ΚεντρικήΠεριβάλλον

Σήμερα η πρώτη πανσέληνος του 2024 – Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του λύκου»

25/01/2024

Η επόμενη πανσέληνος θα εμφανιστεί στον ουρανό στις 24 Φεβρουαρίου.

Τη δυνατότητα να απολαύσει την πρώτη πανσέληνο για το 2024 θα έχει ο κόσμος σήμερα το βράδυ. Πρόκειται για το «Φεγγάρι του Λύκου». Στην Ελλάδα, η πανσέληνος του Ιανουαρίου θα φτάσει στην κορύφωσή της χαράματα της Παρασκευής, 26ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα όταν τα ρολόγια δείξουν 00:12.

Η σημερινή πανσέληνος είναι ένα από τα λίγα αστρονομικά γεγονότα του χειμώνα, καθώς δεν υπάρχουν πολλές βροχές μετεωριτών, πλανητικές ευθυγραμμίσεις ή άλλα σπάνια φαινόμενα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της AccuWeather, Μπράιαν Λάντα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του λύκου»

Σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac, η πρώτη πανσέληνος του έτους είναι γνωστή ως «Φεγγάρι του Λύκου», επειδή κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα ακούγονται δυνατά τα αλυχτίσματα των λύκων. Παλιά οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι λύκοι ουρλιάζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή πεινάνε, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό το κάνουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως για παράδειγμα τον εντοπισμό άλλων μελών της αγέλης, την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, το μαρκάρισμα της περιοχής τους και τον συντονισμό του κυνηγιού, σύμφωνα με το Almanac.

Τα ονόματα των πανσελήνων προέρχονται από τις φυλές ιθαγενών στη Βόρεια Αμερική και στον Καναδά. Η πανσέληνος του Ιανουαρίου είναι επίσης γνωστή με τα εξής ονόματα: «Κεντρικό Φεγγάρι», επειδή εμφανίζεται περίπου στο κέντρο του χειμώνα, «Κρύο Φεγγάρι», «Φεγγάρι του Πάγου» και «Σκληρό Φεγγάρι».

Πότε έρχεται η επόμενη πανσέληνος

Η επόμενη πανσέληνος θα εμφανιστεί στον ουρανό στις 24 Φεβρουαρίου. Είναι γνωστή ως το «Φεγγάρι του Χιονιού» λόγω των μεγάλων χιονοπτώσεων, που συχνά συμβαίνουν τον εν λόγω μήνα. Αυτή θα είναι η τελευταία πανσέληνος πριν από την άφιξη της αστρονομικής άνοιξης στις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με το AccuWeather.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οργάνωση Τουρνουά Μπάσκετ Για Την Ενίσχυση Των Σχολικών Εκδρομών

xristiana

DoTech Academy – Nέο πρόγραμμα ενίσχυσης τεχνολογικών δεξιοτήτων με την υποστήριξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας

xristiana

Έχετε αϋπνίες: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

xristiana