ΚεντρικήΥγεία

Έγκριση για το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης

1/7/2024

Ο κόσμος το περίμενε καιρό. Τελικά, η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εισηγήθηκε θετικά για την πρόσληψη αδρεναλίνης μέσω εισπνοής και αντίστοιχου σπρέι.

Σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ που προκαλείται από αλλεργιογόνο, δεν θα υπάρχει πια φόβος για ενέσεις επειδή το ρινικό φάρμακο θα διευκολύνει την επείγουσα χορήγηση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε το πράσινο φως στο Eurneffy, μια θεραπεία με επινεφρίνη (αδρεναλίνη) με τη μορφή ρινικού σπρέι για την επείγουσα αντιμετώπιση των πιο σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσουν θάνατο λόγω απόφραξης των αεραγωγών ή καρδιαγγειακής κατάρρευσης.

Μέχρι τώρα η θεραπεία με επινεφρίνη (γνωστή και ως αδρεναλίνη) για τη μείωση της αναφυλακτικής αντίδρασης γίνεται με ενδομυϊκή ένεση.

Οι γιατροί θεωρούν ότι αυτό θα βελτιώσει και την ψυχολογία των ασθενών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αυτόματες εγχύσεις αδρεναλίνης για διάφορους λόγους: φόβος για τις ενέσεις, φόβος για ανεπιθύμητες ενέργειες ή ακόμα και επειδή δεν θέλουν να πάνε σε ένα κέντρο έκτακτης ανάγκης αργότερα, κάτι που είναι η συνηθισμένη σύσταση για αλλεργικά σοκ.

Έγκριση του φαρμάκου

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) ενέκρινε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτού του σπρέι, του πρώτου φαρμάκου που χορηγήθηκε από τη μύτη για την επείγουσα αντιμετώπιση της αναφυλαξίας, της πιο σοβαρής μορφής αλλεργικής αντίδρασης, καθώς μπορεί να εμφανιστεί λίγα λεπτά μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο, τις περισσότερες φορές λόγω φαγητού, ναρκωτικών ή τσιμπημάτων εντόμων, που είναι σχεδόν πάντα απροσδόκητη και μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των αεραγωγών ή καρδιαγγειακή κατάρρευση, αλλά η χορήγηση επινεφρίνης ή αδρεναλίνης, κατά τη διάρκεια μιας αναφυλακτικής αντίδρασης, επιβραδύνει την αντίδραση και βελτιώνει τη ροή του αίματος και την αναπνοή μειώνοντας τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και τη διαπερατότητά τους που προκαλείται από την ισταμίνη (ουσία στο σώμα που προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα).

Η εμφάνιση νέων συσκευών που χορηγούν τη δόση της αδρεναλίνης μέσω εναλλακτικών οδών, όπως η ενδορινική νεφελοποίηση, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση των φόβων και της απροθυμίας για παρακέντηση.

Οι δημοσιευμένες μελέτες, αν και έχουν διεξαχθεί κυρίως σε υγιείς εθελοντές και όχι σε ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας αντίδρασης, φαίνεται να υποδεικνύουν καλή απορρόφηση του φαρμάκου και σωστή φαρμακολογική επίδραση. Επομένως, θα μπορούσε να είναι μια αλλαγή παραδείγματος στην αυτοθεραπεία από ασθενείς κατά τη διάρκεια αναφυλακτικών αντιδράσεων. Για λόγους πρακτικής δοκιμάστηκε σε 537 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 19-55 ετών σε σύνολο 14 διαφορετικών κλινικών μελετών.

Όταν ενίεται από τη μύτη, η αδρεναλίνη απορροφάται γρήγορα μέσω του ρινικού βλεννογόνου και κατανέμεται σε όλο το σώμα, όντας πιο αποτελεσματική από τις αυτόματες εγχύσεις επινεφρίνης, οι οποίες, ενώ είναι εξίσου χρήσιμες, ορισμένοι ασθενείς ή φροντιστές καθυστερούν ή δεν χορηγούν τη θεραπεία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω φόβου για τη βελόνα ή έλλειψη εκπαίδευσης για τη χορήγηση μιας ένεσης.

Οι πιο συχνά παρατηρούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παρόμοιες με αυτές που εμφανίστηκαν με τις ενέσεις, όπως ναυτία, πονοκέφαλος, ερεθισμός του λαιμού και ζάλη, αλλά και ρινική δυσφορία και καταρροή. Η CHMP συνέστησε πρόσθετα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και την πρόληψη της ακατάλληλης χρήσης του σπρεϊ, όπως εκπαιδευτικά βίντεο και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI), η αλλεργία είναι η πιο διαδεδομένη χρόνια διαταραχή στην Ευρώπη, με 150 εκατομμύρια Ευρωπαίους να έχουν προσβληθεί σε ένα έτος. Περίπου το 20% των ανθρώπων που πάσχουν από σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις ζουν καθημερινά με φόβο αναφυλακτικού σοκ ή πεθαίνουν από αλλεργική αντίδραση.

Μετά τη θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) της ΕΜΑ αναμένεται η τελική απόφαση εντός του επόμενου διμήνου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο ρινικό σπρεϊ αδρεναλίνης.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Highlighter: Οι make up artists αποκαλύπτουν όλα όσα πρέπει να κάνετε για τέλεια όψη!

xristiana

Τα πολύχρωμα φρούτα που προστατεύουν τα νεύρα, την όραση και την υγεία των γυναικών

xristiana

Greece Race for the Cure® 2022: Οι εγγραφές άνοιξαν

xristiana