ΚεντρικήΟμορφιά

Parabens: Τι είναι & γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν στα καλλυντικά σου;

1/6/2024

Τα parabens είναι χημικά συντηρητικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία καλλυντικών και προσωπικής φροντίδας για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηριδίων και μούχλας στις συνθέσεις των προϊόντων ομορφιάς. 

Συνήθως, τα parabens που συναντώνται σε καλλυντικές συνθέσεις είναι; το μεθυλοπαραμπένιο (methylparaben), το προπυλοπαραμπένιο (propylparaben), το βουτυλοπαραμπένιο (butylparaben) και το αιθυλοπαραμπένιο (ethylparaben). Ωστόσο η χρήση τους τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού καθώς και άλλων αναπαραγωγικών προβλημάτων γι’ αυτό και συστήνεται η αποφυγή τους.

Parabens: Τι είναι & γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν στα καλλυντικά σου;

Η χρήση των parabens στα καλλυντικά έχει προκαλέσει ανησυχία τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της πιθανής τους επίδρασης στην υγεία. Ο βασικός λόγος για αυτήν την ανησυχία είναι η δυνατότητα των parabens να μιμούνται τις ορμόνες του σώματος, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα. Αυτή η ιδιότητα τους επιτρέπει να αλληλεπιδρούν με το ενδοκρινικό σύστημα, προκαλώντας ενδοκρινικές διαταραχές. Ορισμένες μελέτες μάλιστα έχουν συνδέσει την έκθεση σε parabens με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού καθώς και άλλων προβλημάτων.

Δεν είναι τυχαίο που τα parabens έχουν ανιχνευθεί σε δείγματα ιστών, όπως στο αίμα και στα ούρα, γεγονός που δείχνει ότι μπορούν να απορροφηθούν και να συσσωρευτούν στο σώμα για αρκετό διάστημα μετά τη χρήση τους. Αυτό ενισχύει την ανησυχία για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της έκθεσης σε αυτά τα χημικά.

Πως να τα αποφύγεις

Αναζήτησε προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “paraben-free”. Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον πολλές εναλλακτικές λύσεις συντήρησης των προϊόντων που δεν χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά parabens, όπως τα φυσικά συντηρητικά (π.χ. αιθέρια έλαια) ή και τα συνθετικά που θεωρούνται ασφαλέστερα.

Σημείωσε ότι η αποφυγή των parabens δεν είναι μόνο θέμα προσωπικής υγείας αλλά και περιβαλλοντικής ευθύνης. Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα χημικά, όταν απορρίπτονται, μπορούν να εισχωρήσουν στο περιβάλλον, επηρεάζοντας την άγρια ζωή και το οικοσύστημα. Συνεπώς, η επιλογή καλλυντικών χωρίς parabens συμβάλλει και στην προστασία του πλανήτη μας.

Κάπως έτσι, η αποφυγή των parabens στα καλλυντικά σου μπορεί να είναι μια σοφή επιλογή τόσο για την υγεία σου όσο και για το περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και να επιλέγεις αυτά που είναι πιο ασφαλή και φιλικά προς τον οργανισμό σου.

Πηγή: https://www.youweekly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: Ελλείψεις σε 400 βασικά φάρμακα στην ελληνική αγορά

xristiana

Έρευνα: 500 έξτρα βήματα τη μέρα μειώνουν κατά 14% τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου στους ηλικιωμένους

xristiana

Ενημερωτική Εκδήλωση Για Τον Διαβήτη Και Την Παχυσαρκία Από Το Παράρτημα ΝΙΦΗΜ Της ΕΑΕ

xristiana