ΚεντρικήΠεριβάλλον

Τιμολόγια ρεύματος: Ο Ιούνιος 2024 φέρνει αυξήσεις

31/5/2024

Έως και 35% αναμένεται να είναι αυξημένα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο με τις τιμές των πράσινων τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές την 1η Ιουνίου να αναμένονται σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες όπως δείχνει η μέχρι σήμερα πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η μέση χονδρεμπορική τιμή τον Μάιο με βάση και τη σημερινή τιμή, που έχει κάνει άλμα κατά 51,73%, διαμορφώνεται στα 77,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με τη μέση τιμή του Απριλίου στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα η αύξηση που καταγράφεται προσεγγίζει το 30%. Και απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις αλλά όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς η εικόνα είναι δύσκολο να ανατραπεί και θα πρέπει να αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις για τα νοικοκυριά. Το ύψος των ανατιμήσεων θα εξαρτηθεί από το εύρος των εκπτώσεων που θα κάνουν οι προμηθευτές τον Ιούνιο και αν θα αποφασίσουν να τις επεκτείνουν ώστε οι τελικές τιμές καταναλωτή να μην έχουν μεγάλες αποκλίσεις από τις χρεώσεις του Μαΐου.

Με την οριστικοποίηση της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς του μήνα θα φανεί πόσο ακριβότερα θα κοστίσει το ρεύμα στους καταναλωτές που έχουν πράσινα τιμολόγια, καθώς η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες που καθορίζουν την τιμή των ειδικών τιμολογίων. Η υψηλότερη μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά καταγράφηκε τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου καθεστώτος.

Ετσι, ο Ιανουάριος για τους καταναλωτές με πράσινο τιμολόγιο στο οποίο άλλωστε συγκεντρώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, ξεκίνησε με χρεώσεις από 13,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τον Φεβρουάριο η χαμηλότερη χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο ήταν στα 11,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα καταγράφοντας μια σημαντική πτώση σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Τον Μάρτιο για πρώτη φορά η τιμή της κιλοβατώρας έπεσε κάτω από τα 9 λεπτά με την ΕΛΙΝ να έχει το πράσινο τιμολόγιο στα 8,18 λεπτά ανά κιλοβατώρα και την Elpedison στα 9,89 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Οι τιμές Απριλίου διαμορφώθηκαν οριακά υψηλότερα αρχίζοντας από τα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και τον Μάιο οι χαμηλότερες χρεώσεις διατηρήθηκαν κάτω από τα 10 λεπτά κινήθηκαν ωστόσο ελαφρά ανοδικά ξεκινώντας από τα 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έβρος: Χάθηκε το Δάσος της Δαδιάς – Συγκλονιστική φωτογραφία αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής

xristiana

Η κλιματική αλλαγή σβήνει τα χρώματα των ψαριών στους κοραλλιογενείς υφάλους

xristiana

Μπαίνει η ζηλιάρα ξανθιά σύζυγος ΤΡΑΒΑ ένα χαστούκι στον άντρα της και….! 

xristiana