ΚεντρικήΠεριβάλλον

Επτά χώρες της Ευρώπης βγαίνουν… μπροστά για την επίτευξη του στόχου της απολιγνιτοποίησης

19/12/2023

Συνολικά επτά χώρες της Ευρώπης, μεταξύ τους η Γερμανία και η Γαλλία, δεσμεύτηκαν με κοινή ανακοίνωση τους στην κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από εργοστάσια που εκπέμπουν ρύπους CO2 μέχρι το 2035.

Η δέσμευση θεωρείται κομβικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών ρύπων μέχρι τα μέσα του αιώνα. Μάλιστα, το χρονικό όριο του 2035 που τέθηκε είναι κατά πέντε χρόνια νωρίτερα από τον στόχο που έχει θέσει συνολικά η ΕΕ για μηδενικές εκπομπές άνθρακα από τον κλάδο της παραγωγής ρεύματος μέχρι το 2040.

Πέρα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, την ομάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία, η Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, καθώς και η εκτός ΕΕ, Ελβετία, η οποία στο μέτωπο του περιβάλλοντος ευθυγραμμίζεται με τους κλιματικούς στόχους και τους στόχους απολιγνιτοποίησης της ενωμένης Ευρώπης.

Οι συγκεκριμένες χώρες, όλες μαζί, αναλογούν περίπου στη μισή από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όλης της ΕΕ, κυρίως βέβαια χάρη στο ισχυρό μερίδιο του γαλλογερμανικού άξονα.

Με τη σύμπραξη τους, οι εν λόγω χώρες σκοπεύουν να συνεργαστούν για την προώθηση των απαραίτητων υποδομών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας και ενσωμάτωσης στο υπάρχον δίκτυο ενέργειας χαμηλών ρύπων. Επίσης θέλουν να διασφαλίσουν τη ροή ενέργειας χαμηλών ρύπων και διασυνοριακά.

Το 2022, η ΕΕ άντλησε περίπου το 41% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στις πηγές ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών.

Για παράδειγμα, η Αυστρία αντλεί περίπου τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ, η Γαλλία εξαρτάται σε ποσοστό της τάξεως του 70% από τις πυρηνικές της μονάδες, ενώ η Πολωνία διαθέτει την πλέον ρυπογόνο παραγωγή σε όλη την Ευρώπη με την υψηλότερη χρήση λιγνίτη.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καιρός: Αραιές νεφώσεις, έως τους 31 βαθμούς η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει

xristiana

Υπογονιμότητα και γιορτές των Χριστουγέννων – Tips επιβίωσης

xristiana

Ραγδαία μείωση των πάγων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική – Τι δείχνει νέα έρευνα

xristiana