ΚεντρικήΥγεία

Ο «βασιλιάς των φρούτων» προστατεύει από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις – Ρίχνει τη χοληστερόλη και βοηθά στο αδυνάτισμα

29/4/2024

Ένα φρούτο που έρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και ξεχωρίζει για τη ζουμερή, λεπτή υφή και την ελαφρώς γλυκόξινη γεύση του. Είναι γνωστό ως «βασιλιάς των φρούτων» λόγω της μοναδικής του γεύσης και της φαρμακευτικής του αξίας.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και προστατεύει τον οργανισμό σας από καρκίνο, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Σύμφωνα με μελέτες, το συγκεκριμένο φρούτο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την υγεία του εντέρου και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ βοηθά και στην απώλεια βάρους.

Το mangosteen, επίσης γνωστό ως Garcinia mangostana L., χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως φαρμακευτικό φυτό στη Νοτιοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων. Διάφορα μέρη του φυτού mangosteen έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων φλεγμονών, λοιμώξεων και δερματικών διαταραχών.

Ο καρπός του mangosteen είναι στρογγυλός, σκούρος μοβ, με σκληρό φλοιό και λευκή σάρκα. Ο καρπός είναι χυμώδης και τρυφερός, διαθέτει έναν απολαυστικό συνδυασμό γλυκών και ελαφρώς ξινών γεύσεων και ένα ευχάριστο άρωμα.

Δείτε τα οφέλη του mangosteen στην υγεία:

  1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
  2. Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  3. Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη
  4. Βοηθά στην απώλεια βάρους

1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ευεργετικές ενώσεις. Τα αντιοξειδωτικά διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες σχηματίζεται φυσικά στο σώμα και προέρχεται από περιβαλλοντικές πηγές όπως η ρύπανση και το ηλιακό φως. Πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην πρόκληση κυτταρικής βλάβης και στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει αντιοξειδωτική δράση τόσο μέσα στο φλοιό όσο και στη σκόνη φλούδας του mangosteen.

Άλλες χρήσιμες ενώσεις που υπάρχουν στο mangosteen, όπως η α-μανγκοστίνη, έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τους όγκους, ανακουφίζουν τον πόνο των νεύρων και έχουν αντικαταθλιπτική δράση.

2. Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η φλεγμονή είναι το ενσωματωμένο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, που ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια τραυματισμού ή υπό την επίθεση επιβλαβών στοιχείων. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι: η οξεία και η χρόνια. Η οξεία φλεγμονή συμβαίνει γρήγορα και συνήθως καθαρίζει μέσα σε λίγες ημέρες έως εβδομάδες. Η χρόνια φλεγμονή αναπτύσσεται πιο αργά και μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

Η χρόνια φλεγμονή συχνά περνά απαρατήρητη, αλλά μπορεί να προκαλέσει σιωπηλά πολλά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Μελέτες έχουν δείξει τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα του mangosteen στη μείωση της φλεγμονής.

Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη εκχυλίσματος mangosteen και πρόπολης (ουσία που παράγεται από τις μέλισσες) μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των ούλων σε ασθενείς με ουλίτιδα και πρώιμη περιοδοντίτιδα.

Ενώ σε μία άλλη μελέτη, παρατηρήθηκε ότι ένα μείγμα χυμού mangosteen μείωσε τα επίπεδα της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός δείκτη φλεγμονής.

3. Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη δρα ως κλειδί, επιτρέποντας στα κύτταρα να απορροφήσουν τη γλυκόζη από την τροφή. Ωστόσο, στην αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρα ανταποκρίνονται λιγότερο στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την κακή απορρόφηση της γλυκόζης. Για να αντισταθμίσει, ο οργανισμός παράγει περισσότερη ινσουλίνη, επιβαρύνοντας το πάγκρεας. Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας δυνητικά προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2.

Μία μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που λάμβαναν εκχύλισμα mangosteen παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και των δεικτών φλεγμονής, μαζί με μια αξιοσημείωτη αύξηση των επιπέδων HDL (καλής) χοληστερόλης.

4. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Έρευνες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του mangosteen στην απώλεια βάρους σε άτομα με παχυσαρκία.

Επίσης, το Mangosteen είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, χαλκού και φυλλικού οξέος. Οι φυτικές ίνες, δε, μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου και τη διαχείριση του βάρους, ενώ το φρούτο αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της χοληστερόλης.

Παράλληλα ο χαλκός που περιέχει, εμπλέκεται σε πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας, των συνδετικών ιστών και των αιμοφόρων αγγείων. Βοηθά επίσης στη διατήρηση του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Ανακύκλωσε στους Μπλε Κάδους του Δήμου σου!»

xristiana

Ειδικό χώρο και Δικαστικό Αντιπρόσωπο ζητούν τα ΑμεΑ για να ψηφίσουν ισότιμα στις εκλογές της 25η Ιούνη

xristiana

ΦΕΣΤΙΒΑΛ FUNBASKET

xristiana