ΚεντρικήΥγεία

Έκρηξη κρουσμάτων του δάγκειου πυρετού – Οδηγίες προστασίας του ΕΟΔΥ σε ταξιδιώτες

30/4/2024

Η άνοδος της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια έστρωσε το δρόμο για την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού με αποτέλεσμα το 2024 να καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές του κόσμου και ο ΕΟΔΥ να εκδίδει οδηγίες προστασίας προς τους ταξιδιώτες.

Χαρακτηριστικά, οι περισσότερες περιπτώσεις από την 1η Ιανουαρίου έως τις 7 Μαρτίου 2024 αναφέρθηκαν σε Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Καναδά και Καραϊβική, παρουσιάζοντας αύξηση 249% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια κρούσματα δάγκειου πυρετού και περισσότεροι από 500 σχετιζόμενοι θάνατοι αναφέρθηκαν παγκοσμίως.

Επίσης, στην Αφρική έχουν αναφερθεί 5.427 κρούσματα (2.686 επιβεβαιωμένα και 2.741 ύποπτα), από το Μαυρίκιο (2.433 κρούσματα και 2 θάνατοι), την Αιθιοπία (1.621 κρούσματα και 2 θάνατοι), το Μάλι (1.349 κρούσματα), τη Σενεγάλη (25 κρούσματα) και το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε (9 κρούσματα).

Τι είναι ο δάγκειος πυρετός

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών του γένους Aedes, ενώ τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν άτομα που είναι ήδη μολυσμένα με τον ιό.

Eνδημεί σε περισσότερες από 100 τροπικές και υποτροπικές χώρες, ενώ χαρακτηρίζεται ως η πιο σημαντική ιογενής νόσος που μεταδίδεται από κουνούπια, σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα και δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως.

Οδηγίες προστασίας

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές συνιστάται να παρακολουθούν την υγεία τους για 2 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

Επιπρόσθετα συστήνεται να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια για δύο (2) εβδομάδες μετά την άφιξη/επιστροφή τους από ενδημική χώρα, όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από την παρουσία ή μη συμπτωμάτων, με στόχο την αποτροπή της πιθανής τοπικής μετάδοσης της νόσου στα κουνούπια.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έκθεση ζωγραφικής στην Ηλιούπολη: «Οι Συλλογές μου» της Μάχης Κάσση

xristiana

Καιρός: Συννεφιά, τοπικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

xristiana

Καρκίνος του πνεύμονα: 4 συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν το πρωί και δεν πρέπει να αγνοήσετε

xristiana