ΚεντρικήΥγεία

Χοληστερόλη: Αύξηση κατά 67% ως τα 20 χρόνια για παιδιά με αυτές τις συνήθειες

21/12/2023

Οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή στην οθόνη του κινητού στην παιδική ηλικία θα μπορούσαν να προκαλέσουν κακή υγεία της καρδιάς δεκαετίες αργότερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Φινλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που σε μεγάλο βαθμό έκαναν καθιστική ζωή είχαν την τάση να αντιμετώπιζαν υψηλή χοληστερόλη και άλλα προβλήματα καρδιακής υγείας αργότερα.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι ο αυξημένος χρόνος καθιστικής ζωής στην παιδική ηλικία μπορεί να συμβάλει σε 67% αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης ενός ατόμου πριν από τα 20 χρόνια ζωής, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Andrew Agbaje.

“Αυτό υποδηλώνει ότι η καθιστική ζωή στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αυξημένη χοληστερόλη και επακόλουθη πρόωρη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό όταν τα άτομα φτάνουν τα 40 τους, πρόσθεσε ο δρ. Agbaje, ο οποίος είναι στο πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας στο Kuopio.

Η ομάδα του δημοσίευσε τα ευρήματά της στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Για τις ανάγκες της έρευνας, τοποθετήθηκαν συσκευές καταγραφής κινητικότητας/δραστηριότητας σε παιδιά 11 ετών, τα οποία επίσης ελέγχονταν τακτικά για τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Στη συνέχεια, η υγεία τους παρακολουθήθηκε επί 13 χρόνια.

Διαπιστώθηκαν τα εξής:

  1. Τα παιδιά με έκαναν καθιστική ζωή ενέτειναν αυτόν τον τρόπο ζωής και ως ενήλικες. Ο μέσος χρόνος καθιστικής ζωής αυξήθηκε από 6 ώρες την ημέρα στην παιδική ηλικία σε 9 ώρες την ημέρα καθώς έγιναν νέοι ενήλικες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συνέβαλε στο 66-70% της αύξησης της χοληστερόλης την ίδια χρονική περίοδο.
  2. Η ελαφριά σωματική δραστηριότητα μειώθηκε από περίπου 6 ώρες την ημέρα στην παιδική ηλικία στο μισό από αυτή στη νεαρή ενήλικη ζωή.
  3. Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα παρέμεινε σχετικά σταθερή, στα 50 λεπτά την ημέρα, κατά μέσο όρο. Αυτός ο τύπος δραστηριότητας φαινόταν να συνδέεται με μείωση της ολικής χοληστερόλης, αλλά μόνο εάν το άτομο κατάφερε επίσης να μην φτάσει σε επίπεδα παχυσαρκίας.

Έτσι, “η ενασχόληση με ελαφριά σωματική δραστηριότητα για 3-4 ώρες/ημέρα στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση της υψηλής χοληστερόλης και την αποφυγή προβλημάτων υγείας της καρδιάς αργότερα στη ζωή”, είπε ο δρ. Agbaje.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Γκολ” στα ναρκωτικά: Αγώνες Ποδοσφαίρου στον Δήμο Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη

xristiana

Υγιεινά μπιφτέκια από φακές

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 14/10

xristiana