ΚεντρικήΟμορφιά

Γιατί ζαρώνει το δέρμα και πώς να το αποφύγετε

9/7/2024

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας περνάει από διάφορες αλλαγές, που επηρεάζουν την εμφάνισή του και την υγεία του. Ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα είναι η εικόνα του δέρματος που μοιάζει με «γκοφρέ» χαρτί, του ζαρωμένου και πιο λεπτού δέρματος.

Μια συχνή παρεξήγηση είναι πως αυτό είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά της γήρανσης, αλλά η πραγματικότητα είναι πως ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο. Επίσης, τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμα δέρματα είναι πιο επιρρεπή στο να αποκτήσουν ζαρωμένο δέρμα.

Ειδικοί που μίλησαν στην Huffington Post εξηγούν τους λόγους που προκαλούν αυτή την κατάσταση, πώς μπορούμε να την προλάβουμε και να την περιορίσουμε, αλλά και τις διαθέσιμες θεραπείες.

Οι αιτίες του ζαρωμένου δέρματος

1. Έκθεση στον ήλιο
Η κύρια αιτία της εμφάνισης του ζαρωμένου δέρματος είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη στο δέρμα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του. Όσο περισσότερη έκθεση στον ήλιο τόσο μεγαλύτερη η ζημιά που υφίσταται το δέρμα μας.

2. Γενετικοί παράγοντες
Η γενετική προδιάθεση παίζει επίσης ρόλο. Αν το δέρμα των γονιών μας είχε αυτή την εικόνα καθώς μεγάλωναν, είναι πιθανό να το εμφανίσουμε κι εμείς νωρίτερα. Είναι σημαντικό να παίρνουμε προληπτικά μέτρα, αν γνωρίζουμε ότι έχουμε προδιάθεση γι’ αυτή την κατάσταση.

3. Ορμονικές αλλαγές
Κατά την εμμηνόπαυση, η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων επιταχύνει την απώλεια του κολλαγόνου και της ελαστίνης, οδηγώντας σε λεπτότερο και λιγότερο ελαστικό δέρμα. Οι γυναίκες παρατηρούν συχνά την εμφάνιση του «γκοφρέ» δέρματος γύρω στην ηλικία της εμμηνόπαυσης.

4. Κάπνισμα
Το κάπνισμα συμβάλλει σημαντικά στη γήρανση του δέρματος. Οι τοξίνες από τον καπνό του τσιγάρου καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, επιταχύνοντας την εμφάνιση του «γκοφρέ» δέρματος.

Πώς να προλάβετε το «γκοφρέ» δέρμα

1. Προστασία από τον ήλιο
Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι η μόνη λύση. Φορώντας ρούχα που καλύπτουν το δέρμα, καπέλα και γυαλιά ηλίου, μπορούμε να προστατεύσουμε το δέρμα μας αποτελεσματικά από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το αντηλιακό θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως τελευταία γραμμή άμυνας και να εφαρμόζεται σε περιοχές που δεν μπορούν να καλυφθούν.

2. Ενυδάτωση του δέρματος
Η σωστή ενυδάτωση είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Προϊόντα με υαλουρονικό οξύ, ρετινοειδή, άλφα υδροξυοξέα και αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου και στη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος.

3. Υγιεινός τρόπος ζωής
Η διακοπή του καπνίσματος και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση της επιδερμίδας και να καθυστερήσουν την εμφάνιση του «γκοφρέ» δέρματος.

Θεραπείες για το ζαρωμένο δέρμα

1. Ενέσιμα
Τα skin boosters είναι ενέσιμα υαλουρονικού οξέος, που βελτιώνουν την ενυδάτωση του δέρματος και την υφή του. Υπάρχουν επίσης και άλλα ενέσιμα που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου.

2. Μη επεμβατικές θεραπείες
Η ραδιοσυχνότητα και τα fractional non-ablative lasers προάγουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης, βελτιώνοντας την ελαστικότητα και τον όγκο του δέρματος.

3. Βοτουλινική τοξίνη
Η χρήση βοτουλινικής τοξίνης (Botox) μπορεί να μειώσει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια, βελτιώνοντας την εμφάνιση του δέρματος.

Ο χρόνος δεν σταματά, αλλά η υγεία του δέρματος βελτιώνεται

Το «γκοφρέ» δέρμα είναι ένα μέρος της διαδικασίας γήρανσης, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα και πρόληψη μπορούμε να διατηρήσουμε την υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας μας.

Η προστασία από τον ήλιο, η σωστή ενυδάτωση και οι υγιεινές συνήθειες είναι βασικά στοιχεία για την πρόληψη και τη μείωση των επιπτώσεων του «γκοφρέ» δέρματος. Αν και δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση, μπορούμε να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και λαμπερό για περισσότερο χρόνο.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία από τον Δήμο Ζωγράφου

xristiana

«Μουσικές βραδιές 2023» στην καρδιά του Αιγάλεω

xristiana

Νοσηλευτές: Χαμηλά επίπεδα φόβου για τον κοροναϊό

xristiana