ΚεντρικήΠεριβάλλον

Κομισιόν: Μια ελληνική πόλη ανάμεσα στις 23 ευρωπαϊκές «πράσινες»

23/3/2024

Ως μία από τις 23 «πράσινες» πόλεις της Ευρώπης αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, με βάση τα όσα αναφέρει η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τα σχέδια ορισμένων ευρωπαϊκών πόλεων να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 και στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Σημειώνεται πως οι πρώτες δέκα πόλεις είχαν λάβει τα «εύσημα» από τον Οκτώβριο του 2023.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε από την Επίτροπο για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία Ιλιάνα Ιβάνοβα, κατά τη διάρκεια τελετής με δημάρχους και εκπροσώπους των πόλεων στις Ημέρες Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ. Πρόκεται για το μεγαλύτερο φόρουμ στην Ευρώπη που σχετίζεται με το μέλλον της επιστήμης και της καινοτομίας, αλλά και με το να δώσει λύσεις σε πολίτες και ενδιαφερόμενους φορείς.

Οι 23 πόλεις που έλαβαν το «βραβείο» είναι:

Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), Χαϊδελβέργη (Γερμανία), Leuven (Βέλγιο), Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere, Turku (Φινλανδία), Βαρκελώνη, Σεβίλλη (Ισπανία), Πετς (Ουγγαρία), Μάλμε (Σουηδία), Γκιμαράες, Λισαβόνα (Πορτογαλία), Φλωρεντία, Πάρμα (Ιταλία), Μασσαλία, Λυών (Γαλλία), Λεμεσός (Κύπρος) και Σμύρνη (Τουρκία).

Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικό ορόσημο για το έργο των συγκεκριμένων πόλεων. Με αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίζεται η επιτυχής ανάπτυξη των Συμβάσεων Climate City Contracts, οι οποίες σκιαγραφούν το γενικότερο όραμα των πόλεων για την κλιματική ουδετερότητα και περιλαμβάνουν ένα σχέδιο δράσης καθώς και μια επενδυτική στρατηγική. Παράλληλα, οι πόλεις συν-δημιουργούν τις συμβάσεις τους αναφορικά με το κλίμα, σε συνεργασία με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα αλλά και των πολιτών.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πυροσβεστική: Υπό έλεγχο οι δύο φωτιές στην Ηλεία και αυτή στην Κορινθία

xristiana

Η εναλλακτική μέθοδος που βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο

xristiana

Βάλε eye patches και διώξε τους μαύρους κύκλους

xristiana