ΚεντρικήΥγεία

Φθόριο και εγκυμοσύνη: Οι πιθανές επιπτώσεις στα έμβρυα

22/5/2024

Η έκθεση του εμβρύου σε φθόριο μέσω του πόσιμου νερού που καταναλώνει η μέλλουσα μητέρα, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σωματικών και ψυχικών προβλημάτων υγείας στη νηπιακή ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

«Είναι η πρώτη μελέτη στις ΗΠΑ που εξετάζει αυτή τη συσχέτιση. Τα ευρήματά μας είναι αξιοσημείωτα, δεδομένου ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη εκτέθηκαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα φθορίου, τυπικά για όσους ζουν σε περιοχές που χρησιμοποιείται φθόριο εντός της Βόρειας Αμερικής», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ashley Malin, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να σταματήσει η φθορίωση.

«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε στο σημείο που μπορούμε να πούμε ότι το νερό δεν πρέπει να φθοριώνεται. Η φθορίωση του νερού αποτελεί γενικά ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη για τη δημόσια υγεία, σίγουρα για την οδοντιατρική κοινότητα», δήλωσε στο NBC News η συν-συγγραφέας της μελέτης Tracy Bastain.

«Τα αποτελέσματα ωστόσο, μάς προβληματίζουν. Οι έγκυες θα πρέπει μάλλον να πίνουν φιλτραρισμένο νερό», πρόσθεσε η Bastain, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικών επιστημών πληθυσμού και δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή Keck.

Η προσθήκη φθορίου στις παροχές νερού στις ΗΠΑ, άρχισε τη δεκαετία του 1940, λόγω της αποδεδειγμένης επίδρασής του στην πρόληψη της τερηδόνας στα παιδιά. Τώρα, περίπου τα τρία τέταρτα των Αμερικανών πίνουν φθοριωμένο νερό βρύσης.

Πρόσφατες μελέτες ωστόσο, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φθοριούχου νερού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο, σημείωσαν η Malin και οι συνεργάτες της.

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν 29 ζευγάρια μητέρας-παιδιού. Τα επίπεδα φθορίου μετρήθηκαν στα ούρα των εγκύων κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Τα δείγματα συλλέχθηκαν μετά από νηστεία, για να είναι πιο ακριβή τα αποτελέσματα.

Όταν τα παιδιά που γεννήθηκαν έφτασαν στην ηλικία των 3 ετών, αξιολογήθηκαν με τη χρήση του Preschool Child Behavior Checklist. Πρόκειται για μια μέθοδο υπολογισμού που βασίζεται στις αναφορές των γονέων για την κοινωνική και συναισθηματική λειτουργία του νηπίου.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε 0,68 χιλιοστόγραμμα φθορίου ανά λίτρο νερού στη μήτρα, είχαν 1,83 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς «που θεωρούνται κλινικά σημαντικά ή οριακά κλινικά σημαντικά».

Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα αυτά περιλαμβάνουν σωματικά προβλήματα όπως πονοκεφάλους και στομαχόπονους ή προβλήματα όπως συναισθηματικά ξεσπάσματα, άγχος και συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με αυτισμό.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί έχει αυτισμό. Δεν έχουμε καν πληροφορίες για τη διάγνωση του αυτισμού» για τα παιδιά της μελέτης, δήλωσε η Bastain στο NBC News.

Η μελέτη δεν βρήκε σχέση μεταξύ της έκθεσης του εμβρύου σε φθόριο και άλλων προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως προβλήματα προσοχής ή επιθετικότητας, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Σημείωσαν ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για τις γυναίκες σχετικά με το αν θα πρέπει να αποφεύγουν ή όχι το φθόριο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η Malin πιστεύει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μετά από μελέτες όπως αυτή.

«Δεν υπάρχουν γνωστά οφέλη για το έμβρυο από την πρόσληψη φθορίου», δήλωσε η Malin. «Όμως τώρα έχουμε αρκετές μελέτες που διεξήχθησαν στη Βόρεια Αμερική και υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει ένας αρκετά σημαντικός κίνδυνος για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ο Νο1 ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου – Πλούσιος σε φυτικές ίνες, ω-3 και αντιοξειδωτικά

xristiana

Σεισμική δόνηση ανοιχτά της Κρήτης

xristiana

Για μια θέση πάρκινγκ στο Παγκράτι!

xristiana