ΚεντρικήΥγεία

Μικροβίωμα σπέρματος: Πώς επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα

23/1/2024

Εκτός από το δέρμα και το έντερο, μικροβίωμα έχει και το ανδρικό σπέρμα, και σύμφωνα με νέα έρευνα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη γονιμότητα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες εξέτασαν το μικροβίωμα και την υγεία του σπέρματος 73 ενήλικων ανδρών. Ορισμένοι αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας, ενώ άλλοι δεν είχαν προβλήματα γονιμότητας και είχαν ήδη γίνει πατέρες.

Η μελέτη έδειξε ένα είδος βακτηρίου που ζει μέσα στο σπέρμα, το Lactobacillus iner, το οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη γονιμότητα.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, το βακτήριο αυτό παράγει L-γαλακτικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σπέρμα και ενδεχομένως να επηρεάσει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη εμπλέξει τον Lactobacillus iner σε θέματα γονιμότητας στις γυναίκες, επειδή βρίσκεται και στο κολπικό μικροβίωμα.

Τρία μικρόβια της κατηγορίας των βακτηρίων Pseudomonas βρέθηκαν επίσης στο σπέρμα και ενδέχεται να παίζουν ρόλο στη συγκέντρωση του σπέρματος.

Μεταξύ των ανδρών με μη φυσιολογικές συγκεντρώσεις σπέρματος, η Pseudomonas fluorescens και η Pseudomonas stutzeri φάνηκε να είναι πιο συχνές, ενώ η Pseudomonas putida ήταν λιγότερο συχνή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο αντίκτυπος των βακτηρίων στη γονιμότητα, φαίνεται να διαφέρει ευρέως μεταξύ των ειδών, δήλωσε η ομάδα με επικεφαλής τον Δρα Vadim Osadchiy.

«Υπάρχουν πολλά ακόμη να εξερευνήσουμε όσον αφορά το μικροβίωμα και τη σχέση του με την ανδρική υπογονιμότητα», δήλωσε ο Osadchiy, ειδικευόμενος στο τμήμα ουρολογίας του UCLA.

«Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να μας οδηγήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση για μια βαθύτερη κατανόηση αυτής της συσχέτισης. Η έρευνά μας ευθυγραμμίζεται με στοιχεία από μικρότερες μελέτες και θα ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές, πιο ολοκληρωμένες έρευνες για την αποκάλυψη της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ του μικροβιώματος του σπέρματος και της γονιμότητας» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κιρσοί: Mύθοι και αλήθειες από τον ειδικό

xristiana

Πυρκαγιά στο Καλλιγόνι Λευκάδας

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 25/6

xristiana