ΚεντρικήΥγεία

Τσάι ή καφές; Ποια τα οφέλη για την υγεία και ποιο να προτιμήσετε

26/6/2024

Αν και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μέσω του καφέ ή του τσαγιού μπορεί να έχει παρενέργειες, η έρευνα δείχνει ότι η μακροχρόνια, μέτρια κατανάλωση και των δύο μπορεί να ωφελήσει την υγεία με διάφορους τρόπους.

Κοινά Οφέλη του Καφέ και του Τσαγιού

Παροχή ισχυρών αντιοξειδωτικών

Ο καφές και το τσάι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών.

Ο καφές περιέχει πάνω από 1.000 βιοδραστικές ενώσεις, όπως το χλωρογενικό οξύ, που είναι γνωστό για αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιυπερτασικές ιδιότητες.

Το τσάι, ιδιαίτερα το πράσινο, περιέχει την epigallocatechin gallate (EGCG), έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό παράγοντα με αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχει επίσης φλαβονόλες, οι οποίες έχουν όλες κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες, ενώ το μαύρο τσάι είναι επίσης πλούσιο σε ενώσεις σε αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης.

Προστασία από χρόνιες ασθένειες

Η τακτική κατανάλωση καφέ και τσαγιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και ορισμένων καρκίνων. Ο καφές έχει συνδεθεί επίσης με μειωμένο κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον, ασθένειες του ήπατος, όπως η λιπώδης διήθηση και ο καρκίνος του ήπατος.

Το τσάι έχει διαπιστωθεί πως εκτός μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικών επεισοδίων, συμβάλει και στον περιορισμό του κινδύνου για άνοια.  

Έρευνα που περιλάμβανε δεδομένα από 365,682 άτομα βρήκε ότι όσοι έπιναν καφέ και τσάι, είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ ή τσαγιού την ημέρα σχετιζόταν με 28% και 32% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου, αντίστοιχα.

Ενίσχυση της μακροζωίας

Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά καφέ και τσάι, είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Συγκεκριμένα σε μελέτη με 118,872 συμμετέχοντες με μεταβολικό σύνδρομο, η συνδυασμένη κατανάλωση τσαγιού και καφέ διαπιστώθηκε προστατευτική δράση και ενίσχυσε τη μακροζωία. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 2 φλιτζάνια τσάι και 2 φλιτζάνια καφέ καθημερινά είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Επιπλέον, μελέτη που περιλάμβανε 4,923 άτομα με διαβήτη τύπου 2 βρήκε ότι η υψηλότερη κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία .

Επιπλέον οφέλη του καφέ

Ο καφές προσφέρει συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία του ήπατος και την αθλητική απόδοση. Ανάλυση 11 ερευνών διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές καφέ είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος και 32% μειωμένο κίνδυνο ηπατικής ίνωσης σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν καφέ.

Ο καφές περιέχει επίσης περισσότερη καφεΐνη από το τσάι, γεγονός που τον καθιστά καλύτερη επιλογή για ενίσχυση της ενέργειας και των επιδόσεων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη στον καφέ βελτιώνει τον χρόνο αντίδρασης, τη δύναμη και την αεροβική ικανότητα.

Επιπλέον Οφέλη του Τσαγιού

Το πράσινο τσάι περιέχει το αμινοξύ L-theanine, το οποίο έχει ιδιότητες κατά του στρες και του άγχους. Ανασκόπηση οκτώ μελετών διαπίστωσε επίσης ότι η συχνή κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετιζόταν με 34% μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Μελέτη που περιλάμβανε 491 ενήλικες βρήκε ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα. Έχει επίσης διαπιστωθεί πως συμβάλει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Κίνδυνοι και Παρενέργειες

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις, όπως άγχος, πονοκεφάλους και υψηλή αρτηριακή πίεση. Συνιστάται η κατανάλωση καφεΐνης να μην υπερβαίνει τα 400 mg ημερησίως για ενήλικες και τα 200 mg για εγκύους.

Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση μαύρου τσαγιού εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου, γεγονός που μπορεί να είναι πρόβλημα για άτομα με χαμηλά αποθέματα σιδήρου.

Ποιο να προτιμήσετε;

Τόσο ο καφές όσο και το τσάι έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, και η ενσωμάτωση και των δύο στη διατροφή σας είναι μια καλή επιλογή. Ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις και τις ανάγκες σας, μπορείτε να επιλέξετε το ρόφημα που σας ταιριάζει καλύτερα. Αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη τους.

Σε γενικές γραμμές, ο καφές μπορεί να προσφέρει καλύτερη απόδοση και ενέργεια, ενώ το τσάι είναι ιδανικό για την ανακούφιση από το άγχος και την προστασία της καρδιάς. Η ισορροπημένη κατανάλωση και των δύο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας και ευεξίας.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εγκυμοσύνη: Τι να φάτε στις ναυτίες, στις καούρες και στη δυσκοιλιότητα

xristiana

Οι μεγαλύτερες τάσεις μακιγιάζ του 2023 που πρέπει να γνωρίζετε

xristiana

Μέχρι Τις 11 Φεβρουαρίου Οι Αιτήσεις Για Το Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 30 Ετών Και Άνω Σε 6 Περιφέρειες, Με Έμφαση Στις Γυναίκες

xristiana