ΚεντρικήΥγεία

Αυτός είναι ο άμεσος τρόπος για να νιώσεις ενέργεια

14/5/2024

Μπορεί να μην είναι πολύ ευχάριστο, αλλά το τέλος ενός ντους με κρύο νερό είναι ένας γρήγορος τρόπος για να νιώσετε περισσότερη ενέργεια. Και όχι μόνο αυτό, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το κρύο νερό μειώνει τις φλεγμονές και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι έδειξε έρευνα

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν κρύο ντους για 30, 60 ή 90 δευτερόλεπτα είχαν 29% λιγότερες ημέρες ασθένειας από εκείνους που δεν έκαναν. Δεν είναι γνωστό αν οι άνθρωποι αυτοί ήταν λιγότερο άρρωστοι από εκείνους που έκαναν ζεστό ντους ή απλώς λιγότερο άρρωστοι, αλλά σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν κρύο ντους είναι πιο υγιείς από εκείνους που δεν κάνουν.

Οι ειδικοί λένε επίσης ότι η λήψη ενός κρύου λουτρού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής, στη βελτίωση του ύπνου και στη χαλάρωση.

Αν και η ιδέα να κάνετε ένα κρύο ντους μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστική, τα οφέλη για την υγεία σας είναι αρκετά για να σας κάνουν να το ξανασκεφτείτε.

Κρύο ντους και οφέλη

Ακολουθούν ορισμένα πιθανά οφέλη του κρύου ντους:

  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος: Το κρύο νερό προκαλεί μια σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων, η οποία ακολουθείται από μια διαστολή, βελτιώνοντας έτσι τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Εκθέτοντας τον οργανισμό σου στο κρύο νερό, μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση λοιμώξεων.
  • Μειώνει το στρες: Το κρύο ντους ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο πυροδοτεί την έκκριση ορμονών όπως η νορεπινεφρίνη και η αδρεναλίνη. Αυτές οι ορμόνες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο ήρεμοι και χαλαρωμένοι.
  • Βελτιώνει τη διάθεση: Το κρύο ντους μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ενδορφινών, των ορμονών που προκαλούν ευφορία.
  • Προάγει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών: Το κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στη σύσφιξη των πόρων του δέρματος και στη μείωση της λιπαρότητας, ενώ παράλληλα κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά και δυνατά.
  • Αυξάνει τον μεταβολισμό: Εκθέτοντας τον οργανισμό σου στο κρύο νερό ενισχύεται ο μεταβολισμός σου, καίγοντας έτσι περισσότερες θερμίδες.
  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου: Ένα κρύο ντους πριν από το κρεβάτι μπορεί να σε βοηθήσει να αποκοιμηθείς πιο γρήγορα και να έχεις έναν πιο ποιοτικό ύπνο.
  • Αυξάνει τη δύναμη θέλησης: Η λήψη ενός κρύου ντους μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση για τη θέλησή σου, η οποία μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλους τομείς της ζωής σου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κρύα ντους δεν είναι κατάλληλα για όλους. Εάν έχετε καρδιακές παθήσεις ή άλλα προβλήματα υγείας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν κάνετε κρύο ντους. Ακούστε το σώμα σας και σταματήστε αν αισθανθείτε οποιαδήποτε ενόχληση.

Πηγή: https://www.govastileto.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καιρός: Φθινόπωρο το πρωί, άνοιξη το μεσημέρι

xristiana

Πρωτότυπη εκδήλωση της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου για τα γενναία παιδιά με καλεσμένη την Ελένη Ψυχούλη

xristiana

Θες να χάσεις λίπος από την κοιλιά; Δες τι πρέπει να κάνεις!

xristiana