ΚεντρικήΥγεία

10 συνήθειες στο μαγείρεμα που βλάπτουν την υγεία

15/1/2024

Το να μαγειρεύεις το δικό σου σπιτικό φαγητό είναι μια διαδικασία πολύ δημιουργική, ωστόσο θέλει προσοχή για να μην κινδυνεύσεις από διάφορες επιβλαβείς τεχνικές.

Η μαγειρική για όποιον κατέχει το «άθλημα» είναι μια διαδικασία τόσο δημιουργική όσο και χαλαρωτική. Βέβαια, επειδή κανείς μας δεν γεννήθηκε σεφ, το να δώσεις λίγο παραπάνω έμφαση στη διατήρηση των σωστών συνηθειών μαγειρέματος και αποθήκευσης των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των δημιουργιών σου και κατ’ επέκταση της υγείας σου.

10 πράγματα που πρέπει να έχεις σίγουρα στο μυαλό σου:

1. Nα μην τρως άψητο κρέας

Το ανεπαρκώς μαγειρεμένο κρέας μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια, όπως η σαλμονέλα ή το E.coli, που μπορεί να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες. Για να αποφύγεις κάτι τέτοιο, χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να βεβαιωθείς ότι το κρέας φτάνει στην κατάλληλη εσωτερική θερμοκρασία πριν από την κατανάλωση.

2. Πρόσεχε τη «διασταυρούμενη» μόλυνση

Η διασταυρούμενη μόλυνση εμφανίζεται όταν τα ωμά κρέατα ή οι χυμοί τους έρχονται σε επαφή με έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μεταφερθούν επιβλαβή βακτήρια και να αυξηθεί ο κίνδυνος τροφιμογενών ασθενειών. Γι’ αυτό φρόντισε να έχεις διαχωρίσει τα ωμά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα, χρησιμοποιώντας ξεχωριστές σανίδες κοπής, ενώ απολύμανε σωστά τις επιφάνειες για να αποφύγεις τη διασταυρούμενη μόλυνση.

3. Αποθήκευση φαγητού που έχει περισσέψει για μεγάλο διάστημα

Το να αφήνεις το μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες επιτρέπει στα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται γρήγορα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Για τον λόγο αυτό αποθήκευσε ό,τι φαγητό περίσσεψε από το γεύμα σου και βάλε τα στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα για να εμποδίσετε την ανάπτυξη βακτηρίων.

4. Φρόντισε όταν αποθηκεύεις τα τρόφιμά σου να υπάρχουν οι κατάλληλες θερμοκρασίες

Η αποθήκευση ευπαθών τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας ή τα αυγά, σε θερμοκρασίες πάνω από 4°C μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων, γι’ αυτό διατήρησε τη θερμοκρασία του ψυγείου σου στους 4°C ή κάτω από αυτό και χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο κατάψυξης για να βεβαιωθείς ότι ο καταψύκτης σου έχει ρυθμιστεί στους -18°C για να αποτρέψεις την αλλοίωση των τροφίμων.

5. Κάνε απόψυξη των κατεψυγμένων προϊόντων σου στο ψυγείο

Η απόψυξη κατεψυγμένων τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Αντ’ αυτού ξεπάγωσε τα τρόφιμα στην ψύξη, χρησιμοποίησε τον φούρνο μικροκυμάτων σου – αν έχει τέτοια λειτουργία – ή βύθισέ τα σε κρύο νερό. Αυτές οι μέθοδοι θα σου εξασφαλίσουν μια ασφαλή και ελεγχόμενη διαδικασία απόψυξης.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: https://www.queen.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πεντικιούρ το χειμώνα: Πότε & γιατί πρέπει να γίνεται; Τι συστήνουν οι ειδικοί

xristiana

Νομίζω ότι ήρθε η κατάλληλη ώρα…

xristiana

Πονάτε συνεχώς στο γόνατο; Πότε χρειάζεται αντικατάσταση η άρθρωση

xristiana