ΚεντρικήΠεριβάλλον

Πράσινη συμφωνία: Υπό αμφισβήτηση στο νέο Ευρωκοινοβούλιο οι περιβαλλοντικές πολιτικές

10/7/2024

Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έρθει αντιμέτωπη με ένα διχασμένο Ευρωκοινοβούλιο για την προώθηση φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων, δείχνουν τα σχέδια θέσεων των μεγάλων πολιτικών ομάδων.

Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του περασμένου μήνα, οι ευρωβουλευτές συζητούν τις προτεραιότητες των πολιτικών τους για την επόμενη πενταετία. Τα προσχέδια αυτών των θέσεων δείχνουν ότι κάποιες ομάδες σχεδιάζουν να μπλοκάρουν νέες κλιματικές πολιτικές ή να αποδυναμώσουν τις υφιστάμενες, αναφέρει το Reuters που είδε τα έγγραφα.

Τόσο το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕPP), η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και οι Σοσιαλιστές και Μεταρρυθμιστές (S&D), η τέταρτη μεγαλύτερη, επιθυμούν να ανασταλεί η απαγόρευση πώλησης νέων οχημάτων εσωτερικής καύσης από το 2025.

Η ομάδα Σοσιαλιστών και Μεταρρυθμιστών «θα ασκήσει πιέσεις για την ακύρωση της απαγόρευσης» αναφέρει το σχέδιο των θέσεων της ομάδας. Τάσσεται επίσης κατά την πρότασης που αναμένεται από την Κομισιόν για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

«Εν μέσω πρωτοφανών παγκόσμιων προκλήσεων, κλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας και αύξησης του κόστους άνθρακα, ανησυχούμε για τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης αυτού του φιλόδοξου κλιματικού στόχου» αναφέρει το προσχέδιο θέσεων.

To κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (Reuters)

Το αντίστοιχο έγγραφο του EPP δεν αναφέρεται στον στόχο του 2040. Λέει ότι η ομάδα στηρίζει τους υφιστάμενους κλιματικούς στόχους, ζητά όμως αναβολή άλλων πολιτικών, όπως η επικείμενη απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που συνδέονται με την αποδάσωση.

Από κοινού, το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές και Μεταρρυθμιστές κατέχουν 266 από τις 720 έδρες  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι προτάσεις για αναθεώρηση των περιβαλλοντικών πολιτικών μπορεί πάντως να βρουν στήριξη και από τη νεοσύστατη ακροδεξιά συμμαχία των Πατριωτών για την Ευρώπη, η οποία κατέχει 84 έδρες.

Παρόλα αυτά, η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η δεύτερη μεγαλύτερη στο Στρασβούργο με 136 βουλευτές, τάσσεται κατά της αποδυνάμωσης της πράσινης ατζέντας και επιθυμεί έναν φιλόδοξο κλιματικό στόχο για το 2040, δείχνει το προσχέδιο των θέσεων της ομάδας.

Την ίδια στάση κρατούν οι Πράσινοι και οι φιλελεύθεροι της ομάδας Renew, οι οποίοι κατέχουν από κοινού 129 έδρες.

«Αναμένουμε από την Επιτροπή να δεσμευτεί στη συνέχιση της Πράσινης Συμφωνίας… χωρίς υποχωρήσεις» αναφέρει το σχέδιο θέσεων της Renew.

Ο διχασμός των κομμάτων για τις πράσινες πολιτικές δημιουργεί πονοκέφαλο για την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα προσπαθήσει την επόμενη εβδομάδα να εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών και να εκλεγεί για δεύτερη θητεία.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το δημοφιλές βότανο που μειώνει το σάκχαρο, καταπολεμά τη φλεγμονή και θωρακίζει το έντερο

xristiana

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου;

xristiana

Ομίχλη εγκεφάλου: Ποιοι εμφανίζουν το σύμπτωμα της μακράς Covid

xristiana