ΚεντρικήΥγεία

Ρινική καταρροή: Πώς σταματάει το συνάχι

11/12/2023

Η ρινόρροια (ρινική καταρροή) είναι βλέννα που στάζει ή “τρέχει” από την μύτη σας.

Έχει πολλές πιθανές αιτίες, όπως ο κρύος ή/και ξηρός αέρας περιβάλλοντος, αλλεργίες ή το κοινό κρυολόγημα. Μια σχετική πάθηση είναι η ρινίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή των ρινικών ιστών.

Η συνοχή και το χρώμα της βλέννας που τρέχει από την μύτη μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την αιτία. Οι αλλεργίες, η κατανάλωση πικάντικου φαγητού και οι χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος προκαλούν συνήθως πιο υδαρή ρινική έκκριση. Όταν έχετε κρυολόγημα ή άλλη μόλυνση, το σώμα σας συνήθως παράγει πιο πυκνή βλέννα.

Η ρινική καταρροή μπορεί να εμφανιστεί μόνη της, αλλά συχνά συμβαίνει μαζί με τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ρινική συμφόρηση (βουλωμένη μύτη)
 • Φτέρνισμα
 • Οπισθορινική ενστάλαξη (όταν συγκεντρώνεται περισσότερη βλέννα από το κανονικό και στάζει στο πίσω μέρος του λαιμού)
 • Μάτια υγρά ή/και με φαγούρα

Οι περισσότερες περιπτώσεις ρινικής καταρροής είναι προσωρινές, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν χρόνια ρινόρροια.

Πώς αντιμετωπίζεται η ρινική καταρροή

Στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί από μόνη της. Γενικά, δεν απαιτείται θεραπεία. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις, όπως:

 • Λοιμώξεις κόλπων: Οι παραρρινοκολπικές λοιμώξεις μπορούν να υποχωρήσουν από μόνες τους. Αλλά εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μετά από 10 ημέρες, ίσως χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά, από του στόματος ή τοπικά αποσυμφορητικά ή ενδορινικά στεροειδή σπρέι.
 • Χρόνια ρινίτιδα: Εάν έχετε χρόνια (μακροχρόνια) ρινική καταρροή, ένας ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) θα προσδιορίσει υποκείμενη αιτία. Μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για δομικά προβλήματα, όπως ρινικοί πολύποδες, εκτροπή του διαφράγματος ή μεγέθυνση αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Ρινική καταρροή: Πώς να σταματήσετε το συνάχι

Η ρινόρροια συνήθως υποχωρεί μόνη της μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να σταματήσει επιτόπου. Αλλά ορισμένες θεραπείες στο σπίτι μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση. Δοκιμάστε τα παρακάτω για να βοηθήσετε με τα συμπτώματα της ρινικής καταρροής:

 • Ξεκούραση
 • Πίνετε πολλά υγρά, ιδιαίτερα νερό
 • Απλώνετε τακτικά ένα ζεστό, υγρό πανί στο πρόσωπό σας
 • Εισπνοή ατμού 2-4 φορές την ημέρα. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να καθίσετε στο μπάνιο με το ντους να τρέχει. Μην εισπνέετε πολύ ζεστό ατμό
 • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ή ατμοποιητή δίπλα στο κρεβάτι σας. Αυτό μπορεί να καταπολεμήσει τη συμφόρηση που επιδεινώνεται από τον ξηρό αέρα
 • Χρησιμοποιήστε ένα ρινικό σπρέι φυσιολογικού ορού για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βλέννας. Περιορίστε τη χρήση αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι σε όχι περισσότερο από μερικές ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες στις ετικέτες της συσκευασίας

Φάρμακα για την καταρροή

Ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν, όπως:

 • Αποχρεμπτικά: Αυτά μπορούν να αραιώσουν τη βλέννα για να την καθαρίσουν από το στήθος σας. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν με την καταρροή
 • Αποσυμφορητικά: Αυτά συρρικνώνουν και στεγνώνουν τις ρινικές οδούς. Μπορεί να βοηθήσουν στο στέγνωμα μιας καταρροής ή βουλωμένης μύτης
 • Αντισταμινικά: Αυτά μπορούν να βοηθήσουν εάν η καταρροή σας οφείλεται σε αλλεργίες

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να δείτε ποια φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή είναι κατάλληλα για εσάς. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στην συσκευασία.

Προσοχή: Μην χορηγείτε φάρμακα για το κρυολόγημα χωρίς ιατρική συνταγή σε παιδί κάτω των 6 ετών, παρά μόνο αν το συστήσει ο παιδίατρός του.

Πόσο διαρκεί η ρινική καταρροή

Το πόσο διαρκεί το συνάχι εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

 • Με μια ιογενή λοίμωξη, όπως το κοινό κρυολόγημα, η καταρροή ή η βουλωμένη μύτη μπορεί να διαρκέσει έως και 10-14 ημέρες.
 • Μια καταρροή από αλλεργίες συνήθως διαρκεί όσο είστε εκτεθειμένοι στο αλλεργιογόνο. Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη, μπορεί να διαρκέσει περίπου 6 εβδομάδες κατά τη διάρκεια της περιόδου γύρης την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.

Θα πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό, εάν είχατε καταρροή για περισσότερες από τρεις εβδομάδες χωρίς να υπάρχει γνωστή αλλεργία.

Πηγή: clevelandclinic.org

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μαλλιά: Πώς θα μυρίζουν όμορφα όλη μέρα, κάθε μέρα;

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Στο Δ.Ι.Ε.Κ. Αγίου Δημητρίου

xristiana

4 τρόποι να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι ακόμα και στις καλοκαιρινές σου διακοπές

xristiana