ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ρεύμα: Ακονίζουν μαχαίρια οι βιομηχανίες για πιθανό νέο τέλος στην προμήθεια

29/6/2024

Εναλλακτική πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ έχουν υποβάλλει στον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, εκπρόσωποι της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας και του συνδέσμου ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ.

Το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο αμείβονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας, υπολογίζεται να φτάσει στο τέλος του έτους τα 400 εκ. ευρώ. Για αυτό αναζητούνται επειγόντως λύσεις και μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα πριν η κατάσταση ξεφύγει.

Στην εξίσωση αυτή, μπήκε το προηγούμενο διάστημα η πιθανή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, που είναι το τέλος των ΑΠΕ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Πρόκειται για μια πρόταση που ζυγίζουν καλά από την Άνοιξη στο υπουργείο καθώς η επιβολή της θα ισοδυναμούσε με κάποιες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει από το 2025 εάν δεν ληφθούν μέτρα, γι’ αυτό και ο ΔΑΠΕΕΠ έχει προτείνει στο ΥΠΕΝ αναπροσαρμογή προς τα πάνω στο ΕΤΜΕΑΡ και επιστροφή στα μεγέθη των προηγούμενων ετών, παράλληλα με την αύξηση του ποσοστού από τα έσοδα δημοπρασιών ρύπων που κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ.

Η νέα πρόταση

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στο τραπέζι του ΥΠΕΝ έπεσε προ λίγων εβδομάδων η ιδέα για επιβολή ενός έκτακτου τέλους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ.

Η πρόταση υποβλήθηκε από εκπροσώπους της αιολικής ενέργειας στον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος εμφανίζεται καταρχάς θετικός για το μέτρο καθώς θα μπορούσε να αντικαταστήσει την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και να μην επιβαρύνει τα τιμολόγια ρεύματος σε μια περίοδο ακρίβειας.

Η χρέωση αυτή προτείνεται να εφαρμοστεί τις ώρες που οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ, ώστε οι πάροχοι να επιστρέφουν στον Ειδικό Λογαριασμό ένα μέρος της εξοικονόμησης που απολαμβάνουν κατά την αγορά από το χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας, για να καλύψουν το πελατολόγιό τους.

Ένα παρόμοιο μέτρο είχε αξιοποιηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ με το επονομαζόμενο ΠΧΕΦΕΛ (Πρόσθετη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ). Όμως η τότε κυβέρνηση δεν απέφυγε το κόστος να μετακυλιθεί στους καταναλωτές. Κάτι που οι κομιστές της νέας ιδέας εκτιμούν ότι μπορεί να ελεγχθεί.

Να σημειωθεί ότι ένα από τα πρόσθετα μέτρα για τη «θεραπεία» του ΕΛΑΠΕ είναι να διατεθούν 200 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που προορίζονταν για το νέο υπολογαριασμό που αφορά νέα έργα, εξέλιξη η οποία θα χρειαστεί να εγκριθεί από την ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, για το θέμα έσπευσε να τοποθετηθεί προχθές και η ΕΒΙΚΕΝ. Ή Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών σχολιάζοντας την νέα χρέωση στους προμηθευτές υπέρ των ΑΠΕ, σημείωσε ότι για τα έργα πριν το 2021, το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές υπερβαίνει τα 500 εκ. έναντι του συνολικού κόστους στήριξης των ΑΠΕ 1.6-1.7 δισ για το 2024.

Χρεώσεις τύπου ΠΧΕΦΕΛ, όπως υποστηρίζει νοθεύουν τον ανταγωνισμό στη λιανική, όπως ήδη γίνεται και με τις εκπτώσεις που κάθε προμηθευτής δίνει κάθε μήνα, όταν σε κάποιες περιπτώσεις αυτές υπερβαίνουν το 35%.

Κατά την ΕΒΙΚΕΝ, το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ οφείλεται και στις παράνομες μειωμένες χρεώσεις που εφαρμόζονται σε καταναλωτές υψηλής και μέσης τάσης, οι οποίοι δεν είναι επιλέξιμοι για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ εδώ και 4 έτη και συνεχίζονται και το 2024.

Αντίστοιχα, οι επιλέξιμες βιομηχανίες για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ περιμένουν ακόμη την εκκαθάριση του 2021. Οι ΑΠΕ σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ ρίχνουν τις τιμές τους μήνες που η ζήτηση είναι μικρή, οι οποίες σε μια ανταγωνιστική αγορά περνούν με τη σειρά τους στον καταναλωτή.

Επομένως η ορθή λύση με βάση τους κανόνες της αγοράς, εφόσον υπάρχει έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ, είναι η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αναφέρει η βιομηχανία.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Προσωπικός γιατρός: Την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν τα ραντεβού

xristiana

Αιμοδοσία στο Δημαρχείο Κισσάμου

xristiana

Εκδήλωση Του Δήμου Αμαρουσίου Στη Βορέειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αφιερωμένη Στις Μητέρες Με Παιδιά ΑμεΑ

xristiana