ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ειδικός προειδοποιεί: Οι αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν

3/1/2024

Συνήθως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, σε αρκετές χώρες, συνοδεύονται από χαμηλές θερμοκρασίες και σε αρκετές περιπτώσεις από χιονοπτώσεις. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, το όνειρο των λευκών Χριστουγέννων παραμένει ακριβώς αυτό: Ένα… όνειρο, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται θυμίζουν περισσότερο Πάσχα παρά τις ημέρες που γιορτάζεται η γέννηση του Χριστού.

Στο ερώτημα πώς προβλέπεται η νέα χρονιά και αν οι μέσες θερμοκρασίες θα υπερβούν τα κανονικά μηνιαία επίπεδα όπως συνέβη το 2023, το οποίο ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία, προσπαθεί να απαντήσει ο Ιταλός φυσικός Αντόνιο Ναβάρα, διευθυντής του Ευρωμεσογειακού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή.

Παραχωρώντας συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο Ιταλός φυσικός τόνισε πως αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εξακολουθήσουν να κυμαίνονται στα ίδια με φέτος επίπεδα, δεν προμηνύεται μείωση της θερμοκρασίας.

Θέτοντας ως παράδειγμα ένα μικρό παιδί που χοροπηδάει σε ένα τραμπολίνο, ο Ναβάρα δήλωσε: «Εδώ και αρκετό καιρό, όλα όσα βλέπουμε στην ατμόσφαιρα και στους ωκεανούς μοιάζουν με όσα παρατηρούμε όταν ένα παιδί πηδάει σε τραμπολίνο. Βλέπουμε ότι τα άλματά του γίνονται μέσα σε ορισμένα όρια. Αν όμως αλλάξει το τραμπολίνο, τότε και τα άλματα του παιδιού αλλάζουν και ξεπερνούν τα προηγούμενα όρια. Ηθικό δίδαγμα: Η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι σαν το τραμπολίνο. Και γι’ αυτό δίνουμε όλο και μεγαλύτερη προσοχή στην κατάστασή του».

Ερωτηθείς σχετικά με τις θερμοκρασίες που προβλέπονται για το 2024 ο Ναβάρα δήλωσε πως είναι αδύνατο οι ειδικοί να εκφραστούν με βεβαιότητα για το πώς θα κυλήσει η νέα χρονιά, καθώς είναι πολύ νωρίς.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό ο φυσικός τόνισε ότι διαδραματίζει συγκεκριμένο ρόλο, αφού ο ωκεανός «είναι πολύ μεγάλος και όταν θερμαίνεται, οι επιπτώσεις γίνονται αμέσως αισθητές σε άλλα μέρη. Γνωρίζουμε ότι το Ελ Νίνιο δεν εξαρτάται από την κλιματική αλλαγή, αλλά πρέπει να μελετήσουμε πώς και αν αλληλεπιδρά με αυτήν. Και αυτό μένει να το δούμε. Δεν έχουμε ακόμη καμία βεβαιότητα. Γι’ αυτό μίλησα προηγουμένως για το τραμπολίνο: Το κλίμα είναι σαν το παιδί που χοροπηδάει. Η κλιματική αλλαγή αλλάζει το τραμπολίνο και ως εκ τούτου τα άλματα».

Παρά την αβεβαιότητα για το μέλλον, ο Ναβάρα είναι πεπεισμένος για το εξής: «Μπορούμε να πούμε ότι θα συνεχίσουμε να εκπέμπουμε αέρια του θερμοκηπίου με τον ίδιο ρυθμό όπως και πριν και ότι δεν υπάρχει επομένως λόγος να περιμένουμε μείωση της θερμοκρασίας».

Σχετικά με τις αφύσικες για την εποχή θερμοκρασίες ο ειδικός τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι οι 20 βαθμοί που καταγράφονται μία ημέρα αλλά αν παρατηρηθεί χειμώνας ξηρός και όχι ιδιαίτερα ψυχρός για τρία ή τέσσερα συνεχή χρόνια.

Εντούτοις, πρόσθεσε πως πρέπει να δράσουμε ώστε να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Για παράδειγμα πριν προχωρήσουμε στην κατασκευή κτιρίων σε παράκτιες περιοχές να λάβουμε υπόψη μας ότι η στάθμη των υδάτων θα αυξηθεί, ή πριν ξεκινήσουμε μία αγροτική επιχείρηση να επενδύσουμε σε καλλιέργειες που είναι συμβατές με τις βροχοπτώσεις και τις νέες καιρικές συνθήκες. «Οι αποφάσεις θα πρέπει να συνυπολογίζονται με την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

Όλα αυτά τη στιγμή που ήδη γεωργοί αλλά και εργαζόμενοι στα χιονοδρομικά κέντρα πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα με τους πρώτους να βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται είτε από έντονες βροχοπτώσεις, είτε από ξηρασία και τους δεύτερους να αγωνιούν αν θα σημειωθεί αρκετή χιονοκάλυψη για να μπορέσουν να ανοίξουν τις πίστες σε χαμηλό υψόμετρο.

Αναφορικά με τα βουνά ο Ναβάρα εξήγησε πως αποτελούν προτεραιότητα αφού εκεί «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο εμφανείς και ραγδαίες. Η άνοδος της θερμοκρασίας σε ήδη εύκρατες ή θερμές περιοχές δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο με αυτόν στα βουνά εξαιτίας του λιώσιμου των παγετώνων».

Παράλληλα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του για την πανίδα και τη χλωρίδα καθώς προβλέπει πως πολλά είδη ζώων και φυτών θα χαθούν, εφόσον δε μπορούν να προσαρμοστούν στην ιλιγγιώδη ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η γη έχει καταγράψει πολλές κλιματικές αλλαγές. Το πραγματικό πρόβλημα της εποχής μας είναι η ταχύτητα της διαδικασίας», διευκρίνισε.

Δύσκολο προμηνύεται το μέλλον, όμως, και για νησιά του Ειρηνικού που όπως εξηγεί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική ενδέχεται να απειληθεί ολόκληρο το υδάτινο σύστημα αφού η περιοχή εξαρτάται από το ποσοστό βροχόπτωσης.

Όσο για την Ευρώπη, ο Ναβάρα δήλωσε ότι παρατηρούνται ολοένα λιγότερες βροχοπτώσεις στις μεσογειακές χώρες και από την άλλη αύξηση στην Κεντρική και Βόρειο Ευρώπη. «Ήδη υπάρχει έλλειμμα υδάτινων πόρων στην Ιβηρική Χερσόνησο, ενώ βλέπουμε πλημμύρες σε περιοχές βορειότερα. Ανάλογα με την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται, οι επιπτώσεις θα είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές», συμπλήρωσε.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη στην Corriere della Sera ο Ναβάρα σχολίασε το αποτέλεσμα της πρόσφατης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι COP28, χαρακτηρίζοντάς την «καλή» και προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα, αλλά «ο ρόλος αυτών των συνόδων είναι να κανονικοποιηθούν ιδέες που φάνταζαν αδύνατες μόλις πριν από δέκα χρόνια».

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καιρός: Συννεφιά με τοπικές βροχές και καταιγίδες

xristiana

Έχεις πρησμένα μάτια; Οι κομπρέσες τσαγιού είναι το κλειδί για ξεκούραστο βλέμμα

xristiana

Μακροζωία: 4 πράγματα που κάνει καθημερινά ένας γιατρός για μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή

xristiana