ΚεντρικήΥγεία

Έλεγχος αποδοτικότητας στις θεραπείες 9 ασθενειών από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα

8/2/2024

«Στενό μαρκάρισμα» στις θεραπείες που εφαρμόζονται σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από εννέα χρόνιες παθήσεις, ξεκινά μέσω της ΗΔΙΚΑ, του υπουργείου Υγείας και της Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο στόχος είναι η επιλογή κάθε φορά των αποδοτικότερων θεραπευτικών μέσων, δηλαδή την αξιολόγηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων με το φθηνότερο δυνατό κόστος στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Με σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας, καθιερώνονται δείκτες για την έκβαση της ασθένειας ανάλογα με τις θεραπευτικές δυνατότητες, με στόχο την καλύτερη επιλογή θεραπειών που εξασφαλίζουν και το χαμηλότερο κόστος.

Η έννοια της αποδοτικότητας εισάγεται για πρώτη φορά στο σύστημα υγείας, ξεκινώντας από την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και με την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων που δίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο σκοπός της εφαρμογής δεικτών παρακολούθησης θεραπευτικών πρωτοκόλλων είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης. Οι δείκτες αυτοί, αποτελούν μέσο, ώστε να ελέγχεται ο βαθμός στον οποίο τα πρωτόκολλα επιτελούν τον στόχο τους, δηλαδή να χορηγείται στον κατάλληλο ασθενή η κατάλληλη και πιο ασφαλής θεραπεία για το συγκεκριμένο στάδιο της νόσου, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η αποδοτικότερη θεραπεία θα επιλέγεται σε σύγκριση με την πορεία της ασθένειας

Η ΗΔΙΚΑ θα παρουσιάζει τους δείκτες δύο φορές το χρόνο, Ιανουάριο και Ιούλιο

Ποιες ασθένειες ελέγχονται

Οι δείκτες παρακολούθησης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης που ισχύουν σήμερα θα ελέγχουν:

α) τον σακχαρώδη διαβήτη,

β) τη δυσλιπιδαιμία,

γ) την ψωρίαση,

δ) την ψωριασική αρθρίτιδα,

ε) την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα,

στ) τη ρευματοειδή αρθρίτιδα,

ζ) την ελκώδη κολίτιδα,

η) τη νόσο Crohn και

θ) την οστεοπόρωση.

Οι δείκτες – τι ελέγχουν

Οι δείκτες παρακολούθησης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που καθιερώνονται, θα ελέγχουν την πορεία της θεραπείας των ασθενών δίνοντας τα παρακάτω στοιχεία:

Α) Δείκτες παρακολούθησης του θεραπευτικού αποτελέσματος – θα παρακολουθούν την πορεία της θεραπείας, όπως ορίζεται στο αντίστοιχο θεραπευτικό πρωτόκολλο συνταγογράφησης.

Β) Δείκτες ρυθμού ένταξης στο πρωτόκολλο και δείκτες ρυθμού και συνθηκών μετάβασης σε επόμενα βήματα. Ενδεικτικά οι δείκτες αυτοί θα παρακολουθούν:

  1. Τον συνολικό αριθμό ασθενών που είναι ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρωτόκολλο,
  2. Το ποσοστό ασθενών σε κάθε βήμα του πρωτοκόλλου,
  3. Τον αριθμό νεοδιαγνωσθέντων ασθενών,
  4. Το ποσοστό νεοδιαγνωσθέντων ασθενών που εισάγονται σε θεραπευτικό βήμα μεγαλύτερο του πρώτου και κατανομή ποσοστού με βάση την παράμετρο που επιλέχθηκε για την είσοδο σε βήμα μεγαλύτερο του πρώτου,
  5. Τον μέσο χρόνο για να περάσει ο ασθενής από το πρώτο σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα,
  6. Τις ειδικότητες των γιατρών που ενέταξαν ασθενείς στο πρωτόκολλο ή συνταγογράφησαν αγωγή με αλλαγή βήματος,
  7. Το ποσοστό συνταγογράφησης εκτός πρωτοκόλλου, για πάθηση για την οποία υπάρχει θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Γ) Δείκτες μη ενδεδειγμένης συνταγογραφικής πρακτικής (ενδεικτικά αναφέρεται η συγχορήγηση φαρμάκων με αντένδειξη συγχορήγησης), οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή προειδοποιητικών μηνυμάτων ή περιορισμών κατά τη συνταγογράφηση.

Αξιολόγηση δεικτών παρακολούθησης

Η ΗΔΙΚΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρουσιάζει τους δείκτες, δύο φορές το χρόνο:

  • εντός Ιανουαρίου για τα δεδομένα όλου του προηγούμενου έτους, και
  • εντός Ιουλίου για τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του έτους και να αποστέλλει τα συγκεντρωτικά αριθμητικά δεδομένα – χωρίς να μπορεί να προκύψει ταυτοποίηση ασθενών ή γιατρών- στο Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών, της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Τα στοιχεία αυτά, θα αξιοποιούνται σε συνεργασία με την Επιτροπή παρακολούθησης της Φαρμακευτικής δαπάνης, ολοκλήρωσης των Διαγνωστικών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και δημιουργίας Μητρώων Ασθενών, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τόσο των θεραπευτικών πρωτόκολλων, όσο και της συνταγογράφησης.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τουρκία: Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στα Άδανα

xristiana

«Φούρνος» η Μεσόγειος: Ποιο θαλάσσιο είδος θα την εγκαταλείψει μέσα στα επόμενα 50 χρόνια

xristiana

Δάγκειος πυρετός, τσικουνγκούνια, λέπρα – «Καμπανάκι» ΠΟΥ για τις τροπικές ασθένειες

xristiana