΟμορφιά

5 πράγματα που πρέπει να αποφεύγεις όταν πάσχεις από ακμή και ίσως δεν γνώριζες

2/7/2024

Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που επηρεάζει τόσο τα άτομα που βρίσκονται κατά την εφηβική ηλικία, όσο και ενήλικους, που πολλές φορές μπορεί να μην είχαν αντιμετωπίσει ποτέ ξανά προβλήματα με το δέρμα τους. Η αντιμετώπισή της απαιτεί ιατρική παρακολούθηση, συστηματική φροντίδα με εξειδικευμένα προϊόντα, σωστή καθαριότητα και μεθοδικές κινήσεις ώστε να μην τραυματίζεται ο επιδερμικός φραγμός ή να προκύπτουν προβλήματα έξαρσης των φλεγμονών. Ακολουθούν 5 πράγματα που πρέπει να αποφεύγεις όταν πάσχεις από ακμή και ίσως δεν γνώριζες, για την καλύτερη πιθανή φροντίδα της επιδερμίδας σου.

Μην καταναλώνεις πολλά λιπαρά τρόφιμα

Γιατί: Διατροφές πλούσιες σε ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή και την παραγωγή λιπαρότητας της επιδερμίδας, επιδεινώνοντας την ακμή.

Πώς: Μείωσε την κατανάλωση γρήγορου φαγητού, τα πατατάκια, τη σοκολάτα και άλλα ανθυγιεινά σνακ. Εστίασε σε μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Μην αγγίζεις συχνά το πρόσωπό σου

Γιατί: Τα χέρια σου μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια, έλαια και ακαθαρσίες στο πρόσωπό σου, οδηγώντας σε φραγμένους πόρους και περισσότερες εξάρσεις των φλεγμονών.

Πώς: Κράτησε τα χέρια σου μακριά από το πρόσωπό σου όσο το δυνατόν περισσότερο. Πλένε τα χέρια σου τακτικά και απόφυγε να σπας ή να πειράζεις τα σπυράκια.

Μην χρησιμοποιείς σκληρά προϊόντα περιποίησης

Γιατί: Προϊόντα με αλκοόλ, έντονα αρώματα ή διαβρωτικές ουσίες μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα και να επιδεινώσουν την ακμή.

Πώς: Διάλεξε σε συνεργασία με τον/την δερματολόγο σου ήπια, μη φαγεσωρογόνα (που δεν φράζουν τους πόρους) προϊόντα, ειδικά σχεδιασμένα για επιδερμίδα με ακμή. Αναζήτησε συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ ή το υπεροξείδιο του βενζολίου.

Μην παραλείπεις την ενυδάτωση

Γιατί: Το μη ενυδατωμένο δέρμα μπορεί να οδηγήσει τους αδένες του στην παραγωγή  περισσότερων ελαίων, προκαλώντας φραγμένους πόρους και έξαρση της ακμής.

Πώς: Χρησιμοποίησε μια ελαφριά, οil-free ενυδατική κρέμα καθημερινά, πρωί και βράδυ. Το ενυδατωμένο δέρμα είναι λιγότερο πιθανό να υπερπαράξει έλαια που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Μην κάθεσαι πολύ στον ήλιο

Γιατί: Η ηλιακή βλάβη μπορεί να ξηράνει το δέρμα, προκαλώντας την ξαφνική υπερπαραγωγή λιπαρότητας για να αντισταθμίσει την απώλεια υγρασίας. Επιπλέον, ορισμένα σκευάσματα για την ακμή κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο.

Πώς: Χρησιμοποίησε ένα μη φαγεσωρογόνο αντηλιακό με τουλάχιστον SPF 30. Φόρεσε καπέλ και γυαλιά ηλίου και αναζήτησε σκιά όταν ο ήλιος είναι πιο έντονος.

Πρόσθετες Συμβουλές

Μείνε Ενυδατωμένη: Πίνε άφθονο νερό για να διατηρείς την επιδερμίδα σου υγιή.

Καθάριζε σχολαστικά τις συσκευές σου: Καθάριζε τακτικά την οθόνη του κινητού σου και άλλες συσκευές που αγγίζουν το πρόσωπό σου.

Άλλαζε συχνά μαξιλαροθήκες: Οι μαξιλαροθήκες μπορούν να συσσωρεύσουν έλαια και βακτήρια, γι’ αυτό άλλαζέ τις συχνά για να αποφύγεις τη μεταφορά αυτών στο δέρμα σου.

Πηγή: https://www.allyou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ομάδα Διαχείρισης Άγχους Για Μαθητές Γ Λυκείου

xristiana

Γιόγκα: Η απροσδόκητη επίδραση της γιόγκα στην υγεία σας

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 2/9

xristiana